Még júliusban jelentettünk meg egy leleplező cikket arról, hogy Budai Lóránt jobbikos polgármester  – aki az ellenzéki pártok támogatásával nyerte meg a választást – élettársa visszaélhetett egy mozgáskorlátozott fiatal helyzetével, mert az újszászi szociális otthonban élő mozgáskorlátozott fiú autóját valójában nem is ő, hanem egy, a polgármesterhez köthető nő használja. Az illető a polgármesternek nem a házas-, hanem az élettársa, aki annak ellenére, hogy egészséges, rendszeresen parkol a a mozgáskorlátozottak számára fentartott helyen. A pofátlanság csúcsának neveztük, hogy az autóra a Jobbik Szeretetszolgálat Alapítványon keresztül Budai Lóránt még új gumikat is ajándékozott. A cikket Budai Lóránt perre vitte, kifogásolva, hogy ő nem ült ebben az autóban sohasem. A sajtó-helyreigazítási tárgyalást a minap tartották a Fővárosi Törvényszéken. A perben informátorunk, aki a leleplező fotókat készítette, közjegyző előtt tett vallomással igazolta állítását, hogy a polgármester élettársát látta többször is egyedül használni a kocsit. A tanúra a tárgyalást követően egész trollhadsereget uszítottak rá. Fotóját nyilvánosan közzétették, úgy szidalmazzák. A fiatal nőt még Jászberényből is megpróbálják elüldözni, az őt becsmérlő üzenetet pedig ellenzéki önkormányzati képviselő is megosztotta a közösségi oldalán. Mindezt úgy, hogy az informátor kilétét ketten tudhatták… Budai Lóránt és Jászberény jegyzője, aki hallgatóságként vett részt a tárgyaláson. Jó kérdés az is, hogy a jegyző vajon miért is vett részt hivatali munkaidőben egy másik városban egy politikai ügy bírósági tárgyalásán?

Ahhoz, hogy mindenki számára világossá váljék, mi is történt valójában, érdemes visszapörgetni az idő kerekét 2017 áprilisára, ekkor osztotta meg Budai Lóránt a közösségi oldalán, hogy a Jobbik Szeretetszolgálat Alapítvánnyal segítettek egy újszászi otthonbana élő mozgássérült fiún, akinek nincs pénze új gumiszettre. A piros Renault Megant az ezt követő időszakban egyre gyakrabban látták a Jászságban. 2020-ban pedig rendszeresen azelőtt a jászberényi társasház előtt kezdett parkolni, ahol Budai Lóránt és élettársa is lakik. Egy informátorunk ezenkívül e-mailben olyan fotókat küldött, amelyen az autó a ház mögött a mozgáskorlátozott parkolóban áll, és állította, hogy abból a saját szemével látta a polgármester párját kiszállni. Nem is egyszer. Állítása szerint mozgáskorlátozott személy egyszer sem volt vele, azt pedig tudjuk, hogy sem a  polgármester, sem pedig az élettársa sem mozgáskorlátozott. Ezáltal egyikük sem jogosult mozgáskorlátozottaknak kijelölt helyen megállni, függetlenül attól, hogy az autó szélvédőjére, amit használ – hogy ez a használat az előzmények ismeretében mennyire etikus, olvasóinkra bízzuk – kihelyezték a jól ismert, kék-fehér színű kerekesszéket ábrázoló megkülönböztető kártyát. A mozgáskorlátozott parkoló matrica használata jogosulatlan igénybevételnek minősül, ami súlyos jogsértés, sőt, bűncselekmény gyanúját is felvetheti és ami miatt akár a sofőr jogosítványát is bevonhatják. A fotók alapján azt nem tudtuk megállapítani, hogy a rokkant kártyát is kihelyezték-e, de ha azt nem használták, csak a rokkantparkolót, akkor is súlyos szabálysértést követtek el. Azt mindenesetre nehéz elképzelni, hogy vajon Budai élettársának lakása közelében milyen ok merülhetett fel, amiért a szociális otthonban élő fiatal kocsijával kellett a rokkantak számára fenntartott parkolóba  beállni?

Még a gumikat is adományból cserélték le a polgármester párja által hajtott kocsin

A tények makacs dolgok. A birtokunkban lévő fotók pedig egyértelműen arra utalnak, hogy Budai Lóránt párja használja azt az autót, ami egy mozgássérült fiúé és amin még az elkopott gumikat is adományból cserélték le. Tény az is, hogy Budai élettársa jogosulatlanul használta a mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolót.

