“Senkit ne tévesszen meg az, hogy most elsősorban a fiatalok fertőződnek, és ne higgye, hogy az idősebb korosztály biztonságban van. Sajnos ez egyáltalán nem igaz” – mondta Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának vezetője egy online beszélgetésen, amelyről a 444.hu számolt be.

Jakab Ferenc azt is hozzátette, a napi adatok alapján egyre többen vannak lélegeztetőgépen, és “80 százalékuk sajnos sosem jön le a lélegeztetőgépről”.

“Ha a szimpla adatokat nézzük, már lehet látni, hogy a halálesetek a következő hetekben nagyon meg fognak emelkedni”

– mondta a virológus.

Az elmúlt napokban folyamatosan emelkedett az elhunytak száma. A szerdán közölt legfrissebb adatok szerint pedig 24 óra alatt 8 beteg hunyt el. Utoljára május 29-án volt ilyen magas a halálozások száma.

[kapcsolodo]meredeken-no-a-koronavirus-aldozatainak-szama-majus-ota-nem-haltak-meg-ennyien-magyarorszagon/[kapcsolodo]

A 444.hu emlékeztet, hogy a halálozások számának alakulása azért is fontos, mert a kormány a második hullámban elsősorban ezt, és nem a fertőzésszámot figyeli.

A lap azt is hozzáteszi, hogy a pécsi virológusok már múlt héten felhívták a figyelmet a floridai példára. Eleinte ott is főleg a fiatalok körében terjedt a vírus, aztán 4-5 hét alatt továbbadták az idősebb korosztálynak. A halálozási számok pedig újabb 2-4 héttel később kezdtek emelkedni.

[kapcsolodo]ne-nyugtassuk-magunkat-azzal-hogy-keves-a-halalozas-vihar-elotti-csend-lehet-a-virologusok-szerint/[kapcsolodo]

[next]

Jakab Ferenc azt is elmondta, hogy Európához képest Magyarországon brutálisan tombol a járvány.

“El kell keserítsek mindenkit, Magyarország Franciaország után a második helyre zárkózott fel a lakosságra vetített járványterjedési számokban. Megelőzve ezzel Spanyolországot, és messze megelőzve Olaszországot. Magyarországon Európához képest brutálisan tombol a járvány a lakosságra vetített számok alapján. Ez a fekete igazság”

– fogalmazott a virológus, aki a vakcinával kapcsolatban abban bízik, hogy az év végére meglesznek a nemrég egy időre leállított oxfordi projekt első eredményei, és talán a jövő év első felében megkezdődhet a tömeggyártás és az oltás is.

[kapcsolodo]ritka-gerincbetegsege-lett-az-oxfordi-koronavirus-vakcina-egyik-tesztalanyanak/[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója