A COVID-19 járvány egy sor, egymás hatását erősítő katasztrófát szabadított a világra, amelyek együtt évtizedekkel vetik vissza a szegénység és egyenlőtlenségek csökkentéséért tett globális erőfeszítéseket – áll Bill és Melinda Gates alapítványának éves, ún. Goalkeeper-jelentésében, amit a 444.hu szemlézett.

Egyfajta megoldást is kínálnak a problémára:

szerintük a járvány utáni gazdasági katasztrófa ellenszere az lehetne, ha a világ kormányai egymással összefogva, globálisan tudnák kezelni a gondokat.

Az elmúlt évek jelentései egyébként jellemzően elég pozitívak voltak, arról számoltak be, hogy ha nem is őrült sebességgel, de azért csökken a globális szegénység, egyre kevesebben halnak bele amúgy viszonylag könnyen elkerülhető betegségekbe, a nők és kisebbségek egyre kevésbé kiszolgáltatottak a többségnek.

Az idei jelentés szerint viszont minden mérhető adat alapján a koronavírus 25 hét alatt 25 év fejlődését tette semmissé.

[kapcsolodo]/koronavirus-tobb-millio-menekult-gyermek-jovojet-fenyegeti-a-jarvany-az-ensz-szerint/[kapcsolodo]

Számításaik szerint a pandémia miatt annyi ország került egyszerre recesszióba, amennyi 1870 óta nem. Ez főleg a legszegényebb rétegre van katasztrofális hatással: mindössze néhány hét alatt 7 százalékkal nőtt az arányuk világszerte.

A járvány miatt 37 millióval több ember van világszerte, akik kevesebb, mint napi 1,90 dollárból – kevesebb, mint 600 forintból – kell, hogy megéljenek,és 68 millió ember esett a napi 3,20 dollárnál meghúzott szegénységi küszöb alá.

[next]

AZ egyik terület, ahol a kormányoknak muszáj lenne összefogniuk, az a védőoltások kifejlesztése – áll a riportban. Sajnos úgy tűnik, éppen ellenkező folyamatok zajlanak, tombol a világban az “oltásnacionalizmus”. Azaz az országok presztízskérdést csinálnak abból, hogy ők fejlesszenek először ellenszert, vagy jussanak hozzá elsőként nagy adag vakcinához. Számítások szerint ha az 50 leggazdagabb ország fölvásárolja az első 2 milliárd vakcinát, akkor kétszer annyi ember halhat bele a koronavírusba, mint ha azokat a globális népességgel arányosan osztanák el a világon.

Az összefogásnak pedig nem csak eszmei, hanem nagyon is kézzelfogható hatása lenne:

„a globális gazdaság havonta nagyjából 500 milliárd dollárt veszít a járvány miatt”.

Bill és Melinda Gates alapítványa eddig 350 millió dollárt költött a koronavírus-járvány kezelésére.

A fényképek feltöltője és a cikk írója