[sz]Címkép: Pixabay[sz]

Tavasszal minden újonnan induló mobilitási programot, külföldi utat lemondtak a felsőoktatási intézmények a koronavírus-járvány miatt, sem a hallgatóknak, sem az oktatóknak nem szerveztek nemzetközi konferenciákat, ösztöndíjprogramokat.

Június második feléig pedig Magyarországon sem fogadhattak új vendéghallgatókat. Később aztán a nyár további részében lazultak a szabályok, a kormány viszont szeptember 1-jével ismét szigorította a be- és a kiutazási szabályokat.

“A járvány miatt ugyan nem javasolt a magyar állampolgárok külföldre utazása, de néhány napja bekerült a kivételek közé a „hallgatói vagy a tanulói jogviszony alapján fennálló tanulmányi vagy vizsgakötelezettség teljesí­té­se”­, ez pedig azt jelenti, hogy a diákok tanulmányi célból látogathatják a 42 piros jelzésű ország egyetemeit is. Persze csak bizonyos feltételekkel”

– mondta a Tempus Közalapítvány a Magyar Nemzetnek.

“A két legnagyobb mobilitási program az Erasmus+ és a Campus Mundi, ezeknek jelenleg is vannak nyitott pályázatai, a hallgatók tanulmányi félévre vagy akár szakmai gyakorlatra is jelentkezhetnek. Az érintetteknek a fogadó ország éppen aktuális beutazási feltételeit és szabályait természetesen be kell tartaniuk” – mondta a lapnak Bokodi Szabolcs, a mobilitási programokért felelős Tempus Közalapítvány (TKA) felsőoktatási felelőse.

Bokodi Szabolcs azt is hozzátette, hogy ha a diákoknak idő közben karanténba kell vonulni külföldön, akkor ez beszámít az ösztöndíjas időszakba. Amennyiben a karantén két negatív teszttel kiváltható, úgy annak esetleges költségét az ösztöndíjból kell fedezni. A hazatérés utáni karantén ideje viszont már nem számít bele az ösztöndíjas időszakba, arra támogatás sem igényelhető.

A Magyarországra érkező külföldi fiatalok csupán az őket fogadó egyetemtől kapott igazolás birtokában kezdhetik meg a tanulmányaikat.

A fényképek feltöltője és a cikk írója