Mindennapi tárgyainkat olyan rutinszerűen használjuk, hogy eszünkbe sem jut, hogy rendelkeznek egy majdnem teljesen rejtett funkcióval is. Azonban, ha alaposabban szemügyre vesszük ezeket a tárgyakat, akkor szembesülhetünk azzal, hogy jóval sokszínűbbre tervezték őket, mint azt valaha gondoltuk volna. A teljesen hétköznapi dolgok mellett is számos olyan dolog van az életünkben, amit már legalább százszor láttunk, nap mint nap találkozunk vele, mégsem nézzük meg rendesen, sőt, ügyet sem vetünk rájuk, hiszen így szoktuk meg őket. Ebből automatikusan következik, hogy nem ismerjük őket eléggé. Cikkünkben megmutatjuk ismert dolgaink azon apró részleteit, amiknek rejtett funkciójáról valószínűleg te sem tudtál.

Mik ezek az apró fémgombok a farmernadrágokon?

Valójában ezek szegecsek, amelyek a nadrág leggyengébb pontjait erősítik meg, hogy tovább tartósabb maradhasson.

Az 57-es szám dombornyomott a Heinz ketcupos üvegeken. Hogy miért?

Azért, mert ez jelöli a palack legérzékenyebb pontját. Ez azért fontos, mert ezen a ponton kell megütögetni az üveget, hogy a szósz kijöjjön belőle, nem pedig az alján.

Vájat a bögrék alján

A vájat nem véletlenül került a bögrék aljára, ugyanis azt a célt szolgálja, hogy a szárítórácson vagy a mosogatógép rácsain könnyebben és biztosabban elhelyezhető legyen. Plusz, van egy hűtő funkciója is, mivel a vájaton keresztül áramló levegő miatt csökken az esélye annak, hogy a hő hatására megrepedjen a pohár.

Lyuk a lábas nyelén

Egyrészt azért van lyuk a lábas nyelén, hogy könnyebben tárolható legyen, másrészt viszont ez egy fakanálnak kialakított hely. A lyuk megtartja a kanalat és a rajta maradt felesleg ezáltal az edénybe csöpög vissza.

Fém vég a mérőszalagon

Elsősorban azért van fém vége a mérőszalagoknak, hogy azt a mérni kívánt tárgy szélébe akaszthassuk, így pedig egy kézzel is lemérhetjük azt. Ha ez a vég még recés is, akkor még ceruzára sincs szükség, ugyanis bejelölhető vele a lemért távolság a különféle felületeken.

Apró kidudorodás az “F” és “J” billentyűkön

Ezeket irányjelző billentyűknek nevezik. A gyors és gépírók ezekhez igazítják a mutatóujjaikat gépelés közben.

Apró nyíl az üzemanyagszint-jelző mellett

Ez a nyíl mutatja, hogy az autó melyik oldalán van az üzemanyagtank-nyílás.

Apró lyuk a kamera és a vaku között

Ez valójában egy hátsó mikrofon, amelynek segítségével a hátsó kamerával készült videofelvételek hangja jobb minőségű lesz.

Lyukak a tornacipők oldalán

Egy tévhit, hogy a cipő oldalán lévő lyukak a szellőzést segítik elő. Korábban ezekbe a lyukakba is belefűzték a cipőfűzét, mert így a cipő jobban illeszkedett és tartotta a lábat. Napjainkban már csak trendi, semmi egyéb szerepük nincs.

Mélyedés a Tic Tac-doboz nyitófülén

Ez a mélyedés tulajdonképpen egy adagoló, aminek segítségével egyszerre csak egy cukorka vehető ki.

A golyóstoll kupakjának végén lévő apró lyuk

Ez azért van, hogyha véletlenül valaki lenyeli a kupakot, akkor ne fulladjon meg.

Műanyag alátét a kupakokban

Ezek a puha alátétek egyfajta tömítők, amiktől a palackok jobban záródnak, így a levegő sem juthat át rajtuk.

Lyuk a tésztaszedő közepén

Egy ilyen kanál segítségével könnyedén kiporciózhatjuk az adagokat.

Pompon a sapkák tetején

Nagyon divatos és persze cuki, amikor valaki egy ilyen sapkában jelenik meg, de nem ez az oka, hogy a sapka tetején helyezték el. A francia tengerészek kezdték használni a pomponos sapkákat, méghozzá azért, hogy a hajótestben egy hirtelen mozdulat következtében ne rögtön a fejüket verjék be. Egyfajta figyelmeztetés volt számukra, ha megmozdult a pompon, hogy valami közelít a fejükhöz.

A mozgólépcsők szélén lévő kefének nincs cipőpucoló funkciója.

Valójában azt a célt szolgálja, hogy megakadályozza az utasok cipőjének-lábának, vagy a cipőkről származó szennyeződésnek a bekerülését a mozgólépcső belső szerkezetébe. Az ok pedig nagyon egyszerű, méghozzá az, hogy az utasok a keféhez érve ösztönösen elrántják a lábukat az oldalfaltól.

The post 15 hétköznapi dolog, aminek van egy számunkra eddig nem ismert funkciója is appeared first on BővebbenPortál.com.

A fényképek feltöltője és a cikk írója