Életveszélyes állapotban szállítottak kórházba két amerikai rendőrt, miután egy férfi közvetlen közelről rájuk lőtt, miközben a járőrautójukban ültek Los Angeles egyik metróállomásának közelében – foglalja össze a néhány napja történt eseményeket a 24.hu.

Alex Villanueva, Los Angeles-i seriff „dupla csodaként” jellemezte, hogy a két rendőr életben maradt. „Gyáva módszerrel végrehajtott rajtaütésként” jellemezte a merényletet, ami „pontosan mutatja, hogy milyen veszélyes” a rendőrök munkája.

[kapcsolodo]/tobb-ezren-gyultek-ossze-trump-zart-terben-tartott-kampanygyulesen-a-tavolsagtartasnak-nyoma-sem-volt/[kapcsolodo]

Az elkövetőt nagy erőkkel keresik, de egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy egy 28–30 év körüli fekete férfi, aki miután elszaladt a helyszínről, egy négyajtós fekete szedánnal menekült el. A nyomozásba nemrég bekapcsolódott az FBI is.

Az ügyre pedig szokásosan nagy vehemenciával vetette rá magát Donald Trump is, akinek kapóra jött, hogy az elnökválasztási kampány közepette kemény mondatokat használhat és – legalábbis verbálisan – erőt mutathat.
[next]

Hétvégi Twitter-bejegyzésében „állatokat” emlegetett a támadás kapcsán, majd hozzátette, hogy „keményen kell ütni őket”.

Később azt mondta, „ha meghalnak a rendőrök, akkor gyors tárgyalás és halálbüntetés a gyilkosnak. Csak így lehet ezt megállítani”. Majd egy nevadai kampányeseményén is kijelentette, hogy a rendőrgyilkosokat halálbüntetéssel kell sújtani, és szintén elmondta, hogy aki ilyet tesz, az egy állat.

Mindeközben a másik elnökjelölt, a Demokrata Joe Biden visszafogottabb nyelvezettel ugyan, de szintén elítélte a támadást. Mint mondta:

„A rendőrök elleni erőszak elfogadhatatlan, felháborító. Akik ezeket a bűnöket elkövetik, azokat az igazságszolgáltatás elé kell állítani, és ha bűnösnek találják őket, a törvény teljes erejével kell lesújtani rájuk”.

Trump ennek ellenére rendőrellenesnek és gyenge kezűnek állítja be ellenfelét, szerinte a megválasztása esetén tovább folytatódnának és radikalizálódnának az utcai zavargások.

A fényképek feltöltője és a cikk írója