Egyesek szerint a mobil gaming jövőjét jelenti, mások számára csupán túlértékelt tech demó, de az biztos, hogy nem lehet megkerülni az olyan streaming szolgáltatásokat, mint a Microsoft által fejlesztett Xcloud, vagy Google alkotta Stadia. Ezek a szolgáltatások, bizonyos régió korlátozásokkal, egy-két gyermek betegséggel ugyan, elérhetőek Android operációs rendszeren, az Apple mobil ökoszisztémáját használóknak azonban nélkülöznie kell azokat. Legalábbis eddig, ugyanis a cupertinói vállalat változtatott az App Store irányelvein, így most már az iOS vagy iPad OS felhasználók is élhetnek ezekkel a lehetőségekkel, mindössze meg kell felelniük egy enyhén szólva nevetséges kritériumnak.

Az Apple álláspontja az ügyet érintően az, hogy a játékokat, amelyek részét képezik a streaming szolgáltatásnak, csak úgy lehet futtatni, ha azokat külön-külön letöltjük az App Store-ból. A döntés azzal indokolják, hogy így elkerülhető a duplikált fizetés az előfizető részéről, ugyanakkor ezáltal nem lesznek azok sem büntetve, akik nincsenek előfizetve az adott szolgáltatásra. Most ezt Laár András hangján olvassátok: letölteni a stream szolgáltatás játékait, noooormális? Nem pont az a game streaming lényege, hogy nem kell semmit letölteni, minden egy távoli szerveren fut, és ha jó az internet kapcsolat, akkor azonnal játszhatunk, mindenféle installálás nélkül? A PhoneArena munkatársai szerint a döntés hátterében az Apple saját előfizetése, az Apple Arcade, és annak működése áll.

Ennek részét képezi bizonyos appok mellett egy csomó játék is, de ezeket is le kell tölteni, ha a felhasználók játszani szeretnének azokkal. Úgy látszik az Apple nem szeretne kivételezni a game streaming szolgáltatás címeivel sem. Persze az igazság nyilván ettől jóval egyszerűbb, hiszen egy szolgáltatásban, mint mondjuk az Xcloud van legalább 100 cím, és ezekre nem tudja az Apple a saját kis 30 százalékos sápját egyesével (!) ráterhelni. Hasonló konfliktusra épül az almás cég és az Epic Games jelenlegi küzdelme is. Bizonyos iOS és iPad OS rendszereken futó Epic Games játékoknak (nevezzük nevén Fortnite) voltak olyan alkalmazáson belüli vásárlási lehetőségei amelyeket nyélbe lehetett ütni az Apple ökoszisztémáján kívül is.

Ez természetesen csípte az almás cég szemét, hiszen így nem tudta levenni a saját részesedését. Amúgy csak egy kérdésem lenne: ha nekem van egy Xbox Game Pass Ultimate előfizetésem, aminek részét képezi az Xcloud is – legalábbis jelenleg, de remélhetőleg ez tartósan így marad -. akkor nekem külön fizetnem kell azért, ha egy játékkal szeretnék az iPademen is játszani a szolgáltatás keretein belül? Szerencsére Android rendszert futtató eszközök esetében nincs ez a dilemma, azokon minden további nélkül élvezhetem a Game Pass kínálatában lévő címeket, extra költségek nélkül, holnaptól immáron élesben is, mivel szeptember 15-én az Xloud kilép béta szakaszából Magyarországon is.

Forrás: PhoneArena

The post Az Apple csak egy nevetséges kritériummal engedi a jaték stream-et (Xcloud, Stadia) iOS-en appeared first on Techlabor.

A fényképek feltöltője és a cikk írója