[sz]Fotó: Northfoto – Xinhua News Agency/eyevine[sz]
Nem adja el a TikTokot a kínai ByteDance cég a Microsoftnak, elutasították az amerikai óriásvállalat felvásárlási ajánlatát – erősítette meg a Microsoft egy szűkszavú közleményben magyar idő szerint vasárnapról hétfőre virradó éjjel.

Mint arról korábban beszámoltunk, a techóriás cég azért akarta megszerezni a jogokat a népszerű közösségi alkalmazás működtetésére az Egyesült Államokban, mert

Donald Trump augusztus elején előbb bejelentette, hogy betiltja a TikTokot, majd minden, a TikTokhoz és a WeChathez köthető ügyletet is megtiltott.

Szerinte ugyanis a videómegosztó alkalmazás adatokat gyűjt a felhasználók hollétéről, az internetes oldalak megnyitásának és a kereséseknek az előzményeiről. Ezzel pedig Kínának lehetősége van rá, hogy a szövetségi tisztségviselők és a velük szerződők mozgását is figyelje, adatokat gyűjtsön és ezeket zsarolás céljából felhasználja. Emellett szerinte a TikTok cenzúrázza a Kínai Kommunista Párt által politikailag érzékenynek tekintett tartalmakat is.

[kapcsolodo]/trump-betiltott-minden-a-tiktokhoz-es-a-wechathez-kotheto-ugyletet-az-egyesult-allamokban/[kapcsolodo]

Bár az amerikai elnök korábban azt mondta, nem lenne ínyére egy olyan üzleti megoldás sem, hogy a platform a kínai anyacégről leválasztva egy amerikai vállalat tulajdonába kerülne, mégis zöld utat adott a Microsoftnak arra, hogy tárgyaljon a ByteDance-szel a TikTok felvásárlásáról. A szoftvervállalat ugyanis biztosította az elnököt arról, hogy teljes felülvizsgálat alá vonnák az alkalmazást, valamint garantálnák, hogy az amerikai felhasználók minden adata átkerüljön amerikai szerverekre, az országon kívüli szerverekről pedig töröljék. A cég az Egyesült Államok mellett Kanadára, Ausztráliára és Új-Zélandra vonatkozóan szerette volna megszerezni a jogokat.

[next]

Ez azonban nem sikerült, mivel a TikTokot birtokló ByteDance elutasította a felvásárlási ajánlatot. Pedig már csak egy nap van hátra a Trump által kijelölt határidőig, szeptember 15-ig arra, hogy a kínai alkalmazás az USA-ban amerikai kézbe kerüljön, vagy teljesen betiltják az országban.

Van azonban egy másik nagy esélyes is a TikTok amerikai működtetésére. Sajtóhírek szerint az Oracle volt a Microsoft legnagyobb ellenfele a felvásárlási versenyben, és

a techóriás bejelentése után valószínű, hogy a világ legnagyobb üzleti szoftvermegoldásokat kínáló cége lehet a befutó
– írja a BBC.

A beszámolók szerint ők szintén az Egyesült Államokra, Kanadára, Ausztráliára és Új-Zélandra vonatkozóan szereznék meg a tulajdon- és üzemeltetési jogot, az üzletbe pedig több befektető céget is bevonnának, mint pl. a General Atlantic vagy a Sequoia Capital.

Bármilyen ügylet is születik, ahhoz más érdekelt fél, pl. az amerikai és a kínai kormány, valamint természetesen a TikTok befektetőinek jóváhagyása is szükséges.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a felvásárlás hogyan érinti majd a TikTok kb. 100 millió amerikai felhasználóját.

A fényképek feltöltője és a cikk írója