Soros által támogatott és Gerald ­Knaus vezette European Stability Initiative (ESI) 2020 áprilisában, a koronavírus-járvány idején sem fogta vissza magát, és akkoriban is Magyarországot támadta. Főként „az ellenzék elnyomásával” vádolta Magyarországot és azzal, hogy túl sok uniós pénzt kapott – írja a Magyar Nemzet.

A lap összeszedte a Knaus által jegyzett cikkeket és alig egy hét alatt kilenc publikációt találtak. Ezekben az osztrák születésű politológus azt sulykolta, hogy Magyarország milyen sok uniós pénzre számíthat a járvány idején. A sajtómegjelenési lista egyértelműen bizonyítja, hogy Soros György hálózatának kulcsemberei néhány nap alatt képesek telekürtölni vádjaikkal – kis túlzással – a fél világsajtót. Knaus áprilisban a Spiegelben tett közzé egy véleménycikket, amelyben arról ír, hogy az Európai Uniónak az „Orbán Viktorhoz hasonló autokratákat” pénzmegvonással kellene büntetnie. A Magyar Nemzet kiemeli, hogy Knaus Twitteren is megosztotta cikkét, és több szervezetet is megjelölt, akinek ajánlja írását, többek között a Külkapcsolatok Európai Tanácsát (ECFR) és annak berlini irodavezetőjét. A Magyar Nemzet egyik szakértője ezt ahhoz hasonlította, mint amikor egy lob­bista elszámolást nyújt be arról, hogy a nyilvánosságban hogyan képviselte ügyfele érdekeit. Az ECRF tagja Soros György fia is, Alexander Soros. A lapban felidézik, hogy április 2-án Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke a pártcsaládból való kizárással fenyegette meg a magyar kormánypártot. Ezen a napon „igazi euró­paiak” című Twitter-bejegyzésében szintén megjelölte az ECFR berlini irodáját Knaus.

Európai vezetőkkel egyeztet

A konzervatív lap szerint Knaus aktivitása feltűnő összhangot mutat Herman van Rompuy és Donald Tusk mozgásaival. Knaus nyilvános megszólalásaiban is szokott kérkedni azzal, hogy ­európai vezetőkkel egyeztet. A Magyar Nemzet információi szerint a Fidesz ügyében Tusk mellett Von der Leyen bizottsági elnök, Micotakisz görög kormányfő, és Jean-Claude Juncker is szerepelt a meggyőzendő vezetők listáján. Korábban a V4NA hírügynökség részletesen dokumentálta, hogy a Soros-hálózat szoros kapcsolatot tart fenn egy sor CDU-politikussal, Angela Merkel kormányának tagjaival is. Knaus a kereszténydemokraták és a keresztényszocialisták tavalyi konferenciáin nem Soros lobbistájaként, hanem „szakértőként” tűnt fel. Ez a szerep pedig segít némileg elfedni a tényt, hogy valójában egy óriási lobbiszervezet rámenős vezetőjéről van szó.

Magyar Nemzet / Fotó: Facebook

A A járvány idején is aktívan támadta a magyar kormányt Soros embere bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója