Már 2017-ben tetten akarták érni és őrizetbe próbálták venni egy bedrótozott és rejtett kamerával felszerelt “ügynök” segítségével  a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással és vesztegetéssel is vádolt Simonka Györgyöt – nyilatkozta a PestiSrácok.hu-nak a fideszes országgyűlési képviselő, aki portálunknak elmondta azt is: úgy véli, az ellene indított akció törvénytelen volt, hiszen akkor még védte a mentelmi joga. Simonka állítja, az ügyészek trófeaként akarták felakasztani a fejét az irodájuk falára, mert szerinte azt is mérlegelhették, ha kormányváltás lesz, akkor az, aki egy fideszest le tud vadászni, biztosan első lesz az elsők között; bár megjegyezzük, mi nem tudunk olyan bizonyítékról, hogy az ügyészség politikai szempontokat mérlegelve járt volna el ebben az ügyben. A politikussal emellett még a párton belüli riválisairól, valamint a belső harcokról is beszélgettünk, de az interjúból kiderül az is, mi köze van a Simonka-ügyhöz a Vizoviczki- és a Buda-Cash-botrány egyik érintettjének, illetve mit kérdezett Orbán Viktor miniszterelnök Simonkától a büntetőügyével kapcsolatban. Mivel a képviselő súlyos kijelentésekkel illette a hatóságot, megkerestük az ügyészséget is: ők azt mondják, hogy a “gondosan előkészített, széleskörű bizonyítást tartalmazó” vádiratot a bíróság is törvényesnek találta. 

„Azoknak a vádlottaknak a padján ülünk, ahol Nagy Imrét elítélték, és Nagy Imre nem kért kegyelmet. Mi sem kérünk kegyelmet, mi sem kérünk semminemű védelmet, semmiféle befolyásgyakorlást. Egyszerűen megelégszünk az igazsággal.” Ezt ön mondta néhány hónappal ezelőtt, miután elkezdődött a büntetőpere. Nem érzi túlzásnak, hogy a mártír miniszterelnökhöz hasonlítja magát?

Nem érzem annak, hiszen valóban ugyanabban a tárgyalóteremben folyik az eljárás, ahol Nagy Imrét elítélték. Nagy Imre is ártatlanul ült a vádlottak padján és mi is. Mi sem kérünk kegyelmet, megelégszünk az igazsággal is. Egy törvénytelenül lefolytatott nyomozás elszenvedői vagyunk, amit a bíróságon be is fogok bizonyítani.

Mire alapozza, hogy törvénytelen volt a nyomozás?

Miután 2018 őszén felfüggesztették a mentelmi jogomat és meggyanúsítottak, rengeteg beadványt juttattunk el az ügyészségre. Többször is igazoltuk, hogy téves a nyomozás iránya és semmi közünk a bűncselekményekhez. Azonban egyetlen egy alkalommal sem vették figyelembe az indítványainkat, mindent lesöpört a hatóság.

Ezt az ügyészség törvényesen megteheti, ha úgy látja, hogy az indítványok nem megalapozottak.

Ez igaz, csak véleményem szerint itt nem erről van szó: felhívtuk ugyanis a figyelmet a hamis dokumentumokra, illetve arra, hogy többen is hamis tanúzást követtek el. Ezeknek nem jártak utána, sőt, egyértelműen látszott az, hogy az én levadászásom volt a cél, és egy pillanatig sem fontolták meg azokat a tényeket, amik mellettem szólnak. Pontosan tudom, hogy nem egy embert szorongattak meg azzal, hogy ha „olyan személyre vall, akit mentelmi joggal védenek”, akkor megúszhatja az eljárást. A törvények megkerülésével próbáltak engem olyan helyzetbe hozni, hogy végül trófeaként akasszák fel a fejemet az irodájuk falára. Mindezt azért, hogy kapjanak még egy csillagot, még magasabb rangba tudjanak kerülni. Hozzáteszem, véleményem szerint a meggyanúsításom és a megvádolásom mögött az is állhat, hogy ezek az emberek azt is mérlegelik, hogy mi történne egy esetleges, valamikori kormányváltás után. Akkor az, aki egy fideszest le tud vadászni, biztosan első lesz az elsők között. Mindegy volt nekik, hogy mi az igazság. Ők egy koncepció mentén elkezdtek nyomozni, és mindent ennek rendeltek alá.

A büntetőeljárás során rengeteg gyanúsított, vádlott védekezési taktikája, hogy a nyomozást, vagy az azt irányító rendőrt, ügyészt próbálja mindenféle eszközzel, akár rágalmakkal is támadni. Tudja valamivel bizonyítani az elhangzottakat?

Természetesen. Mondok önnek egy konkrét példát: 2017-ben, amikor még mentelmi jogom volt, azaz, semmilyen formában nem állhattam volna a célkeresztjükben, akkor egy bedrótozott, rejtett kamerával felszerelt embert küldtek rám, aki elhívott egy találkozóra és direkt olyan kérdéseket tett fel, amivel megpróbálta kiprovokálni, hogy valami terhelőt mondjak magamra. Próbáltak olyan szituációt teremteni, hogy őrizetbe vehessenek, hiszen a tettenérésnél nincs mentelmi jog. Csakhogy ez az eljárás és provokáció egy mentelmi joggal védett személy ellen már törvénytelen. Persze nem tudtak rám lecsapni, az őrizetbe vételem nem történt meg, hiszen akkor is ártatlan voltam, ahogy most is, és még az ügyészség „ügynöke” sem tudta kiprovokálni belőlem ennek az ellenkezőjét. Ez a lehallgatás-megfigyelés egyébként a nyomozati iratok között is megtalálható annak ellenére, hogy ez is törvénytelen, sok mással együtt. Ezzel is csak azt akarták jelezni, hogy ők a törvények felett állnak és bármit megtehetnek.  Már 2016-tól úgy nyomozott a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF), hogy azt mondták a gyanúsítottaknak: Simonka Györgyre kíváncsiak.

Fotó: Horváth Péter Gyula/PS

Ha a KNYF, amely egyedüliként eljárhat politikusok ellen is, érdeklődik valaki iránt, az még nem törvénytelen.

A hatóságnak az igazság kiderítése a célja, és nem egy emberre ráterelni a gyanút. A nekem felróható és az engem felmentő bizonyítékokat is be kellett volna gyűjteniük. Ebben az esetben nem történt ilyen. Olyan információm is van, hogy kitették az arcképemet a KNYF falára, majd papírgalacsinnal dobálták és fogadásokat kötöttek, hogy ki fogja az én fejemet eltalálni, ki lesz az az ügyész, aki az én fejemet le fogja vadászni. Ez minden, csak nem elfogulatlan eljárás. Megjegyzem, mikor felfüggesztették a mentelmi jogomat, az ügyészek fél 7-kor, 20-30 rendőrrel gázoltak le minket az otthonunkban. Egyértelmű volt, hogy jönni fognak, ezért vártuk őket, sőt, az ominózus hajnalon már annyira ugatott a kutyánk, hogy én mentem ki behívni őket az utcáról, hogy ne ébresszék fel a szomszédokat. Mielőtt bejöttek volna hozzánk, a nyomozást irányító ügyész hangosan, hogy mindenki hallja, kijelentette:

„Na ide figyeljen Simonka úr, én nem vagyok a barátja, ellentétben azzal, amit ön állít! Mindenhol legyen ott, ahol azt gondolja, hogy találhatunk valamit – bár, ha akarta, már volt ideje eltüntetni bármit – mert nem szeretnék eljárási hibát elkövetni! Nem akarom, hogy megússza! Azt akarom, hogy húsz évet kapjon!”.

Ennek az az előzménye, hogy az ügyészségen egy tanú, aki nem mellesleg eleinte gyanúsított volt, azt a hazugságot terjesztette, hogy én azt híresztelem, hogy az említett ügyész az én barátom és emiatt nem lesz semmi az eljárásból. Csakhogy én ilyet soha nem mondtam. Azt gondolom, hogy az ügyésznek ezek után nem bosszút kellett volna állnia a vélelmezett sérelmei miatt, vagy minden áron bizonyítani ennek az ellenkezőjét, hanem kérnie kellett volna, hogy zárják ki az eljárásból.

De ha az ügyésznek szakmai meggyőződése, hogy bűncselekmény történt, akkor nyilván azt szeretné, hogy a gyanúsított, vagy vádlott súlyos büntetést kapjon.

Ilyet gondolhat, de nem mondhatja, és nem terelheti az ügyet a saját maga által kiszemelt gyanúsítottra, a teljes igazság felderítését mellőzve.

Miért nem emeltek ez ellen akkor kifogást? Utólag már bármit lehet mondani.

A bíróságon ezt igazolni fogjuk, hiszen többek között a jelenlévő rendőröknek és technikai eszközöknek a meghallgatását követően ki fog derülni az igazság.

Fotó: Horváth Péter Gyula/PS

Még a Gyurcsány-Bajnai-kormányok idején, amikor Hunvald György és Hagyó Miklós ellen megindult a nyomozás, olyan pletykák is szárnyra kaptak, hogy belső hatalmi harcok miatt tették meg ellenük a feljelentéseket. Ön erre nem gondolt?

Amikor az ember pánikhangulatba kerül és látja szenvedni a családját, a kollégáit, akikkel közösen nagyjából tíz raklapnyi nyugtatót vettünk be az elmúlt években, akkor minden eszébe jut és elkezd gondolkodni, hogy egyáltalán kinek állt az útjában. Rengeteg embernek léptem a tyúkszemére.

Nagyobb politikusnak is?

Igen. Én mindig kiálltam a saját körzetemért. A polgármestereim, intézményvezetőim kéréseit meghallgatva, a választókerületem lakóinak érdekében, ha kellett, a hangomat is felemeltem.  Vannak olyan politikusok, akiknél eredményesebb voltam, és akik emiatt irigykedhettek. De azt nem állítom, hogy az ügyészséget befolyásolták volna.

A miniszterelnökkel szóba került a saját büntetőügye?

Csak annyit kérdezett, hogyan bírom. Ez még februárban volt. Azt mondtam neki, hogy most már egyre jobban. Sőt, az az igazság, hogy erőt ad az, hogy hosszú évek egyoldalú támadásai után végre lehetőséget kapok arra, hogy bebizonyítsam az ártatlanságomat, és megszólalhatok. Persze most is ügyelnem kell arra, hogy még véletlenül se befolyásoljam az eljárást a szavaimmal.

De az ügyészség nyilvánvalóan ilyen súlyos bűncselekményekkel nem vádol meg egy politikust, illetve kér rá 850 millió forintos vagyonelkobzást, ha semmi nincs a kezében.

A vád tulajdonképpen hamis szakértői véleményekre és két, alkut kötött ember elmondásaira alapul. Megjegyzem, hogy az egyikük korábban érintett volt a Vizoviczki-, illetve a Buda-Cash-ügyben is, ám végül egyik eljárásban sem került a vádlottak padjára. Ő például olyanokat is mondott, hogy egy rakás maroklőfegyvert látott, amit Romániából csempésztem. Ilyen ember szavára ad az ügyészség… Ők azok, akik a 45 százalékos visszaosztási pénzekről is beszélnek, ami szintén nonszensz. Ráadásul, az csak a nyomozás végén derült ki, hogy a szakértő, aki az 1.4 milliárdos kárt megállapította, nem is volt igazságügyi szakértő, de a számlát benyújtotta és a hamis szakvéleményre alapuló számok alapján dolgoztak. Az általa készített szakvéleményeket azóta már az ügyészség sem tartja fenn, ennek ellenére a számláit kifizették.

Ha jól tudom, nem egy ember az előkészítő ülésen úgy nyilatkozott, hogy egyetért a vádiratban foglaltakkal, azaz lényegében elismerte a bűnösségét és azt mondta, hogy az ön utasításai szerint cselekedtek.

Vannak, akik szabadulni szeretnének az eljárástól, mindegy mibe kerül. Összesen nyolcan nyilatkoztak a vádirattal egyezően, ám abból négynek az elmondását nem fogadta el a bíróság. A többiekét elfogadta ugyan, ám ügyükben mégsem hozott ítéletet. Ezek szerint a bíróban is felmerülhetett, hogy vannak tisztázatlan kérdések.

Fotó: Horváth Péter Gyula/PS

Az ügyészség azt is állítja, hogy a meggyanúsítása előtt megpróbálta befolyásolni az eljárást, sőt, amikor még csak a NAV vizsgálódott, az egyik munkatársukat 24 millió forinttal fizette le, igaz, így sem sikerült leállítani a nyomozást.

Ezt ugyancsak a Vizoviczki- és Buda-Cash-ügyekben érintett, gyanúsítottból lett tanú állítja. Azt mondja, hogy ő az én utasításomra vitt valakinek kenőpénzt. Megjegyzem, azt sem tudom, kiről van szó.

Ha egy eljárást le akarok állítani, nekem, aki a pénzt adja, nem kell tudnom, hogy kit fizetnek le.

Semmilyen érdekemben fűződött ahhoz, hogy bármilyen, akkor még csak nem is ellenem irányuló vizsgálódást leállítsak. Akkoriban már réges-rég az említett úr irányított mindent. Teljes mértékben az ő általa hozott menedzsment, könyvelők, jogászok, ügyvezetők jártak el. Nem voltunk ügyvezetők és nem is volt semmilyen ráhatásunk a dologra. Itt azt történt, hogy ennek az embernek rengeteg volt a rovásán, így belement az ügyészség alkujába. Ráérezhetett, hogy az én fejemet akarják és ezért összehordott hetet-havat. De tudok olyan, korábban letartóztatott terheltről is, akihez naponta bejártak a börtönbe. Rendre megmondta neki az eljáró ügyész, hogy egy mentelmi joggal védett politikus nevét akarja hallani és akkor hazamehet.

Mivel önt bűnszervezetben elkövetett bűncselekményekkel vádolják, ha a bíróság elítéli, nagyon súlyos büntetést kaphat. Egy pillanatig sem gondolkodott el azon, hogy elfogadja az ügyészség által felajánlott nyolc és fél évet?

Nem, mert ártatlan vagyok és ezt be is fogom bizonyítani. Hozzáteszem, nekem is megüzenték, hogy nyitva áll az ajtó és alkut köthetek.

Kire vagy kikre kellett volna vallania? Más politikusokra?

Nem tudom, mert idáig nem jutottunk el. De miért is kötnék alkut, amikor semmit nem követtem el és mások által elkövetett bűncselekményekről sincs tudomásom?

Rátérve a politikára: 2022-ben a Fidesz jelöltjeként fog indulni?

Ezt nem én döntöm el. Ha a családom és a pártom is támogat ebben, akkor igen. Az országgyűlési képviselői mandátumom 2022-ig szól. Sosem érdekelt a pozíció. Engem csak az érdekelt, hogy hogyan tudnék a legtöbbet tenni az itt élő emberekért. Vissza fogom szerezni a tisztességem és a becsületem. Idáig hallgattam, a sajtó viszont az egyik legkomolyabb lejárató kampányát hajtotta végre velem szemben. Harminc éve példanélküli, hogy a sajtó ilyen mértékben próbáljon befolyásolni egy folyamatban levő ügyet. Ezt már nem lehet szó nélkül hagyni, ezért az elmúlt időszakban közel száz pert indítottam azokkal szemben, akik rólam hazugságokat híresztelnek. Ezek közül többet első fokon meg is nyertem a balliberális lapok ellen, a bíróság is kimondta, hogy hazudtak rólam.

Nemcsak a sajtó foglalkozott önnel, hanem a helyi párttársai is, akik ki szeretnék önt záratni a pártból, mondván: a büntetőügyével árt a Fidesznek.

Egyetlen egy módon tudja az ellenzék elérni azt, hogy 2022-ben kormányváltó hangulat legyen a körzetemben: ha a Fidesszel, vagy a munkásságommal kapcsolatban elégedetlenséget provokálnak. Ezért megvettek a fideszesek közül olyan embereket, akik egyébként közel álltak hozzám és mindenkit ismernek a körzetemben. Mindent megtesznek azért, hogy megosszák és meggyengítsék a közösségünket, azonban ezt én nem fogom hagyni.

Ruck Márton, a Fidesz medgyesegyházai elnöke ellenben azt állítja, hogy ön diktatórikus módszerrel irányít helyi szinten és a tagok meg vannak félemlítve.

A dolgok előzménye az, hogy korábban több Fidesz-alapszervezet is kezdeményezte először Galló Ferenc, majd Ruck Márton és Kraller József Fideszből történő kizárását. Ahogy az előbb is elmondtam, ezek az emberek mindent megtesznek azért, hogy megosszák és meggyengítsék a közösségünket. A megfélemlítésről pedig csak annyit, hogy egyetlen embert sem tudnak mutatni, akit én megfélemlítettem volna, hiszen nincs ilyen. A valóságban az történt, hogy a körzetünk 900 fős Fidesz tagságából Ruck nem talált öt embert, aki mellé állt volna.

A pártvezetést nem zavarja a belső háború? Nem üzenték meg, hogy „ezt most már abba kéne hagyni”?

A pártvezetésnek egyetlen egy válasza van: ennek a körzetnek a választókerületi elnöke rakjon rendet. A választókerületi elnök pedig én vagyok.

Fotó: Horváth Péter Gyula/PS

Azon nem gondolkozott el, hogy a büntetőügye miatt kilép a Fideszből, hogy ne legyen terhére a pártnak?

Az ártatlanság vélelme engem is megillet. Nekem az a feladatom, hogy megkérdezzem azokat a választókat és azokat a Fidesz-csoportokat, akik az én körzetemben vannak, hogy ők mit gondolnak. Márpedig ők elégedettek az általam elvégzett munkával és számomra ez a lényeg.

Egy nemrég kiszivárgott hangfelvételen ön azt állította, hogy: „…be fogjuk bizonyítani, hogy a vádirat az nullás, ugyanis nincsenek meg a törvényi feltételei és hasraütésszerűen olyan ügyészek csinálták ezt meg, akik már azóta mind ki vannak rúgva.” Fenntartja ezt az állítását?

Igen, minden szavamat fenntartom, nem is értem, hogy magamat védve miért ne mondhatnám el a véleményemet az ellenem folyó eljárásról (úgy tudjuk, a Simonka-ügyben a nyomozást vezető ügyészt nem rúgták ki, már jóval a vádemelés után, 2020 februárjában, önként távozott az ügyészi szervezettől – PS).

Az ügyészség szerint törvényes a vád

Megjegyezzük, mi nem tudunk olyan bizonyítékról, hogy az ügyészség politikai szempontokat mérlegelve járt volna el ebben az ügyben. Mivel Simonka György súlyos kijelentésekkel illette az ügyészséget, őket is megkerestük. Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője portálunknak az alábbi választ írta:

Tájékoztatom Önöket, hogy a bíróság a megtartott előkészítő ülésen a vádiratot törvényesnek találta. A vádat előkészítő ügyészek közül az ügyészségről „senkit nem rúgtak ki”. Az ügy miatt senkinek nem szűnt meg az állása. A gondosan előkészített, széleskörű bizonyítást tartalmazó 158 oldalas vádiratról a bíróság fog dönteni.

A Simonka: az ügyészek mérlegelhették, ha kormányváltás lesz, jól jöhet nekik egy levadászott fideszes politikus (PS-interjú!) bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója