[sz]Fotó: Northfoto – i-Images/eyevine[sz]
Barbados megfosztja uralkodói címétől II. Erzsébet királynőt, jövőre pedig köztársasággá válik – jelentette be a barbadosi kormány.

A Karib-térség egyik szigetállamának államformája parlamentáris monarchia, és mivel a brit Nemzetközösség része, ezért Erzsébet királynő Barbados királynője. Az ország tényleges vezetői azonban a miniszterelnök és a főkormányzó.

Utóbbi poziciót jelenleg Sandra Mason tölti be, aki szerdán Mia Mottley miniszterelnök szavait felolvasva bejelentette a szigetállam törekvéseit. Mason azt mondta,

“eljött az ideje annak, hogy végleg magunk mögött hagyjuk a gyarmati múltunkat”, és hogy “a barbadosiak barbadosi államfőt akarnak”.

Elmondása szerint Barbados 2021 novemberében válhat köztársasággá, amikor a Nagy-Britanniától való függetlenedés 55. évfordulóját ünneplik.

Ez az ország történelmének szempontjából hatalmas mérföldkő nem egy légből kapott ötlet, már többször felmerült az államforma megváltoztatása. Így, hogy ez jövőre valóban megtörténhet,

Barbados lesz az első ország közel 30 éve, amely megfosztja uralkodói címétől Erzsébet királynőt. Legutóbb Mauritius tett így még 1992-ben.

Forrás: CNN

[kapcsolodo]/barbadoson-tart-karokkal-varjak-egy-evre-a-tavmunkazni-vagyokat/[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója