Kezdőlap Politika Balhét csinálni “gané dolog”: belvárosi buli a Vas utcában – Boomerlázadás...

Balhét csinálni “gané dolog”: belvárosi buli a Vas utcában – Boomerlázadás (videó!)

26
0
A Boomerlázadás legújabb adásában soha nem látott vita bontakozott ki Tisóczky Flóra műsorvezető és vendégei között. A beszélgetésben megszólalók a Színház-és Filmművészeti Egyetem körüli botrány mellett beszélgettek még 1956-ról és egyéb, más aktuálpolitikai témákról is. Kukorelly Endre író szerint  “a pártpolitika beletette a szőrös mancsát a kultúrába és ez rendkívüli módon aggályos”. Alexa Károly irodalomtörténész szerint sem a Gödöllői Egyetem, sem a Corvinus átalakítását nem övezte ekkora cirkusz, pedig ott is történtek változások. Parázs vita 44 percben. 

A Boomerlázadás legutóbbi adásában Kukorelly Endre író, költő arról beszélt, miért is nem kell összehasonlítani az 1956-os forradalom- és szabadságharcot a Színház-és Filmművészeti Egyetem ügyével, hiszen teljesen másról van szó mindkét esetben.

Kukorelly Endre, író, költő. Fotó: Pesti TV

Kukorelly szerint neki sem tetszik egy csomó minden, ami az SZFE-n zajlik, ugyanakkor úgy gondolja, hogy

“teljesen fölöslegesen felülről betette megint a pártpolitika a szőrös mancsát a kultúrába és ez rendkívüli módon aggályos”.

Az író elmondta, hogy ő szeretne egy olyan póluson állni, ami nincs megosztva. Véleménye szerint nem az a megoldás, hogy belenyúlnak a működésbe, ha az nem úgy működik, ahogyan politikai oldalak gondolják.

AZ SZFE-ÜGY EGY KREÁLMÁNY

Alexa Károly József Attila-díjas irodalomtörténész úgy véli, hogy az SZFE-ügy egy cirkusz, egy balhé, és Magyarország dolgai nem ott dőlnek el a Vas utcában és a magyar színjátszásban kevés képzett szakember van. A történész érdekesnek tartja, hogy sem a Gödöllői Egyetem, sem a Corvinus átalakítását nem övezte ekkora cirkusz, pedig ott is történtek változások.

Alexa Károly, József Attila-díjas irodalomtörténész. Fotó: Pesti TV

Alexa Károly feltette a kérdést, hogy

Kik ezek a gyerekek? (…) Ez a több száz gyerek, ezek nem tudom honnan jövögettek. Megnéztem egyetlen szakot, a drámainstruktor szakot. Ez egy szakirányú képzés. Mesélik a gyerekek, miket csinálnak: közösen kutatjuk a valóságot. Hogy kicsoda, mit csinál? – teszi fel a kérdést az idősödő ember. (…) Számomra érvénytelenek az ő megnyilvánulásaik. Nem komoly emberek!

Alexa Károly hozzátette:

a fő hangadó egy Németh Gábor nevű ember. (…) Ha van NB3 az irodalomban, vagy megyei bajnokság, ő abba való. Nem tudom, mit csinál az egyetemen. Mit tanít? Fogalmam sincs. Mit végzett ő? 

Az irodalomtörténész szerint itt egy egyetemi átalakítás zajlott, amit kihasználtak azok az erők, akiknek elemi érdeke manapság, hogy nagy balhékat csináljanak, ami szerinte

önmagában egy gané dolog, magyarán mondva. Magyaroroszágon egészen más ügyekről kellene beszélni, mint az utcán táncikálni, ilyen hülye bojtos sapkákban. 

ÉRDEKCSOPORTOK AZ SZFE KÖRÜL

Stefka István, a PestiSrácok.hu lapigazgatója úgy véli, bizonyos érdekcsoportok és színészek most már nem kapják meg azokat a jogosultságokat, amelyeket eddig megkaptak, és olyan visszaélések történtek, amelyeket az állam nem tűrhet tovább.

Stefka István, a PestiSrácok.hu lapigazgatója. Fotó: Pesti TV

A lapigazgató szerint

Szabadságot az egyetemnek – ez a fő jelszavuk a diktatúra ellen. Na, most milyen diktatúra és milyen szabadság? Mi nincs ma Magyarországon? A legnagyobb probléma, hogy most már semmit sem tisztelnek. Október 23.-án ugye a forradalom-és szabadságharc 64. évfordulóján, tüntetnek. (…) Én úgy látom, hogy minden, ami most történik, egy kreált ügy, nem őszinte a dolog és nem véletlen, hogy a magyar társadalom nem áll melléjük. 

A műsorban szóba került még az is, miért van jelentősége a 2022-es választások előtt az ilyesfajta lázongásoknak és miért vannak angolul és németül beszélő külföldiek egy tüntetésen? A színműsök miért nem engedik el azt a kérdést, hogy nekik van egy főiskolájuk és az csak az övék? A műsorból az is kiderül, Kukorelly Endre miért tartja nagyra Vidnyánszky Attilát, melyik művét könnyezte meg és azt is megtudhatjuk, miért kellene Magyarországon egészen más ügyekről beszélni, ahelyett, hogy sokan az utcákon „táncikálnak”?

Forrás és kiemelt kép: Pesti TV

A Balhét csinálni “gané dolog”: belvárosi buli a Vas utcában – Boomerlázadás (videó!) bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója