Újra nyomoz Demszky Gábor egykori főtanácsadója, Mesterházy Ernő Balin található luxusvillaparkja ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) –tudta meg a PestiSrácok.hu. Az egykori SZDSZ-es, a BKV-botrányban érintett, majd a bíróság által felmentett háttéremberről a Privát Kopó bűnügyi magazin írta meg évekkel ezelőtt, hogy öt luxusvillából álló pihenőkomplexum boldog tulajdonosa Bali szigetén, amire a hatóság is felfigyelt. A hét és fél éve tartó, nemrég újraindított eljárást 2018 februárjában függesztették fel egy “rövid” időre, mert a magyar ügyészek jogsegélykérelemmel fordultak az indonéz szervekhez, ahonnan bizonyító erejű információkat reméltek. 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatósága még  2013. március 12-én rendelt el költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást, mivel felkeltette az érdeklődésüket, hogy Demszky egykori jobbkeze a nyaralókomplexumát milyen pénzekből vette. A Privát Kopó még 2014 novemberében írta meg, hogy a villapark Seminyak üdülőparadicsomban található. A villák egyenként 3-4 szobásak, mindegyikhez úszómedence tartozik. A villapark része egy úgynevezett kiszolgáló főépület, amelyben étterem és bár üzemel, valamint egy szórakoztató ház, billiárdasztalokkal és moziszobával. A luxusingatlanról nagyméretű képeket ITT találhatnak.

Úgy tudjuk, a nyomozás során korábban a NAV több tanút is arról faggatotthogy tudomásuk szerint Mesterházy milyen pénzből vásárolta a Balin található luxuskomplexumot. Az adóhivatal munkatársait a nyomozás elején az is érdekelte, hogy azokat a fotókat, amelyeket a Mesterházy-ingatlanokról a Privát Kopó közzétett, ki készítette. Korábbi információink szerint egy a Mesterházy-kört jól ismerőolyan bizalmi személyről van szó, aki többször is együtt nyaralt a volt főtanácsadóval Balin, és aki feltáró, minden részletre kiterjedő tanúvallomást tett a nyomozóknak. Az ügyet három évvel a vizsgálódás elrendelése után a Legfőbb Ügyészség végül elvette a NAV-tól és a mentelmi joggal védett személyekkel szemben is eljáró Központi Nyomozó Főügyészséget (KNYF) bízta meg a nyomozással, amit 2018 februárjában felfüggesztettek, mivel a nyomozás magyarországi szálát már akkor befejezték, és az indonéz szervektől kért bizonyító erejű adatokat a magyar ügyészség. Megkeresésünkre a KNYF sajtóosztályától azt a választ kaptuk, hogy elrendelték a nyomozás folytatását, azaz a kért adatokat megküldhette a külföldi hatóság. A főügyészség azt is közölte: az ügynek egyelőre nincs gyanúsítottja (persze ez az új fejlemények tükrében akár rövidesen változhat – PS).

Fotó: Pestiriport

Demszky Gábor volt budapesti főpolgármester személyes bizalmasát korábban a Hagyó-ügy másodrendű vádlottjaként folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolta a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF), azonban bizonyítottság hiányában, jogerősen felmentette a bíróság. Az ügy fővádlottjának, Hagyó Miklósnak sem kellett börtönbe vonulnia, mivel a volt főpolgármester-helyettes megúszta egy felfüggesztettel.

A Mesés vagyon Balin? – Újra nyomoznak Demszky Gábor volt bizalmasának adócsalási ügyében bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója