[sz]Fotó: MTI/Balogh Zoltán[sz]
710 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 15170 főre nőtt Magyarországon a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma – közölték a koronavirus.gov.hu oldalon csütörtök délelőtt.

Elhunyt kilenc krónikus beteg – közülük nyolcan 70 év felettiek-, így az elhunytak száma 663 főre emelkedett, 4227-en pedig már meggyógyultak.

Ahogy megírtuk, az elmúlt napokban folyamatosan emelkedett az elhunytak száma. Szerdán 8 halálos áldozatot jelentettek – ennyi ember utoljára május 29-én halt meg. Csütörtökön viszont ennél is több, 9 beteg hunyt el.

Az aktív fertőzöttek száma 10280 fő.

Az aktív fertőzöttek 43%-a, az elhunytak 58%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 328 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 21-en vannak lélegeztetőgépen.

A kormányzati tájékoztató honlapon emlékeztetnek: ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon, a vírus már közösségben terjed. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ezért a már érvényben lévő és könnyen betartható általános szabályoknak most még nagyobb a jelentősége.

A kormány szerdai ülésén a beutazási korlátozások fenntartásáról és újabb szigorításokról döntött. Kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óta után a szórakozóhelyeket be kell zárni.

[kapcsolodo]/11-kor-kotelezoen-zaro-szorakozohelyek-maximum-19500-forintos-tesztek-ime-a-friss-szigoritasok/[kapcsolodo]

Azt kérik, a közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Az iskolákban októbertől a tanároknak és a diákoknak csak testhőmérséklet-mérés után lehet belépni.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért – írják az oldalon.

[kapcsolodo]/szokatlanul-sok-kritikat-kapott-orban-esti-bejelentese-a-korlatozasokrol-a-facebookon/[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója