Kezdőlap Politika Ennyi volt ez is: hiába a feljelentés a Google ellen, a hatóságok...

Ennyi volt ez is: hiába a feljelentés a Google ellen, a hatóságok futni hagyták az elkövetőt

7
0
Mivel a rendőrök képtelenek voltak megtalálni az elkövetőt, a bíróság megszüntette azt a levél- és magántitok megsértése miatt indított büntetőeljárást, ami portálunk képviselőjének feljelentése után indult, mivel a Google februárban önkényesen törölte a PestiSrácok.hu Youtube-csatornáját, mindezt úgy, hogy a törlést megelőzően a techcég álláspontunk szerint jogsértést követett el. Az elkövető hiánya miatt a bíróság nem dönthetett másképp, az eljárást be kellett fejezni. Mindazonáltal nem adjuk fel, hiszen már korábban bejelentettük: kiadónk precendensértékű polgári peres és fogyasztóvédelmi eljárás során szeretné bebizonyítani, hogy a minden itthon eladott okoseszközre gyárilag és magyarul feltelepített Google és YouTube egy gyakorlatilag megkerülhetetlen (köz)szolgáltatást nyújt, bizonyíthatóan magyarországi képviselet útján, ezért a Google nem kerülheti ki a magyar és az uniós igazságszolgáltatás és fogyasztóvédelem fórumait.

A bíróság megszüntette azt a levél- és magántitok megsértése miatt indított büntetőeljárást, ami portálunk egyik képviselőjének feljelentése után indult, miután a Google februárban önkényesen törölte a PestiSrácok.hu YouTube-fiókját, a PS, a Pesti Srácok Filmklub és a 061.hu kulturális hírportál hét éven át feltöltött mintegy hétszáz videóját, illetve eltüntették a fiókhoz tartozó gmail-címen folytatott levelezést és a kapcsolódó belépési kódokat is. Az óriáscég később nem is tájékoztatta kiadónkat a fellebbezésünk sorsáról, csupán a  444.hu-t és a Magyar Hangot értesítette álláspontjáról, amiből megtudhattuk, hogy

a Youtube zéró toleranciát gyakorol a gyermekeket szexualizáló vagy kizsákmányoló tartalmak iránt. Világos szabályaink vannak az ilyen tartalmakkal szemben, gyorsan eltávolítjuk / bejelentjük az ilyen tartalmat, a kapcsolódó csatorna azonnali megszüntetése mellett. Ebben az esetben a PestiSrácok megsértette a Youtube gyermekek szexuális zaklatásának ábrázolását tiltó szabályát.

Mik az előzmények és mi történt valójában? Operatőr-vágó munkatársunk még zárt állapotban, belső használatra töltött fel, illetve küldött el e-mailben a szerkesztőnek egy olyan videórészletet, amelyen egy magyarul beszélő nő orális aktusban vesz részt egy ránézésre óvodás, legfeljebb kisiskolás korú fiúval. A témáról a “Videóra vették a kisgyermek megrontását” című cikkünkben írtunk részletesen, amely éppen arról szólt, hogy miközben a nő és a felvétel készítője többféle bűncselekményt is megvalósíthatott, a videó szabadon terjed különféle Facebook-csoportokban. A felvételt elküldtük egyébként az ORFK-nak is.

Több ezren tüntettek portálunk és a szólásszabadság mellett. Fotó: Horváth Péter Gyula/PS

Korában is leszögeztük, de fontos most is hangsúlyozni, hogy a feltöltött, a bűntett brutalitását alátámasztani hivatott videórészleten a szereplőket és az intim testrészeket teljesen kitakartuk. Tekintettel arra, hogy azt még nyilvánosságra sem hoztuk, így egyetlen olvasónk-nézőnk sem láthatta, a törlésről első körben nyilván egy algoritmus, vagy a Google cenzora döntött, amely ezek szerint kutatja a Google-fiókok zárt tartalmát. Bíró Pál, a Google magyarországi igazgatója hosszas telefonbeszélgetésben ecsetelte, hogy a nemzetközi központ döntése megmásíthatatlan annak ellenére, hogy ő is tájékozódott az ügyben és tisztában van vele, hogy a PestiSrácok.hu nem követett el pedofil bűncselekményt és a kifogásolt videó amúgy sem került a nyilvánosság elé.

Bírósághoz fordultunk, a Google jogsértést követhetett el

Mindezek miatt a PestiSrácok.hu képviselője  a Pesti Központi Kerületi Bíróságon tett feljelentést levél- és magántitok megsértése miatt. A feljelentésben szerepelt többek között, hogy a magánvádas eljárást azért kezdeményezte képviselőnk, mert álláspontja szerint a techcég a diktatórikus döntését megelőzően jogsértést követett el, hiszen a küldött levélről, illetve a feltöltött, ám nem élesített anyagról csak nekünk, valamint operatőr-vágó munkatársunknak lehetett tudomása, jogszerűen ahhoz más nem férhetett hozzá. Fontos azt is leszögezni, hogy a Google cég, illetve annak tulajdonában álló YouTube elismerte, hogy az elektronikus levél tartalmáról, a megjelenés előtt álló anyagról tudomást szerzett. Márpedig a törvény szerint, ha valaki

“elektronikus hírközlő hálózat – ideértve az információs rendszert is – útján másnak továbbított közleményt kifürkész, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással büntetendő”

–  idézte feljelentésében képviselőnk a Btk. ide vonatkozó részét, hozzátéve, hogy ezért nyilvánvalóan a Google magyarországi cégcsoportjának valamelyik alkalmazottja tehető felelőssé, ahogy videocsatornánk letiltásáért is. Az a személy, aki pedig ezt a döntést meghozta, annak látnia kellett az elektronikus levelező rendszer tartalmát – áll a feljelentésben, amiben az is szerepel, hogy a Google arról semmit nem árult el, hogy ki volt az e-mail „kifürkészője, így ismeretlen tettes ellen tette meg a PS képviselője a feljelentést, melyhez több tárgyi és okirati bizonyítékot is csatolt.

Google-tüntetés. Fotó: Horváth Péter Gyula/PS

Nem találták az elkövetőt, meg kellett szüntetni az eljárást

A bíróság ugyanakkor fél évvel később, október elején hozott végzésével megszüntette a büntetőeljárást. A portálunk képviselőjének megküldött határozatban ezt azzal magyarázzák, hogy mivel az elkövető kiléte „ismeretlen” volt (és az is maradt – PS), annak felkutatása érdekében a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) nyomozást rendelt el és annak lefolytatásával az V. Kerületi Rendőrkapitányságot bízta meg. A rendőrség ugyanakkor pár hónappal később az iratokat azzal küldte vissza, hogy „az elkövető kilétének felderítése nem vezetett eredményre”, így a bíróságnak meg kellett szüntetnie a magánvádas eljárást. A „felderítés” eredménytelensége azért is megdöbbentő, mert a feljelentésben képviselőnk elég pontosan megnevezte, hogy mely körből kerülhet ki a levéltitok „kifürkészője”, így talán nem lehetett volna túlságosan bonyolult megtalálni az elkövetőt.

Egyébként a Google önkényes eljárása miatt több ezres tüntetést is szerveztünk, hiszen a cég ezzel a döntésével felbecsülhetetlen károkat és jelentős érdeksérelmet okozott portálunknak, ráadásul a PestiSrácok.hu újból induló Youtube-csatornáját is letiltották. Emiatt kiadónk precedensértékű polgári peres- és fogyasztóvédelmi eljárás során szeretné bebizonyítani, hogy a minden itthon eladott okoseszközre gyárilag és magyarul feltelepített Google és Youtube egy gyakorlatilag megkerülhetetlen (köz)szolgáltatást nyújt, bizonyíthatóan magyarországi képviselet útján, ezért a Google nem kerülheti ki a magyar és az uniós igazságszolgáltatás és fogyasztóvédelem fórumait.

A Ennyi volt ez is: hiába a feljelentés a Google ellen, a hatóságok futni hagyták az elkövetőt bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója