A koronavírus-járvány miatt sokan veszítették el munkájukat vagy jóval alacsonyabb fizetést kapnak. A Publicus Intézet országos felmérése szerint drasztikusan megnőtt azoknak a száma, akiknek sokkal kevesebb pénzből kell megélniük a járvány miatti válság következtében – írja a Népszava.

A lap megbízásából augusztus végén készült felmérésből kiderül, hogy – a hivatalos adatokat megerősítve –

a lakosság túlnyomó része szerint is gazdasági válság van Magyarországon. Jó részük pedig úgy véli, hogy a helyzet tovább fog romlani.

A válaszolók fele szerint már recesszió van, 30 százalék szerint még csak most jön a krízis, és 14 százalék véli úgy, nincs semmi gond.

[kapcsolodo]/egy-filler-segelyt-sem-kap-190-ezer-munkanelkuli-megugrott-a-tartos-munkanelkuliseg/[kapcsolodo]

Az ellenzéki szavazók 92 százaléka szerint baj van a magyar gazdasággal, míg a kormánypárti válaszolók szerint kevésbé érzékelhető a visszaesés. A kis- és nagyvárosban élők és munkával rendelkezők érzik leginkább a válságot.

Június óta közel kétszer annyian – 42 százalék – érzi a válság hatásait. 10-ről

17 százalékra nőtt azok száma, akiknek sokkal kevesebb pénzből kell megélniük.

[next]

A nyár elején 70 százalék gondolta úgy, hogy lesz a járványnak második hulláma. 28 százalék gondolja úgy, hogy két vagy még több évig is eltarthat a visszaesés, vagy annak hatása. 36 százalék bízik abban, hogy egy évnél nem lesz tartósabb a baj. A budapestiek és az ellenzék látja sötétebbnek a jövőt.

A megkérdezettek 15 százaléka vesztette el a munkáját a járvány miatt.

Közülük háromszor több a férfi mint a nő. 20 százaléknak csökkentették a munkaidejét, és 28 százaléknak lett kevesebb a fizetése. A 60 év feletti, nyugdíjhoz közeli, gyakran betegséggel is küzdő munkavállalók több mint 60 százalékánál csökkent a bér az elmúlt hónapokban – írja a lap.

[kapcsolodo]/atlagosan-224-ezer-ember-volt-munkanelkuli-magyarorszagon-majusban-juniusban-es-juliusban/[kapcsolodo]

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay

A fényképek feltöltője és a cikk írója