Kezdőlap Aktuális Gulyás: Ha lesz vakcina a koronavírus ellen, a magyar kormány az elsők...

Gulyás: Ha lesz vakcina a koronavírus ellen, a magyar kormány az elsők között fog vásárolni belőle

5
0

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón ismertette a kormány álláspontját a koronavírus-járvány jelenlegi helyzetével kapcsolatban és beszámolt a szerdai kormányülésen hozott döntésekről is.

Azzal kezdte a sajtótájékoztatót, hogy elmondta, Európában mindenhol egyre inkább romló tendenciát mutat a járványhelyzet.

“A helyzet mindenhol romlik és Magyarország sem kivétel. A fertőzések száma és az elhunytak száma is nő”
– mondta.

[kapcsolodo]/uj-koronavirus-rekord-tobb-mint-2000-uj-fertozottet-azonositottak-egy-nap-alatt-magyarorszagon/[kapcsolodo]

A miniszter szerint azonban a kormány tavassal sikeresen felkészítette az egészségügyet, amely most, az őszi hullám során is bírja még a terhelést. Elmondása szerint

a kórházi ágyak 47 százaléka ma is üres, egyelőre műtéteket nem kell elhalasztani, és továbbra is a lehető legmagasabb szinten biztosított azok ellátása, akik koronavírus miatt kórházba kerülnek.

Gulyás szerint az egészségügyben dolgozóknak jár az erkölcsi és anyagi megbecsülés ebben a helyzetben. Emlékeztetett, hogy novembertől 20 százalékkal nő az ápolók bére, amit januártól egy 50 százalékos emelés követ, az orvosok béremeléséről pedig továbbra is tárgyalnak az Orvosi Kamarával és a háziorvosokkal. Szerinte rendeletben megnyugtatóan lehet szabályozni a részleteket.

A koronavírus elleni vakcinával kapcsolatban azt mondta:

“a vírusnak akkor lesz vége, ha lesz vakcina”.

Elmondta, hogy az Európai Unió legutóbb AstraZeneca nevű gyógyszercéggel írt alá együttműködést, így

ha a vállalat vakcinája már elérhető lesz, Magyarország 6,5 millió oltóanyaghoz jut, ezért az állam 13 milliárd forintot fizet majd. Gulyás szerint a kormány célja az, hogy amint lesz vakcina, és az valóban hatásos a koronavírus ellen, az elsők között vásároljon belőle a magyar lakosság számára.

Az influenza elleni védőoltásról szólva azt mondta, továbbra is arra biztatnak mindenkit, hogy oltassa be magát. Emlékeztetett, hogy ugyan ez az oltóanyag nem jelent védettséget a koronavírus ellen, de az ellen igen, hogy a két betegség egyszerre jelentkezzen. Hozzátette, hogy a koronavírus mindig akkor veszélyes, ha más, főleg krónikus betegséggel is együtt jár.

Mint mondta,

1,8 millió adag oltóanyag áll rendelkezésre, és ha kétszer annyian kérnék az oltást, mint tavaly, akkor is van elég. Ha esetleg mégis kellene még, tudnak beszerezni.

Bejelentette, hogy kormány döntött arról, hogy az idei évre hozott SZÉP-kártya-kedvezményeket meghosszabbítja. Ezzel az a céljuk, hogy a belföldi vendéglátást és turizmust élénkítsék. A külföldi utazásokat, különösen a külföldi síelést nem ajánlják, mert az első gócpontok is síközpontokban alakultak ki Ausztriában. Azt is hozzátette, hogy a magyarországi sípályákon is korlátozásokat vezethetnek be.

Kérdésre válaszolva Gulyás azt mondta,

nem tervezi a kormány, hogy az őszi szünet után az iskolák átálljanak a digitális vagy a hibrid oktatásra, mert elkötelezettek amellett, hogy a normális rend szerint tanuljanak a gyerekek.

Amikor az Színház- és Filmművészeti Egyetem helyzetéről kérdezték, csak annyit mondott:

“A kormány nem tárgyalófél ebben az ügyben, úgyhogy a tárgyalófeleknek csak sok sikert tudunk kívánni.”

Egy újságíró kérdés arra vonatkozott Varga Judit igazságügyi miniszter koronavírus-fertőzése kapcsán, hogy milyen szigorúan ellenőrzik a kormány tagjainak egészségét a kormányülések előtt. Gulyás azt mondta, hogy megmérik a testhőmérsékletüket, és aki 48 órán belül találkozott igazolt fertőzöttel, az kontaktnak számít. A miniszter egy külön kérdésre válaszolva elmondta, hogy utoljára akkor tesztelték őt, amikor Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója koronavírusos lett, ő pedig karanténba került emiatt.

A fényképek feltöltője és a cikk írója