A kormány célja, hogy fenntartsa Magyarország működőképességét – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombat este az M1 csatornán adott interjújában, melyben a biztonsági szabályok betartását is kérte az emberektől.

A védekezés iránya úgy hangzik: Magyarországnak működnie kell!

– fogalmazott a miniszterelnök. Orbán Viktor kiemelte: a nemzeti konzultáció eredménye alapján azt várják a magyar emberek a kormánytól, a miniszterelnöktől, az egészségügyi rendszertől, a gazdaságirányításban résztvevőktől, hogy tartsák működőképes állapotban Magyarországot és ne engedjék, hogy a vírus megbénítsa az ország és a magyarok mindennapjait – írja az MTI.

Azt mondta: a tavaszi helyzethez képest nyugodtabb, mert pontosan tudja, hogy mivel állunk szemben, hogy a védekezéshez megvannak az eszközök és azt is, hogy az emberek mit akarnak.

[kapcsolodo]/orban-az-egeszsegugy-felkeszult-a-jarvany-kovetkezo-hullamanak-kezelesere/[kapcsolodo]

“Nem egyedül állok a gáton, hanem van mellettem egymillió-nyolcszázezer ember” – mondott köszönetet a kormányfő azoknak, akik visszaküldték a nemzeti konzultációs kérdőívet és kijelölték a védekezés irányát.

A családok életszínvonalára figyelni kell, ezért a kormány létrehoz egy családügyekért felelős, családokkal foglalkozó tárca nélküli miniszteri posztot

– jelentette be Orbán Viktor.

Annak érdekében, hogy a családok életszínvonalát meg tudják védeni, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hatásköreit és lehetőségeit meg kell növelni – jelentette ki a kormányfő. Hozzátette: ezt a munkát irányítja október elsejétől Novák Katalin.

[next]

A mostani helyzetről úgy vélekedik, hogy másképp kell hozzáállni mint tavasszal. Most nem a fertőzöttek számát kell figyelni, hanem azt, hogy hányan halnak meg a fertőzés következtében. A sikert az jelenti, hogy hány emberéletet lehet megmenteni.

VIDEÓ: Az M1 felvétele

Security Check Required

null

Ehhez pedig egy haditerv kell, és van is. A vírust már kiismertük, és így fel lehetett készülni a második hullámra. Vannak kórházi ágyak, orvosok és ápolók, védőeszközök, és a nemzeti konzultációban résztvevők által kijelölt irány – mondta a miniszterelnök.

Sokan azért aggódnak, hogy megint le kell-e zárni az országot. De most a cél az, hogy Magyarország működjön, ne legyen kijárási tilalom, lehessen iskolába járni, legyen sport és kulturálódni is lehessen.

Ehhez pedig néhány biztonsági szabályt kell betartani. A távolságtartást a tömegközlekedésben és a boltokban a maszk használatát. Ha valaki ezt nem teszi meg, annak következménye lehet. Ezért hoztak új szabályokat, hogy ha kell, akkor ezzel kényszerítsék a szabályok betartását.

Az iskolák bezárásáról azt mondta, a szülők azt szeretnék, hogy az oktatás rendben kezdődjön el, ezért most nem egységes lezárásokra készülnek, hanem ott izolálnak, ahol a betegség felbukkan.

Orbán Viktor elmondta, hogy ő maga is hetente többször konzultál az operatív törzzsel, beszél virológusokkal, orvosokkal, a miniszterrel, és naponta figyelik a helyzetet. Ha kell, akkor rugalmasan alakítják a döntéseiket, de tartják azt az irányt, hogy a működőképességet fenntartsák.

Az idősekre és a krónikus betegekre is figyelnek. Vannak már előkészített tervezetek és ezekből már néhány intézkedést meg is valósítottak, például az idősotthonokban és a kórházakban elrendelték a látogatási tilalmat. Az iskolákban is bevezetik a reggeli hőmérőzést. De van 10 ezer szabad ágy a kórházakban, így egyetlen magyar sem marad ellátás nélkül.

A gazdasági helyzetről úgy vélekedik, hogy a legfontosabb a munkahelyek megvédése. Szerinte teljesítették az ígéretüket, amely szerint ahány munkahely megszűnt a vírus miatt, annyit teremtettek. Sőt, az új beruházásokhoz új munkahelyekre is szükség lesz – mondta a miniszterelnök.

Orbán szerint most a budapesti turizmus van bajban, mert szinte 90 százalékban a külföldi turistákra épült az ágazat. Ezért ott most változtatni kell. De úgy véli, hogy a fővárosnak van ehhez tartaléka, amit erre a célra fel tud majd használni.

A családok életszínvonalát is segítették megőrizni, több adókedvezményt is nyújtottak – véli a kormányfő.

A V4 országokkal való kapcsolatról úgy nyilatkozott, hogy ez fontos, és a “kivételezés” ezután is megmarad, mert velük napi szinten működik a kapcsolat, és tudja, hogy mi történik a többi három országban. Az EU kapcsán azt mondta, hogy a nagy államnak nagy arca van. Sokszor azt hiszik, hogy jobban tudják a dolgokat.

A hosszútávú kérdésekkel pedig a vírus-helyzet alatt is foglalkozni kell. Míg az EU más országai között vannak amelyek a nyitott társadalmat részesítik előnyben, addig Magyarország egy keresztény értékrendű társadalmat szeretne – mondta.

A végén megerősítette, hogy mi a kormány által kidolgozott haditerv szerint működünk tovább, és ez biztosítja, hogy az ország működőképes tud maradni egy járványhelyzetben is. Nem kell hirtelen döntéseket hozni, mert most higgadtság, a nyugodt kormányzás szükséges a helyzet kezelésére – zárta az interjút.

Az M1-en vetített interjút a későbbiekben többször is megismétlik majd – közölte a csatorna.

[kapcsolodo]/mindenki-a-sved-modellre-allt-at-az-unioban-de-csak-magyarorszag-nem-tesztel-es-nem-tajekoztat-elegge/[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója