A járvány második hulláma Magyarországot is elérte, viszont az egészségügyet sikerült felkészíteni a második hullámra – mondta Gulyás Gergely a péntek délelőtti Kormányinfón. Hangsúlyozta: a kormány álláspontja, hogy az új hullám nem veszélyeztetheti az ország működését. A mostani védekezés célja az ország működőképességének megtartása. Az Operatív Törzs újbóli napi tájékoztatója egyelőre nem indokolt, de ha tovább növekszik a fertőzések száma, akkor lehetséges, hogy visszaáll a napi vagy heti koronavírus-tájékoztató. A miniszter az SZFE-ügyről azt mondta: a független kuratóriumok létrehozásának lényege, hogy a kormány ne szóljon bele az egyetemek működésébe, ezért ők most csak megfigyelőként vesznek részt az ügyben, beleszólásuk nincs. 

Gulyás Gergely elmondta: a vírust most is külföldről hurcolták be, éppen ezért vezetett be a kormány határzárakat. Hozzátette: továbbra is kiemelten fontos a védőtávolság betartása és maszkviselés. A fertőzésszámok magasak, ma is megdőlt a rekord, azonban a halálozások száma nem nőtt. Ebből is látszik, hogy a vírus ereje csekélyebb, mint tavasszal. Gulyás elmondta: a legfontosabb még mindig az emberi élet védelme. e tekintetben Magyarország továbbra is jól áll. A kórházi ágyak és lélegeztetőgépek kapacitása megfelelő, van elég maszk és kesztyű is.

10 ezer milliárd forint áll rendkelkezésre a járvány elleni védekezésre, ebből sokat már elköltöttek, de még van pénzügyi eszköz a további intézkedésekhez. Gazdaságpolitikai élénkítésre 1798 milliárd forintot költött eddig a kormány

– ismertette a miniszter. Gulyás Gergely kiemelte: 791 milliárd forintot költöttek eddig a védekezésre és több mint 2 ezer milliárd forintot fordítottak a gazdaságra. A fizetési moratórium bevezetése 3 ezer milliárd forint értékű fizetési kötelezettség elhalasztásának lehetőségét jelentette, és a cégek kétharmada, a magánadósok több mint fele élt is a lehetőséggel.
2100 milliárd forintot tesznek ki a tőke- és garanciaprogramok, míg a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja 1500 milliárd forintot jelent.  Az első féléves gazdasági adatok jobbak az EU-átlagnál, de így is 6,1 százalékos recesszióba süllyedt a magyar gazdaság. Ezért fontos a gazdaság élénkítése, a munkahelyek megőrzése, valamint az együttműködés a társadalomban, ami lehetővé teszi a fegyelmezett védekezést és az ország működésének fenntartását – fogalmazott.

Minden cég szabadon dönthet arról, hogy hogyan szervezze meg a munkát, de nem lesz kötelezővé téve az otthoni munkavégzés. A termelés leállítására senkit nem bíztat a kormány, a gazdasági leállás ugyanis még nagyobb károkat tud most okozni, mint a koronavírus. Ha még tovább nő a fertőzésszám, akkor indokolt visszaállítani az Operatív Törzs napi vagy heti tájékoztatóját is.

A legfontosabb most az, hogy a magyar gazdaság ne álljon le, a munkahelyek ne szűnjenek meg

– mondta a miniszter. Elmondta: ez most nem a politikai viták ideje.

A főváros még mindig rengeteg pénzből gazdálkodhat

Reméljük nem lesz egy újabb Pesti úti tragédia, arra kérjük a főpolgármestert, hogy tegyen meg mindent a védekezés érdekében

– tette hozzá. Elmondta: a főváros ül, mintegy százmilliárd forinton, hitelt nem kell felvennie, hitelfizetési kötelezettségei nincsenek. Gulyás is megismételte Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz frakcióvezetője, majd Orbán Viktor szavait, akik szerint a főváros tudná támogatni  a vállalkozásokat abból a pénzből, amit még Tarlós István hagyott a kasszában.

A miniszterelnök bejelentette, hogy hatósági áras lesz a koronavírus teszt, de a konkrét árról a kormány a napokban fog dönteni.

Nagy különbségek voltak az árak közt, ezt kell most megoldani. Éppen ezért szól bele a kormány az árba, de várhatóan az összeg 30 ezer forintnál mindenképpen kevesebb lesz

– mondta a miniszter.

A kormány csak nézőként van jelen az SZFE ügyében

Az SZFE-üggyel kapcsolatban a miniszter elmondta: a kormány figyeli a vitát, de nincs érdemi döntése, mivel a független kuratóriumoknak az a lényege, hogy a kormány neszóljon bele az egyetemek működésébe.

A kormánynak nincs ahhoz eszköze, hogy a két félt leültesse tárgyalni egymással, ugyanis nincs már beleszólása a működésébe

– mondta. Hozzátette: remélik, hogy hamarosan megoldódik a helyzet és a felek megegyeznek egymással.

A kárpátaljai magyarság védelmével kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta: a kormány minden ellenszél ellenére blokkolja a NATO és Ukrajna közti tárgyalásokat a nyelvtörvény bevezetése miatt.

PS;  Fotó: Horváth Péter Gyula

A Gulyás: az egészségügyet sikerült felkészíteni a második hullámra – Cikkünk frissül! bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója