Kezdőlap Politika Tóth Bertalan ellen tüntettek a “lemészárolt” Pest megyei szocik

Tóth Bertalan ellen tüntettek a “lemészárolt” Pest megyei szocik

34
0
Petícióban kérték az MSZP feloszlatott Pest megyei szervezetének tagjai szerdán, Budapesten, hogy a pártvezetés vonja vissza az erről szóló döntést, és hogy küldötteik részt vehessenek a hétvégi tisztújító kongresszuson. Az MSZP Villányi úti székháza előtt nagyjából ötvenen demonstráltak a feloszlatás miatt. Többen Anonymus-maszkot viseltek, táblákat tartottak, amelyeken a következő mondatok voltak olvashatók: “Tóth Bertalan otthon takaríts, ne a pártban!”; “Ne trükközzetek!”; “Ne csaljatok!”; “MSZP=Molnár=Tóth Kft.”; “Demokratikus elnökválasztást!”; “Politikai leszámolás”.

Trenka István, az MSZP korábbi Pest megyei elnöke – aki saját elmondása szerint az 1990-es taxisblokád egyik szervezője volt és most kizárták a pártból, mert jobboldali médiumoknak nyilatkozott – közölte: törvénytelennek, elfogadhatatlannak, aljasnak és tisztességtelennek tartják a feloszlatásról szóló döntést. A petíciót ismertetve hozzátette: sérti a tisztességes eljáráshoz való jogot, hogy a feloszlatott szervezeteket nem hallgatták meg a döntés előtt. Elmondta: kollektív büntetés az, hogy a több, mint 1600 tagot számláló, 85 Pest megyei MSZP-szervezetet megszüntették, holott csak egy részük nem dokumentálta az alapszabályszerű működést.

A szervezeteknek kevesebb, mint 48 órájuk volt beküldeni egy évre visszamenőleg több ezer dokumentumot

– jegyezte meg.

Trenka István megpróbálta bevinni a Villányi úti pártközpontba a petíciót, de a biztonsági őr a járványhelyzetre hivatkozva nem engedte be az oktatási intézményként is működő épületbe; végül az őrnek adta oda a dokumentumot. Pár perccel később, miközben Trenka István újságíróknak nyilatkozott, Kovács Barnabás – szeptember 9-én, a pártvezetés által el nem ismert tisztújító küldöttgyűlésen megválasztott Pest megyei MSZP-elnök – kezébe adta a petíciót, amelyen egy aláírás volt látható.

Az MSZP Pest megyei feloszlatott települési szervezetei tüntetnek az MSZP székháza előtt. Fotó: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

Kovács Barnabás újságíróknak azt mondta, Tóth Bertalan pártelnök titkárságán vették át tőle a dokumentumot. Hozzátette: minden eszközt be fognak vetni, hogy az igazukat bizonyítsák. Kérdésre válaszolva kitért arra is: a Pest megyei küldöttgyűlés korábban egyhangúlag döntött arról, hogy Mesterházy Attila pártelnökké választását támogatja a kongresszuson. Arra a kérdésre, miből gondolják, hogy politikai leszámolás a szervezet feloszlatása, Kovács Barnabás azt mondta, azért, mert jogi alapja nincs a döntésnek, hiszen nem minden szervezetnél voltak problémák; Tóth Bertalan szerint is csak a szervezetek nyolcvan százalékánál voltak hiányosságok. Egy másik kérdésre, hogy a feloszlatásban szerepet játszott-e, hogy a megye Mesterházy Attila pártelnökké választását támogatta, Kovács Barnabás közölte: erről nem beszélt a pártelnökkel, de

nem kell Sherlock Holmesnak lenni, hogy az ember valamilyen következtetésre ez ügyben jusson.

Trenka István beszél az MSZP demonstráción. Fotó: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

Molnár Zsolt pártigazgató korábban az ATV-nek a gazdálkodás, a pénzügy, a tagnyilvántartás és a helyi tisztújítás menetében történt szabálytalanságokkal indokolta a Pest megyei szervezet felfüggesztését. Hangsúlyozta azt is: senkinek nem szűnt meg a párttagsága, fél éven belül mindenki csatlakozhat valamelyik szervezethez. Sajtóhírek szerint a Pest megyei szervezet újjászervezéssel Hiller Istvánt, az Országgyűlés szocialista alelnökét bízta meg az elnökség.

Az MSZP szombaton, a koronavírus-járvány miatt online tartja soron következő tisztújító kongresszusát, amelyen Pest megyének 29 küldöttje lett volna. A párttagok zárt listán szavazhatnak az MSZP vezetőire; az egyetlen szabályos listát a jelenlegi pártelnök Tóth Bertalan, valamint Kunhalmi Ágnes választmányi elnök nyújtotta be, így ők lehetnek a szocialista párt első társelnökei.

Forrás: MTI

A Tóth Bertalan ellen tüntettek a “lemészárolt” Pest megyei szocik bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója