Kezdőlap Életmód Ezért kívánod folyton az édes ízt

Ezért kívánod folyton az édes ízt

9
0

Magnéziumhiányod van

Ha eszeveszett módon kívánod az édességeket, legfőképpen a csokoládét, meglehet, hogy egész egyszerűen csak magnéziumhiányban szenved szervezeted. A lakosság döntő többsége ugyanis kevesebb magnéziumot visz be, mint amennyire szüksége lenne. Pedig sok fontos jótékony hatása van: erősíti a csontokat, gyulladás- és stresszcsökkentő hatása is van. Egy-két kocka jó minőségű fekete csoki jó szolgálatot tehet, de a spenótban, kelkáposztában és olajos magvakban is sok magnézium található.

Krómhiányod van

A króm segít a szervezet inzulinszintjét egyensúlyban tartani. A cukoréhséget úgy tudod kontrollálni, ha krómban gazdag ételeket eszel: a belsőségekben (májban, vesében), húsokban, sárgarépában, brokkoliban, spárgában, tojásban rengeteg található meg ebből a fontos ásványi anyagból. Ha többet eszel ezekből az ételekből, az édesség utáni vágyódásod is csökkenni fog.

Leesett a vércukorszinted

Ha mindennapi étrended szerves részét képezik a finomított szénhidrátból készült ételek, egészen biztosan tapasztaltad már, hogy a gyors jóllakottság-érzetet nem sokkal később egy stagnáló szakasz követ. Ilyenkor elálmosodsz, az energiád elhagy, és legszívesebben aludnál. Ez a finomított lisztből készült ételek hatása: először megdobja a vércukrodat, majd az hirtelen zuhanásba kezd. Ilyenkor kívánja a szervezet az édességet, hogy valamivel kompenzáljon. Ezt csak úgy tudod elkerülni, ha kerülöd ezeket az ételeket, és odafigyelsz az egészséges, rendszeres, tápanyagban gazdag étkezésre.

Jutalmazod magad

Az édességek a magyar tradíciókban egyfajta jutalmazásként terjedtek el. Gondolj csak bele, mivel ösztökéli az anyuka gyermekét főétkezés közben: ha megeszi a főzeléket, megkapja a csokipudingját is. Ezek a szokások annyira belénk ivódnak, hogy felnőttként is megmaradnak. Pedig tudjuk jól, hogy az édességeknek túl nagy vitamin- és tápanyagtartalma nincs, egész egyszerűen csak nagyon finomak. Persze nem kell megvonnod magadtól a desszerteket, de válassz inkább egészséges alternatívákat.

Ilyen az ízlésed

Amíg sokak napi bevásárlólistáján szerepel a csokoládé és a csokis keksz, addig mások soha nem vásárolnak édességeket. Ez egész egyszerűen ízlés dolga. Vannak, akik édesszájúak, és vannak, akik mindenféle vágyódás nélkül elvannak nélküle. Persze a környezet, és a családból hozott minták is sokat számítanak, de ez valamilyen szinten genetikailag is kódolva van belénk.

Fotó: 123RF

A fényképek feltöltője és a cikk írója