A polgármester nem tagadta, hogy jogosultatlanul használta élettársa a parkolót

Budai Lóránt ahelyett, hogy lapítana, sajtóhelyreigazítási pert indított lapunk ellen. Először azzal próbálkozott, hogy a szóban forgó nő nem is a felesége. Ami azért egészen arcpirító, mivel úgy tűnik arra jó hites neje, akit három közös gyermekükkel elhagyott, hogy egy ilyen ügyben takarózzon vele. De a haditerv nem is jött be, mert ez esetben a sértett is a feleség lenne, és így a keresetét is elutasították volna. A folytatásban, újabb próbálkozás során nem azt tagadta, hogy jogosulatlanul parkolna párja a mozgáskorlátozott parkolóban, mondjuk azzal, hogy mozgássérült ember is lett volna vele. Jött az új stratégia: a tanú a vallomásban nem is róla beszélt, csak az élettársról. Mivel informátorunk kilétét óvni szerettük volna, tanúként közjegyző előtt tett vallomást, amit anonimizálva csatoltunk be a periratokba. Akkor még nem is sejthettük, hogy a tanút szinte keresztre feszíti majd vallomásáért és a kritikákért a jobbikos trollhadsereg. Monogramja és az általa elmondottak alapján egy nap sem kellett, hogy kinyomozzák kilétét és kiadják nevét. Ezt követően támadásba lendültek a gyalázkodók, akik emberei méltóságában is súlyosan megsértették a polgármeterrel összefüggésbe hozható jogsértő, etikátlan magatarttást. A tanú vallomásában az általunk leírtakat megerősítette:  napi szinten látta, hogy a szóban forgó autót a polgármester élettársa használja. Így történt 2020. május 20-án is, amikor látta a nő kiszállni az autóból, ott parkolni a mozgáskorlátozott parkolóban, ahol mindig szokott, ekkor fotózta le a kocsit. De nem csak ő, hiszen ez a pofátlanság sokakat irritál. A tanú külön kiemelte, hogy mivel az érintett a polgármester párja, nem szeretne kellemetlen helyzetbe kerülni, ezért sem szeretne tárgyaláson részt venni.

A szóban forgó autó a polgármester élettársa lakása közelében

Budai újabb stratégiája, ami első fokon eredményre vezetett végül ez lett, hogy a tanú róla nem tesz említést csak a párjáról. Az pernyertesség után ami ellen fellebbezést jelentettünk be, Budai Lóránt dicshimnuszt zengett magáról, mint aki leverte a hazug PestiSrácokat…Holott ha jobban végiggondolják, az érdemi lényeget, a visszaélést és oltári pofátlanságot a mai napig senki sem cáfolta.

Kiadták az informátor tanú adatait, hogy keresztre feszíthessék a trollok

Pikáns, hogy miközben az ügyiratok, amelyben szerepelt informátorunk vallomása, monogramja és az, hogy a polgármester élettársa otthonával egy épületben van a munkahelye, kizárólag az ügyben érintettek, azaz lapunk és Budai Lóránt polgármester valamint az ügyvédje birtokában van, továbbá az abban leírtakat csak a tárgyaláson hallgatóságként jelenlévő városi jegyző – aki közhivatalnok -, hallhatta. Egy nap sem kellett, hogy kitudódjon, ki volt az informátor, ki volt olyan bátor, aki le merte lefotózni a Budai Lóránt párja lakása előtt rokkant helyen parkoló autót. Másnap a Bosszankodó Jászberény csoportban fotókat adta közre informátorunkról, aki a posztoló szerint a munkája mellett lesifotósként fotózza titokban lakóhelyén a polgármestert és párját. 

“Máskor okosabban, ügyesebben, vagy húzz el mielőbb a jászapáti alpolgármester barátoddal apuka birtokára, mert itt Jászberényben senki sem kíváncsi a hazugságaidra.” -állt a bejegyzésben. Elsők között kommetálta, “Hoppá” felkiáltással a bosszúra hívást Bobák Zsolt jobbikos önkormányzati képviselő, aki megosztással is segítette informátorunk lejáratását, sőt mi több, még bűnözőnek is titulálta őt és családját.

Azt csak halkan merjük megjegyezni, hogy az a Bobák Zsolt moralizál, aki maga is nagyon szeret szabálytalanul parkolókat fotózgatni és a képeket világgá kürtölni. Saját maga ismerte el korábban, hogy több fotót is készített Jászberényben “bunkón parkoló” autósokról és a képeket beküldte a „Ne parkolj bunkón” jászberényi Fabecook oldalnak, amellyel egyébként már összefüggésbe is hozták. Igaz azt tagadta, hogy köze lenne a lejárató oldalhoz.

“Nyomorult genny, jobban teszi, ha kitakarodik Berényből”

Az informátorunkat bemutató bejegyzések a hétvégén persze szétfröccsentek az éterben, itt 20 megosztás, ott 40. A hozzászólások többsége alkalmas arra, hogy becsületében megsértse, egyesek arra is, megfélemlítsék a fiatal nőt. A legkevesebb volt, hogy “szutyoknak”, “féregnek” titulálták. Volt aki konkrétan megfenyegette, hogy jobban teszi ha eltakarodik Jászberényből, mert ennek nem lesz jó vége.

A városi jegyző bírósági tárgyaláson való részvétele erősen megkérdőjelezhető

Ahogy már említettük, a sajtó-helyreigazítási perben – melynek elsőfokú ítélete ellen lapunk fellebbezni fog -, hallgatóságként a jegyző is jelen volt, amit jegyzőkönyveztek is. Mivel az ügy a polgármester magánéletét érinti és politikai jellegű, ezért elsőre érthetetlen, mi keresni valója van ott a városi jegyzőnek, a hivatali törvényesség őrének, akiknek a jogszabályok szerint nem megengedett a politizálás. Természetesen szerettük volna megtudni az érintett jegyzőtől, miért is volt jelen a tárgyaláson: Baloghné dr. Seres Krisztinát írásban kerestük és kérdeztük meg arról, hogy magánemberként vagy hivatalból ment-e el a tárgyalásra, hivatali munkaidejében vagy szabadságot vett-e ki és szerinte rendben van-e, hogy jegyzőként egy ilyen politikai ügyben jegyzői minőségében akár csak hallgatóságként is résztvegyen? A jegyző asszony válaszából kiderül, hogy a korábbi cikkünkben foglaltak szerint, ha az abban leírtak bizonyítást nyernek, azaz hogy a polgármester is használhatta a rokkant kártyát, az felveti az okirat hamisítás lehetőségét és akkor neki feljelentési kötelezettsége van és a polgármester ellen méltatlansági eljárást kell indítani:

Tisztelt Hölgyem!

A tárgyaláson a város jegyzőjeként vettem részt, mivel a szóban forgó cikk azt állította, hogy a polgármester jogosulatlanul használ mozgáskorlátozott részére szóló kártyát, ez felveti a közokirat-hamisítás bűncselekménye fennállásának gyanúját. Amennyiben ennek valóságalapja bebizonyosodik, tehát a bűncselekmény gyanúja fennáll, a jegyzőt mint hivatalos személyt feljelentési kötelezettség terheli, majd a polgármester ellen méltatlansági eljárást kell indítani. Amennyiben “csak” a cikknek azon állítása minősül valósnak, hogy a polgármester olyan helyen parkolt a gépjárművel, amely mozgáskorlátozottak számára van fenntartva, szabálysértési eljárást kell indítanom, így a részvételem alapja egyértelműen hivatali jellegű volt. Ilyen esetben szabadságot nem kell kivenni, a távollét hivatali ügynek tekinthető. A tárgyaláson történő részvételem a fentiek alapján a hivatali-önkormányzati működéssel összefüggésben áll, annak semmilyen pártpolitikai indoka nem volt.

Remélem, válaszommal tudtam segíteni a hiteles tájékoztatás érdekében végzett munkáját.

Üdvözlettel:

Baloghné dr. Seres Krisztina

jegyző

Az ügy folytatásáról a PestiSrácok.hu a továbbiakban is részletesen beszámol majd.

Vezető kép: PS montázs, a kép baloldalán a polgármester hivatalos oldaláról látható közös fotó új párjával egy nyilvános rendezvényen

A Jobbikos bosszú? Nekiestek, a városból is elüldöznék a jászberényi új “polgármesterné” stiklijét leleplező informátort bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója