[sz]Fotó: SELF Magazine/Wikimedia Commons[sz]
Világszerte csökken a védőoltások iránti bizalom az emberekben, ami aggasztó a készülő koronavírus-vakcina miatt is – derül ki a The Lancet orvostudományi szakfolyóiratban publikált tanulmányból.

Brit, amerikai és belga egyetemi kutatók 2015 szeptembere és 2019 decembere között vizsgálták 290 ország reprezentatív felmérésének adatait. A cél az volt, hogy kiderítsék, a vizsgált országokban mennyire tartják az emberek biztonságosnak a védőoltásokat, és mekkora a hajlandóság ezek beadatására.

Az eredmény egyértelmű volt: világszerte csökken a vakcinákkal szembeni bizalom, egyre több oltásellenes van. A kutatók ezt a tendenciát az oltásellenes mozgalmak hatásának tudják be.

[kapcsolodo]/tenyek-es-tevhitek-a-hpv-elleni-oltassal-kapcsolatban/[kapcsolodo]

Térkép is készült arról, hogy változott világszerte az emberek véleménye az oltásokról. Az A és B térképen azt láthatjuk, a lakosság hány százaléka tartja biztonságosnak a vakcinákat, a C és D térképen azt, a lakosság hány százaléka tartja fontosnak, az E és F térképen pedig azt, a lakosság hány százaléka gondolja azt, hogy a vakcinák hatásosak.

Az európai országok többsége is azok közé tartozik, ahol a legkevésbé hisznek az emberek az oltásokban.

A legnegatívabb hozzáállással rendelkező országok top 10-es listáján öt európai vagy részben európai ország is található: Litvánia második, Albánia harmadik, Oroszország ötödik, Ukrajna nyolcadik, Törökország pedig kilencedik helyen szerepel.

A listát Japán vezeti, ott a lakosság csupán 17 százaléka gondolja úgy, hogy a vakcinák biztonságosak. De benne van a top 10-ben Kína is, ahol 26 százalék ez az arány, Hongkongban pedig 21.

A vakcinákban legkevésbé bízó országok top 10-es listája:

1. Japán – 17%
2. Litvánia – 18%
3. Albánia – 19%
4. Hongkong – 21%
5. Oroszország – 23%
6. Tajvan – 25,5%
7. Kína – 26%
8. Ukrajna – 26%
9. Törökország – 27%
10. Mongólia – 27%

A tanulmány szerint

több országban is jelentősen megnőtt azok aránya, akik nagyon ellenzik a védőoltásokat.

Az európai országok közül ilyen például Szerbia és Lengyelország – utóbbi országban 2018 novemberében még a lakosság 64 százaléka gondolta biztonságosnak a vakcinákat, míg 2019 decemberében már csak 53 százalék. De hasonló a tendencia Afganisztánban, Azerbajdzsánban, Indonéziában, Nigériában és Pakisztánban is.

[next]

A kutatók ugyanakkor rávilágítottak arra, hogy számos országban nőtt az elmúlt években az oltások iránti bizalom. Európában például az Egyesült Királyságban, Finnországban, Franciaországban, Olaszországban és Írországban is ezt igazolták a felmérések.

Az alábbi térképen az is látszik, hogy

Magyarországon is növekszik a vakcinákban bízók aránya. 2016-ban még csak valamivel 50 felett volt ez az érték, 2020-ban viszont már 60 százalék körülire nőtt.

Leginkább azonban afrikai és ázsiai országok tartják biztonságosnak a védőoltásokat.

A top 10-es lista első helyén Uganda áll, ahol a lakosság 87 százaléka bízik a vakcinákban, de még a tizedik helyen álló Gambiában is 81 százalékos ez az arány.

A vakcinákban legjobban bízó országok top 10-es listája:

1. Uganda – 87%
2. Banglades – 85%
3. Libéria – 83%
4. Burundi – 83%
5. Namíbia – 83%
6. India – 82%
7. Madagaszkár – 81,5%
8. Szíria – 81%
9. Üzbegisztán – 81%
10. Gambia – 81%

A kutatók szerint aggasztó az oltások iránti bizalom csökkenése világszerte. Úgy látják, a negatív hozzáállást a politikai instabilitás és a vallási szélsőségek befolyásolhatják. Pl. a muzulmán vezetők, akik megkérdőjelezik a kanyaró, a mumpsz és a rubeola elleni védőoltás biztonságosságát is.

Az eredmények szerintük kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban is, hogy mekkora lesz vajon a hajlandóság a koronavírus-vakcina beadására.

[kapcsolodo]/ritka-gerincbetegsege-lett-az-oxfordi-koronavirus-vakcina-egyik-tesztalanyanak/[kapcsolodo]

Úgy vélik,

a tudósoknak és az egészségügyi szakértőknek sokkal többet kellene tenniük azért, hogy az emberek jobban bízzanak a védőoltásokban, már csak a COVID-19 vakcina miatt is.

Egyelőre ugyanis úgy tűnik, hogy oltás nélkül a koronavírus nem fog eltűnni.

Forrás: Daily Mail

A fényképek feltöltője és a cikk írója