Kezdőlap Politika Plágiumbotrány Szentendrén – Újabb “civil” bukott le a szivárványkoalíciós testületből

Plágiumbotrány Szentendrén – Újabb “civil” bukott le a szivárványkoalíciós testületből

41
0
Lemondásra szólították fel a szentendrei önkormányzat egyik képviselőjét, Hernádi Krisztinát, miután kiderült, hogy a Társaság az Élhető Szentendréért (TÉSZ) civil szervezet által delegált tag plágiumbotrányba keveredett.

Elég kellemetlen, ha egy önkormányzati képviselő nem rendelkezik önálló gondolatokkal, de még inkább kínosabb, ha megpróbálja elhitetni, hogy mégis képes egy beadvány összeállítására, amit bár nem ő írt, mégis a saját neve alatt terjeszt elő. Így történt ez Szentendrén, ahol Hernádi Krisztinának sikerült plagizálnia a város klímastratégiájáról, az önkormányzati testületi ülésen azonban kibukott a turpisság.

Hernádi Krisztina vajon mennyire érzi tisztességesnek a plágiumot?

Átvert szavazók, elnéző polgármester

Bár az őt delegáló civil társaság számtalan ígérettel és a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozó programpontokkal bombázta a helyieket az önkormányzati választás kampányában, így különösen meglepő, hogy zéró önálló gondolattal rendelkeznek a témában. A turpisságra a szeptember 9-i képviselő-testületi ülésen derült fény, amikor Hernádi Krisztina TÉSZ-es képviselő saját munkájaként adott be egy előterjesztést “Szentendre Klímastratégiája” címmel, holott az csaknem teljes terjedelmében szó szerinti másolata egy budapesti kerület tíz évvel ezelőtt született, hasonló tematikájú tanulmányának, amelyet az MTA Szociológiai Kutatóintézete készített. A plágium tényét Hernádi Krisztina egyébként nem cáfolta, csak annyit mondott, hogy “nem tartja élete művének a benyújtott stratégiát”. 

Az ügy érdekessége az is, hogy a testület nem határolódott el azonnal a plágiumot elismerő képviselőnőtől, holott a plagizálás büntetőjogi felelősségre vonással is járhat. A Btk. a szellemi tulajdonjog elleni bűncselekményekre vonatkozó szabályozása szerint ugyanis ezzel bitorlás valósul meg. A törvényi felelősségrevonás mellett fegyelmi eljárás is indulhat a képviselőnővel szemben, bár ez a szentendrei szivárványkoalíció eddigi tevékenysége alapján szinte egészen biztosan nem fog megtörténni. A polgármester egyébként még a leleplezést követően sem hívta fel Hernádi Krisztina figyelmét arra, hogy ezzel méltatlanná vált a bizalomra. A Fidesz frakcióvezetője, Laárné Szaniszló Éva azonban lemondásra szólította fel a TÉSZ-es képviselőt.

A Fidesz lemondásra szólítja fel a képviselőnőt és válaszokat vár a polgármestertől

Pénzzel kitömött haveri kör, meghiúsított beruházások

Szentendrén az új önkormányzati testület a megválasztása óta eltelt egy év alatt már többször bizonyította alkalmatlanságát a város vezetésére; ezekről az ügyekről az országos média is beszámolt. Legutóbb például az MSZP miatt került a figyelem fókuszába a város, a számlagyárral kapcsolatban kirobbant szocialista botrányból ugyanis kiderült, hogy Szentendrén készült az MSZP “új őszödi beszéde”. Az ügyben költségvetési csalás gyanújával nyomoz a rendőrség az érdi MSZP szervezeténél, miután a párt szentendrei szervezetének egyik ülésén készült hangfelvétel szerint fiktív számlatömböket használtak az érdi szocialisták.

Korábban viszont arra derült fény, hogy a legbefolyásosabb személyiségnek számított baloldali-liberális-szélsőjobb-lokálpatrióta városvezetésben Kubatovics Áron havi bruttó 600 ezer forintos megbízási szerződést nyert el tavaly novemberben Fülöp Zsolt polgármestertől. Kubatovics tanácsadói reszortja az volt, hogy segítsen Szentendre közművelődési, kulturális intézményeinek és gazdasági társaságainak fenntartásában, működtetésében, valamint tanácsot adjon ezen intézmények, cégek és egyáltalán az önkormányzat működéséhez. Mindezt úgy, hogy egyébként erre semmi jogosultsággal nem rendelkezett, hiszen el volt tiltva a cégvezetéstől.

A Bajnai Gordon ex-miniszterelnök és Szigetvári Viktor, az MSZP egykori kampányigazgatója nevével fémjelzett, Együtt nevű, “korszakváltóként” bemutatkozó párt országos politikai tanácsának egykori tagja hirtelen pálfordulással civillé vált, hogy aztán 2017-ben egy, az 1970-es években a Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében diplomázott személyt juttasson be a szentendrei közgyűlésbe.

A karantén után robbant bombaként a hír – július 6-án –, hogy Kubatovics Áron egy kereskedelmi és szolgáltató magáncége kényszerfelszámolása miatt, 2019. február 7-től öt évre el van tiltva a cégvezetéstől. A helyi politikus tehát etikailag erősen kifogásolható módon úgy vállalt – és kapott – cégek és az önkormányzati szervezet működésével összefüggő tanácsadói feladatkört borsos összegért Szentendre önkormányzatában, hogy saját cégét végelszámolták és emiatt ő maga el lett tiltva 2024-ig a cégvezetéstől. Az eset óriási közfelháborodást keltett a helyiek körében, így Fülöp Zsolt polgármester felbontotta a “jobbkezének” számító tanácsadó megbízását. Pikáns, hogy a lebukását követően elfelejtett bocsánatot kérni a választóktól. Vélhetően a mostani plágiumbotrány főhősétől, Hernádi Krisztinától sem várhatják a szentendreiek, hogy elnézést kérjen tőlük és önként távozzon a testületből.

De érdemes felidézni azt is, hogy a szentendrei szivárványkoalíció szakértőinek sikerült elérniük, hogy az Eurovelo 6 megvalósítását is veszélyeztessék. Révész Máriusz, az aktív turizmus fejlesztésével megbízott kormánybiztos ezzel kapcsolatban korábban úgy fogalmazott: a 2019-ben megválasztott új önkormányzati vezetés vétója miatt vált kritikussá a beruházás. A tanulmánytervet, amelyben a Szentendre belvárosában építendő kerékpároshíd először szerepelt, 2014 áprilisában – két ciklussal ezelőtt – az akkori szentendrei képviselő-testület egyhangúlag támogatta. A dolog érdekessége, hogy a mostani polgármester, Fülöp Zsolt annak idején szintén igennel szavazott.

Az órásból lett polgármester szakértelme sem kérdéses: a pandémia idején sem sikerült megértenie, mit is kellene tenniük. A politikai kaméleonként emlegetett Fülöp Zsolt polgármesteri ambíciói az évek alatt nem, pártszimpátiája viszont folyamatosan változott annak megfelelően, honnét is fújt a számára kedvező széljárás. A mögötte felsorakozó levitézlett pártkatonák pedig nem csupán “szakértők”, de annyira civilek, hogy ordenáré módon vonultak végig Szentendre utcáin és követelték a kormány lemondását. Kíváncsian várjuk, hogy a plágiumbotrány vajon mennyire érinti meg őket, esetleg most is terveznek-e tüntetni a képviselőnő lemondását követelve…

Fotó: Facebook/Szentendre igazságai

A Plágiumbotrány Szentendrén – Újabb “civil” bukott le a szivárványkoalíciós testületből bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója