[sz]Illusztráció: steveriot1/Pixabay[sz]
A magyar tanárok legalább 30 százalékkal kevesebbet keresnek, mint egy átlagos diplomás, ezzel a legnagyobbak között van a szakadék Magyarországon – derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss anyagából, amelynek részleteit a Portfolio ismertette.

A szervezet szerint

egy átlagos tanár Magyarországon iskolatípustól függően 30-40 százalékkal keres kevesebbet, mint egy átlag diplomások. A lemaradás az általános iskola előtt, az óvodákban és a bölcsődékben a legnagyobb, ahol a pedagógusok mindössze a diplomás átlagbér 61%-át kapják.

Az általános iskolában és a középiskolák alsó évfolyamain tanító tanárok fizetése az átlag diplomás bér 66 százaléka, míg a középiskola felső évfolyamain tanító pedagógusok az átlag diplomás bér 70 százalékát vihetik haza.

Ezzel a bérszakadékkal Magyarországon a lista végén áll: az OECD adatai szerint ugyanis csak Csehországban és az USA-ban alacsonyabb a tanárok átlagbére a többi diplomáshoz képest.

A rangsort Costa Rica vezeti, ahol az átlag tanár majdnem másfélszer több fizetést kap az átlagos diplomás bérnél. Az európai országok közül Litvániában, Portugáliában és Németországban van még átlagon felül a pedagógusbér.

[kapcsolodo]/a-pedagogusok-szakszervezete-szerint-az-iskolaorok-tobbet-keresnek-mint-a-tanarok/[kapcsolodo]

A Portfolio arra is rávilágít, hogy

Magyarországon nemcsak a többi diplomáshoz képest nagy a tanárok bérszakadéka, hanem a pedagógus szakmán belül is a legnagyobb a különbség.

Míg máshol átlagosan 78-80% a legalacsonyabb és a legmagasabb tanári fizetések közötti különbség, addig Magyarországon ez 148-165%.

Az OECD-jelentésből az is kiderül, hogy sehol nem kell annyit dolgozni, mint nálunk, hogy valaki elérje a legmagasabb fizetési kategóriát.

nálunk egy tanár 42 év munka után érheti el a top fizetést a középiskola alsó évfolyamain, vagyis legfeljebb csak a nyugdíj előtti néhány évben élvezheti ezt, ha egyáltalán eléri.

Ezzel szemben Ausztráliában, Új-Zélandon vagy Skóciában 8-10 év, mire egy tanár eléri a legmagasabb fizetési kategóriát. A szomszédos országok közül Szlovéniában 25 év ez az idő, míg Szlovákiában a magyarországihoz hasonló a helyzet, ott is kb. 40 év munka után kaphatják meg a legmagasabb bért a tanárok.

[kapcsolodo]/pdsz-tomegesen-bezarhatnak-az-iskolak-ha-nem-tesztelnek-tobbet/[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója