Kezdőlap Aktuális Székelyföldi színházigazgatók is kiálltak az SZFE-s hallgatók mellett

Székelyföldi színházigazgatók is kiálltak az SZFE-s hallgatók mellett

10
0

“Mi, a romániai színházi és zenei előadó-művészeti szervezetek igazgatói, támogatásunkról biztosítjuk a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) tanárait és hallgatóit” – írja közös nyilatkozatában 45 romániai színházi és zenei előadó-művészeti vezető.

“Szomorúan és aggodalommal tekintünk arra a durva beavatkozásra, amely a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem szervezeti felépítésében történt, s amely által az Egyetem vezetését egy olyan alapítványra ruházták át, amelynek a kuratóriumát politikai szempontok alapján nevezték ki.

Úgy gondoljuk, hogy az államnak kötelessége támogatni az egyetemi művészképzést, és mindennél fontosabb, hogy az Egyetem megőrizhesse autonómiáját, az akadémiai szabadságot és a szólás szabadságát, anélkül, hogy bármely politikai párt ráerőltethetné programját és anélkül, hogy csatlakoznia kellene bárminemű politikai doktrínához.

Hisszük, hogy a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem életébe történt ilyen mérvű beavatkozás károsan érinti a teljes kulturális életet.

Csatlakozunk azon személyekhez és intézményekhez az európai kultúra térségéből, akik szolidaritásukról biztosították a SZFE hallgatóit és Szenátusát”

– fogalmaznak nyilatkozatukban, amelyet a SZFE Facebook-oldalán osztottak meg.

A közös nyilatkozatot 45 romániai színházi és zenei előadó-művészeti vezető írta alá, köztük többek között Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója, Albu István, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház igazgatója, Bocsárdi László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház igazgatója és Kányády Szilárd, a Csíki Játékszín igazgatója.

[kapcsolodo]a-vilag-egyik-legnagyobb-szinhazi-rendezoje-is-uzent-az-szinmuveszetiseknek/[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója