Levélben üzent a Színház- és Filmművészeti Egyetemet elfoglaló hallgatóknak Robert Wilson – szúrta ki a 444.hu az SZFE Facebook-oldalán közzétett üzenetet. A lap szerint a Robert Wilsonról korábban az Origo úgy fogalmazott:

“a világ legnagyobb színházrendezője minden kétséget kizáróan Robert Wilson”. háttérszínnel kiemelt szöveg

Ez még év elején történt, amikor a színházrendező a Nemzeti Színháznak üzent, mivel a Vidnyánszky Attila által vezetett MITEM fesztiválon az övé lett volna a nyitóelőadás. A 444.hu szerint a MITEM honlapján is azt írják róla:

“Wilson a világ legjelesebb színház- és vizuális művésze”. háttérszínnel kiemelt szöveg

Robert Wilson most az SZFE-t elfoglaló hallgatóknak írt levelében úgy fogalmaz:

“Remélem, hogy Magyarországon és a világ többi részén a fiatalság, és minden színű és korú ember, kiáll – és békésen menetel. A harag nem segít a szabadság elérésében.”

A színházrendező szerint a művészet kivételes szerepet tölt be a társadalomban. “Össze tudja hozni az embereket politikai, társadalmi, és gazdasági helyzetüktől függetlenül, és így együtt közös élményben lehet részünk, és megtalálhatjuk a sokszínűségünkben a közös nyelvet. Nem szakadhat szét a társadalmunk. Tekintsünk a múltra, és tanuljunk belőle, hogy ma kreatívan és szabadon folytathassuk. Fontos, hogy tájékozódjunk és tudatában legyünk annak, hogy mi történik az országunkon kívül a környezettel, az emberek egészségével, a gazdasággal és a művészettel”.

[kapcsolodo]sigourney-weaver-es-tovabbi-42-kulfoldi-filmes-is-kiallt-az-szfe-mellett/[kapcsolodo]

Azt is hozzátette:

“egy olyan közeg megőrzésére bátorítom a világ egyetemeit, amelyben megengedett a párbeszéd, ahol fel lehet tenni kérdéseket, ahol mindenki megnyilvánulhat.”

[next]

Wilson végül idézettek zárja gondolatmenetét:

“Ahogy a hernyó mondta Alice-nak: „Minden, amit elgondolsz igaz.”

Én arra gondolok, amit Robert Chef mondott, mielőtt leomlott a Fal, „Csak óvatosan. A történelmünk feljegyez titeket.”

Arra gondolok, amikor Martin Luther King azt mondta „Van egy álmom.”

Barack Obamára gondolok és a beiktatási beszédére, amikor újra elmondta, „Yes, we can.” „Igen, megcsináljuk.”

Beszéde a reményről szólt…”

Az színművészetisek mellett már nemcsak a szakma hazai képviselői, hanem több neves külföldi színész, rendeső és szakmabeli kiállt már.

A fényképek feltöltője és a cikk írója