A hvg.hu-nak adott interjút Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Elmondta, hogy

„az orvosoknak is nagyon nehéz szétválasztani az enyhe felsőlégúti fertőzéses eseteket, ugyanis a gyerekek és a fiatal felnőttek túlnyomó többségénél tünetmentesen vagy nagyon enyhe tünetekkel zajlik le a fertőzés”.

Hozzátette, nem feltétlenül megoldás, ha a szülő a szag- és ízérzékelés ellenőrzésével akarja kiszűrni gyermeke esetleges koronavírusát, mert „az igazolt fertőzöttek 70 százaléka egyáltalán nem produkálta ezt a tünetet.”

A gyerekek betegséglefolyásáról azt mondta, a komolyabb tünetek jelentkezése előtt 1-2 nappal már fertőzhet a gyerek, az erős tünetek megjelenése után pedig 3-5 napig komoly lefolyású a betegség. Azzal kapcsolatban, hogy Merkely Béla korábban azt mondta, a felső légúti panasszal jelentkezők nagyjából negyede koronavírusos, Póta azt mondta, gyerekeknél ez az arány még kevesebb is lehet.

Szerinte az Oktatási Hivatal által kiadott ukáz, miszerint a legkisebb orrfolyással sem engedhető iskolába a gyerek, túl szigorú.

„A gyerekorvosok munkája az elmúlt napokban másból sem állt, mint hogy a tünetmentes, és szinte alig beteg gyerekeknek igazolást írunk az alapján, amit a szülő telefonon elmond, hogy visszamehessenek az iskolába. Így napokon belül összeomolhat a rendszer. Nálam ez morális kérdés is: vajon miért nem hiheti el az óvoda vagy iskola a szülőnek ugyanazt, mint az orvos”

– mondta el a szakember.

Az október 1-jei kötelező testhőmérésről azt mondta, tévút erre a tünetre építeni egy ilyen védekezési hullámot. Hozzátette,

„az iskolák, szülők és orvosok számára értelmezhetetlen és betarthatatlan eljárásrendet írtak elő, […] egy köhögős, orrfolyós (de nem biztos, hogy fertőzött) adott esetben 10-12 napig otthon van, más meg lehet, hogy koronavírussal bemegy az intézménybe. Nyilvánvalóan komoly tünetekkel senki se menjen be, de egy orrfolyós, láztalan gyerek maszkban nyugodtan járhatna”.

[kapcsolodo]/kunetz-zsombor-nem-igaz-hogy-a-magyar-kormany-a-who-protokollja-szerint-vegzi-a-teszteket/[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója