[sz]Fotó: MTI/Balogh Zoltán[sz]
718 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 10 909 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – közölték a koronavirus.gov.hu oldalon péntek reggel.

Ezzel ismét megdőlt a csúcs: még soha nem találtak ennyi új beteget 24 óra alatt Magyarországon.

Az utóbbi napokban többször is túlszárnyalták az új számok az addigi legmagasabbat. Legutóbb szeptember 7-én jelentettek be rekordszámú, 576 fertőzöttet, ezt jóval túlszárnyalja a friss, pénteki adat.

Elhunyt egy idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 631 fő, 4014-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 6264 fő.

Az aktív fertőzöttek 43%-a, az elhunytak 59%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 259 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 12-en vannak lélegeztetőgépen.

[kapcsolodo]/orban-viktor-nem-engedhetjuk-meg-hogy-a-virus-megbenitsa-az-orszagot/[kapcsolodo]

A kormányzati tájékoztató honlapon emlékeztetnek: ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, a második hullám hazánkat is elérte, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása.

Mint írják, a vírus behurcolása jelenti a legnagyobb veszélyt a magyar emberek egészségére és munkájára, ezért ismét szigorodtak a külföldről való beutazás feltétételei. Alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén.

Azt kérik, a közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés terjedését és a további a mindennapi életünket korlátozó intézkedések bevezetését – olvasható az oldalon.

[kapcsolodo]/koronavirus-mar-29-en-megfertozodtek-a-kamaraerdei-uti-idosotthonban-egy-beteg-meghalt/[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója