Kezdőlap Aktuális Két-három nap is lehet, kiérnek tesztelni a mentők – óriási a túlterheltség

Két-három nap is lehet, kiérnek tesztelni a mentők – óriási a túlterheltség

20
0

[sz]Fotó: MTI/Balogh Zoltán[sz]
A növekvő mintavételi igények miatt két-három napra is kitolódhat az az idő, amíg a mentők ki tudnak menni egy koronavírus-gyanús beteget tesztelni – mondta az Országos Mentőszolgálat főigazgatója az InfoRádióban.

Csató Gábor elmondta, hogy a járvány második hullámában naponta akár 80 mentőegység is azon dolgozik országszerte, hogy mintákat vegyenek a fertőzésgyanús vagy kontaktkutatásba került betegektől.

“Néhány nappal ezelőtt még azt mondtam, hogy megduplázódott a mintavételi igények száma, ma már azt kell mondjam, hogy

van olyan nap, amikor megnégyszereződik a korábbiakhoz képest. Akár 3500-4000 mintavételi igény is érkezik naponta a mentőszolgálathoz, ami nagyjából ugyanennyi helyszínt is jelent”
– mondta.

Azt is elárulta, hogy Budapesten és a közép-magyarországi régióban tesztelnek a legtöbbet, ahogy már korábban is, és minden megyében napi 200-300 mintát vesznek.

[kapcsolodo]/jakab-ferenc-magyarorszagon-brutalisan-tombol-a-jarvany-europahoz-kepest/[kapcsolodo]

Mint mondta,

a mintavételi igény feldolgozásától számítva 24-48 órán belül elvégzik a tesztelést, de a jövőben ez akár két-három napra is kitolódhat.

A főigazgató részletezte azt is, hogy történik ez a folyamat. Vagy az érintett beteg háziorvosától, vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei rendelik el a szűrést. Az, hogy hová és mikor mennek a mentők mintát venni, függ a tünetek és a panaszok súlyosságától is.

Előbb a tüneteket produkáló személyeket tesztelik, aztán jönnek a tünetmentes kontaktszemélyek, de a sürgős ellátásra szorulók előnyt élveznek.

Csató Gábor hangsúlyozta azt is, hogy a mintavétel időpontja nem befolyásolja azt, hogy ki milyen színvonalú egészségügyi ellátást kap.

A tesztelésre várók címeit egyelőre papír alapon, kézzel kitöltött dokumentumban kapják meg a mentők, de néhány hete már dolgoznak azon, hogy ezt teljesen digitalizálják, és ezután a mentőegységek már tableten láthatják a helyszíneket.

“Az egységesen használt vonalkód rendszer növelheti majd a betegek és az ellátás biztonságát”
– mondta Csató Gábor.

[kapcsolodo]/szlavik-sulyos-szovodmenyeket-hagyhat-hatra-a-koronavirus/[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója