Miközben a modern ember egyre szívesebben választja a kényelmes városi életet, a társadalomban erősen munkál a teremtett világ megóvásának vágya is – jelentette ki Nagy István hétfői sajtótájékoztatóján, Leányfalun. Az agrárminiszter az Országos Iskolakert-fejlesztési Program kapcsán arról beszélt, a kezdeményezés célja éppen az, hogy közelebb hozzák a gyerekekhez a valóságot, “hogy megismerhessék, hogyan készül az élelmiszer, hogyan nő egy növény, hogyan kell vetni, hogyan kell különbséget tenni a gyom és a vetemény között, és hogy lehet élvezni a kétkezi munkát”.

Nagy István köszöntőjében arról beszélt, a modern ember életformájának változásával egyre többen választják a városi életet, az urbanizált életmód miatt azonban egyre távolabb kerülnek a vidéktől és a természettől is. Az agrárminiszter ugyanakkor hangsúlyozta, emellett azonban erős és jogos elvárás is munkál a társadalomban a teremtett világ megóvásáért. Úgy vélte, miközben a világban zajló folyamatok élesen rávilágítanak arra, mennyire fontos egy ország önellátó képessége, az ember és a környezet, az ember és az élelmiszer előállításának módja és helyszíne egyre inkább eltávolodnak egymástól.

Az a célunk az iskolakert programmal, hogy közelebb hozzuk a gyerekekhez a valóságot. Hogy megismerhessék, hogyan készül az élelmiszer, hogyan nő egy növény, hogyan kell vetni, hogyan kell különbséget tenni a gyom, a gaz és a vetemény között, és hogyan lehet élvezni a kétkezi munkát

-fogalmazott. Mint hozzátette, a most mintaként szolgáló iskolakert révén a gyerekek felelősebben gondolkodó, a teremtett világra tudatosabban odafigyelő felnőtteké válhatnak.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Nagy István a sajtótájékoztatón arról is beszélt, az Agrárminisztérium 2018 őszén karolta fel az iskolakert-mozgalmat, amelyet addig elkötelezett, lelkes pedagógusok tartottak életben. Az Iskolakertekért Alapítvánnyal folytatott egyeztetéseket követően alakították ki a pályázati rendszert, majd 2019-ben az Agrárminisztérium, az Iskolakertekért Alapítvány, a Váci Egyházmegyei Karitász és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közösen hirdette meg az Országos Iskolakert-fejlesztési Programot, amelyet a kezdetektől nagy érdeklődés kísért, nyolcszoros volt a túljelentkezés a 334 pályázóval. Az agrárminiszter elmondta, az idén folytatódó programban összesen már 100 kertet támogat a minisztérium, mintegy 74 millió forinttal, ráadásul az idei évben már óvoda-kertekre is lehetett pályázni. Nagy István úgy fogalmazott,

bízom benne, hogy a gyerekek újra felfedezik a kertészkedés örömét, és egyre többször lesz egészséges, ízletes, saját termesztésű zöldség, gyümölcs a családok asztalán.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Vezetőkép: Pelsőczy Csaba

A Nagy István: a gyerekeket újra meg kell tanítani, hogy lehet élvezni a kétkezi munkát bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója