[sz]Címkép: U.S. Air Force/Sgt. Cory D. Payne[sz]

Ellenséges terület felderítése volt a feladata a katonák bevetése előtt azoknak a kutyáknak, amelyek részt vettek az amerikai légierőnek a kaliforniai Mojave sivatagban a múlt héten tartott hadgyakorlatán. Csakhogy ezek a négylábúak nem élőlények, hanem robotok.

A robotkutyák megjelenése csupán egy eleme az amerikai hadsereg „előrehaladott harcirányítási rendszerének” (Advanced Battle Management System – ABMS), amely mesterséges intelligenciát és gyors adatelemző eszközöket használ, hogy szembeszálljon az Egyesült Államokat fenyegető veszélyekkel.

Mint Will Roper, a légierő logisztikai igazgatóhelyettese a CNN-nek elmondta, a jövőben a katonáknak annyiféle információt kell a harctéren pontosan a helyükön kezelniük, hogy a hatékony hadviseléshez szükségük lesz a másodperc tört része alatt elkészülő adatszintézisre.

A robotkutyák hivatalos neve Vision 60 UGV, ez utóbbi rövidítés „autonóm, ember nélküli földi járművet” jelent. Gyártójuk a philadelphiai Ghost Robotic cég. Képesek bármilyen területen vagy környezetben működni, felszerelhetők egy sor szenzorral, rádióval. Nem csupán vizuálisan derítik fel a terepet, hanem közben védik a harci gépnél bevetésre váró katonákat is. Ugyanakkor más járó, vagy kerekes robotoknál egyszerűbb szerkezetűek, és emiatt tartósabb használatra alkalmasak.

A légierő közleménye szerint a jövőben fontos elemei lehetnek a „gyilkoló láncnak.”

[kapcsolodo]noi-hangon-beszelo-robotkutyak-figyelmeztetik-a-tavolsagtartas-fontossagara-az-embereket-szingapurban/[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója