Kényszerítés gyanújával rendelt el nyomozást Szalai Piroska botrányos kirúgása miatt az ügyészség – tudta meg a PestiSrácok.hu. A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) kuratóriumi elnökének egy feljelentés szerint Kerpel-Fronius Gábor átláthatóságért felelős főpolgármester-helyettes nyomására kellett távoznia, a hatóság pedig úgy látja, az ügyben a bűncselekmény gyanúja is felmerült.

Kényszerítés bűntettének gyanújával rendelt el nyomozást Szalai Piroska botrányos eltávolításával összefüggésben az ügyészség – derült ki a PestiSrácok.hu birtokába került ügyészségi határozatból. A történet előzménye, hogy Tényi István még hivatali visszaélés miatt tett feljelentést azután, hogy a Magyar Nemzet júniusban megírta: minden előjel nélkül lemondásra kényszerült a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) kuratóriumi elnöke, akit tisztségére az előző városvezetés nevezett ki 2013-ban. Szalai Piroska a Magyar Nemzetnek elmondta: Kerpel-Fronius Gábor átláthatóságért felelős momentumos főpolgármester-helyettes azzal kereste meg áprilisban, ha nem mond le a kuratórium elnökségéről, akkor a főváros nem folyósítja a februárban, közgyűlési határozattal megítélt támogatást.

Nem volt más választásom, mivel a februárban vita nélkül jóváhagyott támogatás befagyasztásának, a folyósítás esetleges elhúzódásának az lett volna a következménye, hogy az alapítvány munkavállalóinak nem tudtunk volna fizetést adni. A munkavállalók anyagi biztonsága érdekében ezért lemondtam a kuratórium elnökségi tisztségéről. Meglepett ugyanakkor az átláthatóságért felelős főpolgármester-helyettes megkeresése, mivel korábban nem érkezett a Karácsony Gergely vezette fővárosi döntéshozóktól olyan visszajelzés a BVK-hoz, amely a tevékenységünket kifogásolta volna, sőt a közgyűlés februárban egyhangúlag elfogadta a beszámolónkat

– hangsúlyozta Szalai Piroska. A kormánypárti fővárosi képviselők egybehangzó véleménye szerint súlyos politikai nyomásgyakorlást követően, kényszerből távozott Szalai Piroska. A ráhatás tényét ráadásul Kerpel-Fronius sem utasította vissza – áll a feljelentésben, amiben az is szerepel, hogy a BVK leköszönő kuratóriumi elnöke megerősítette, nem önszántából távozott, hanem a városvezetéstől érkező diktátum hatására, vagyis lemondására kizárólag az alapító, tehát a fővárosi önkormányzat kifejezett felkérésére került sor.

Kerpel-Fronius Gábor vélhetően azért élhetett a súlyos nyomásgyakorlás eszközével, mert az alapítványokra, egyesületekre eltérő szabályozás vonatkozik, mint a vállalkozásokra, és csak így tudta elérni, hogy megüresedjen az elnöki szék a Magyar Nemzet által megkérdezett jogi szakértők szerint. Úgy vélték, ez azt is igazolja, Szalai Piroska szakmai munkáját nem tudta megtámadni a baloldali városvezetés. Emlékeztettek: az alapítvány elnökét az okirat szerint a főváros nevezi ki, ám visszahívására csak abban az esetben van lehetőség, ha jogerős bírói ítélet mondja ki, hogy visszaélés, szabálytalanság történt az alapítványnál. A kuratórium tagjait ugyanakkor komoly felelősség terheli az elszámolással, működéssel kapcsolatban. Az alapító ugyan megfogalmazhat elvárásokat, ám a kuratórium a döntéshozó szerv, így ráhatása csak a költségvetési támogatáson keresztül lehet. A közgyűlés kormánypárti képviselői azt sem értették, miért kellett a járványhelyzetben ilyen döntést meghozni. Kerpel-Fronius a korlátozások miatt maga kérte Szalait, hogy június 30-ig töltse be tisztségét

– hangsúlyozta a feljelentésében Tényi, amit a rendőrség első körben elutasított, ám az elutasító határozatot az V. és XIII. Kerületi Ügyészség hatályon kívül helyezte és elrendelte a nyomozást ismeretlen tettes ellen, mivel szerintük fennáll a kényszerítés bűntettének gyanúja.

Szalai Piroska az eltávolításával kapcsolatban portálunknak is nyilatkozott, erről bővebben itt olvashatnak.

A Nagy bajban a momentumos Kerpel-Fronius – Kényszerítés gyanújával nyomoznak a volt BVK-vezér botrányos kirúgása miatt bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója