[sz]MTI, SZM, Euronews, fotó: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz[sz]
Teljesen megsemmisült a Leszbosz szigetén található Moria menekülttábor, miután a szerda hajnali tűz után este ismét felcsaptak a lángok.

A 2800 személyesre tervezett Moria táborban jelenleg mintegy 12 600 ember van, segélyszervezetek rendszeresen bírálják az ottani életkörülményeket és a túlzsúfoltságot. A helyzetet a koronavírus-járvány is súlyosbítja, a tábort a napokban helyezték karantén alá.

Kedd éjszaka a sajtójelentések szerint több lakókonténer kigyulladt, emiatt a hatóságok elrendelték a létesítmény kiürítését. Ekkora már a tábor nagy része porrá égett, este azonban az újabb tűz miatt a recepció és a menedékkérők azonosítására szolgáló fogadóközpont is megsemmisült – számolt be róla az Euronews.

A tűzvész miatt több mint 12 ezer ember, köztük 400 felnőtt kísérő nélküli fiatalkorú és gyermek vált hajléktalanná. Sérültről, halálos áldozatról egyelőre nem érkezett hír.

A görög hatóságok szerint valószínűleg gyújtogatás történt, az elkövető egyelőre ismeretlen.

Notisz Mitarakisz, migrációért felelős görög miniszter szerint azonban “az tény, hogy a tüzet olyan menedékkérők gyújtották, akiknek karanténba kellett volna menniük a koronavírus miatt”.

“Moriában nem mehet tovább az, ami az elmúlt években. Egy zárt, biztonságos, kézben tartható tábor kell, ahol emberhez méltó körülmények uralkodnak, és ami sokkal kisebb, mint ma” – jelentette ki a miniszter.

Kiriakosz Micotakisz görög miniszterelnök is hasonlóan fogalmazott.

Szerinte embertelen, ami Moriában folyik, veszélyt jelent a közbiztonságra és a közegészségre is.

Az Euronews beszámolója szerint a menekültek kétségbeesettek, mert mindenüket elvesztették és nincs hova menniük. A romok között kóvályogva próbálják összeszedni a még menthető holmijukat.

[next]

Az Európai Unió szerdán bejelentette, hogy négyszáz, kíséret nélkül érkezett gyermek szárazföldre szállítását finanszírozza. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetben mélységesen elszomorítják az események, és testülete számára prioritás a fedél nélkül maradtak biztonsága. Hozzátette, hogy felkérte Margaritisz Szkínászt, görög származású uniós biztost, hogy azonnal utazzon a helyszínre.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is együttérzését fejezte ki a katasztrófa miatt, és közölte, hogy az EU kész azonnal támogatást nyújtani. David Sassoli, az Európai Parlament elnöke is azonnali szolidaritásra szólította fel az EU-tagországokat.

Heiko Maas német külügyminiszter az EU Tanácsának soros elnökségét képviselve Twitter-üzenetben azt írta, hogy a lehető leggyorsabb segítséget kell nyújtani Görögországnak, beleértve azt is, hogy “segítőkész uniós tagállamok befogadják a “humanitárius katasztrófa” által sújtott menekülteket.

A fényképek feltöltője és a cikk írója