Kezdőlap Aktuális Közpénzből építtetett veszteséges luxusapartmant az előző, fideszes vezetés Mohácson

Közpénzből építtetett veszteséges luxusapartmant az előző, fideszes vezetés Mohácson

7
0

[sz]Fotó: Pilgrab/Wikimedia Commons[sz]
Közel százmillió forintos veszteséget okozott Mohácsnak az a Duna-parti luxusapartman, amelyet még az előző, fideszes városvezetés építtetett az adófizetők pénzéből, ráadásul az ügylet szereplői jelentős prémiumokat is kaptak – írja a Népszava.

A város jelenlegi polgármestere, Csorbai Ferenc most feljelentést tesz, de még mindig nem lát tisztán az ügyben, ugyanis nem sikerült átvilágítani az apartmant megrendelő városgazdálkodási céget.

Ennek a felügyelőbizottsági elnöke Pávkovics Gábor, aki egyben a helyi Fidesz frakcióvezetője és a szeptember 27-i időközi választás polgármester-jelöltje is, és a jelenlegi városvezetés szerint “minden követ megmozgatott”, hogy ne kerüljön sor az átvizsgálásra. Ráadásul a fideszes többségű közgyűlés megvétózta Csorbai javaslatát, majd fel is oszlatta magát a testület – ezért lesz a hónap végén választás Mohácson.

A 18 lakásos Panoráma lakóház az egykori “barna” ipari övezetben lévő Temaforg-telep területére épült, amelynek rehabilitálására 2018-ban 300 millió forintot biztosított az Európai Unió. A Népszava azt írja, az apartman ingatlanjainak többségét már az építkezés előtt, a “tervezőasztalról” értékesítették.

Idén májusban azonban kiderült, hogy

a beruházás nem termelt nyereséget, sőt, a lap szerint “a mohácsi adófizetőknek még vaskos tízmilliókat kell fizetniük az időközben már magánszemélyek tulajdonába került luxusapartmanok miatt”.

Bognár Sándor MSZP-s képviselő a Népszavának azt mondta, nyoma maradt annak, hogy korábban az önkormányzat több tízmillió forintnyi prémiumot folyósított a városüzemeltetési feladatokat ellátó Mohácsi Városgazdálkodási és Révhajózási Nonprofit Kft. (MVR) vezetőinek, akik részt vettek a Panoráma társasház építésében. Azt viszont a képviselő-testület vétózása miatt nem sikerült kideríteni, hogy pontosan kik kapták ezt a pénzt, és azt sem, hogy pontosan milyen tételekből áll a hiány.

A lap a cég vezetését és Pávkovics Gábor felügyelőbizottsági elnököt is megkérdezte az ügyben, de nem kaptak választ. Egy júliusi közgyűlés jegyzőkönyve szerint azonban Pávkovics korábban azzal érvelt a Panoráma-ügylet felderítése ellen, hogy „nem helyes irány, hogy kiragadnak egy projektet, elkezdik külső szakértőkkel vizsgálgatni, és abból mindenféle munícióval felvértezve mindenféle gondolatokat megfogalmaznak”. Szerinte ugyanis a cég egészét kell nézni, de egy ilyen átvilágítás hosszabb időbe kerülne.

A Mohácsi Városgazdálkodási és Révhajózási Nonprofit Kft. egyébként korábban évekig nullszaldós, illetve kismértékben nyereséges volt, 2019-ben viszont már 80 milliós veszteséget okozott a városnak, az adósságállománya pedig 200 millióval ugrott meg. Erre is csak úgy derült fény, hogy Csorbai Ferenc polgármester a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet idején rendkívüli jogköröket kapott, és ezzel a lehetőséggel élve részletes üzleti beszámolót kért a városgazdálkodási cégtől. Ebből a dokumentumból az derül ki, hogy idén 268 milliós veszteséggel számolnak.

A jelenlegi városvezetés szerint a “veszteség és az adósságállomány együtt mostanra eléri a félmilliárdot, azaz Mohács minden egyes lakosának 30 ezer forintjába kerül a városgazdálkodási cég veszteséges működése a fideszes éra alatt”
– írja a Népszava.

A fényképek feltöltője és a cikk írója