[sz] Fotó: Wikimedia Commons[sz]
Egyes becslések szerint akár 1 millió állat- és növényfaj is eltűnhet az emberi tevékenység következtében. Tudósok egy csoportja most azt javasolja, hogy tűzzünk ki magunk elé egy új célt.

Ne engedjük, hogy évente 20 fajnál több eltűnjön a gerinces és gerinctelen állatok, növények és gombák közül.

Ezt a számot annak alapján határozták meg, hogy a konzervatívabb becslések alapján 2 millió ismert faj létezhet a Földön, és egy 2015-es tudományos becslés alapján 1 millió fajból 10 halhat ki évente anélkül, hogy felborulna az ökosztisztéma egyensúlya.

Az ambíciózus célkitűzés elfogadását Mark Rounsewell, a karsruhei Műszaki Egyetem professzora és kollégái sürgetik – írja a Huffington Post.

A klímaváltozás megakadályozásának, vagy épp a biodiverzitás megőrzésének témája az utóbbi időben háttérbe szorult a világsajtóban a koronavírus-járvány miatt, pedig minden mindennel összefügg.

„Ha elpusztítjuk vagy megváltoztatjuk a biosokféleséget, szűkítjük az élőhelyeket, egyre növeljük annak kockázatát, hogy súlyos betegségek terjedjenek állatról emberre”

– magyarázta a lapnak David Cooper, az ENSZ főtitkár-helyettese.

A koronavírus-járvány kitörése után számos neves tudós és környezetvédő hangoztatott hasonló véleményt, összefüggésbe hozva az amazonasi erdőirtásokat, a túlhajtott urbanizációt a covid-19 terjedésével.

Bár az éghajlatváltozás fenyegető hatásairól egyre többen tudnak, a biodiverzitás csökkenésének következményeiről csak kevesen hallottak. A közvélemény elsősorban bizonyos, a vadon élő állatok pusztulását szimbolizáló állatok, mint például a pandák vagy a jegesmedvék túléléséért aggódik. Pedig a baj sokkal nagyobb.

A tudósok szerint a hatodik tömeges kihalás korszakába léptünk.

A korallzátonyok ötödének környékéről teljesen eltűntek a cápák, a szumátriai orrszarvúból pedig mindössze 80 egyed maradt a világon. De nagy veszély fenyegeti a rovarokat is, márpedig beporzás nélkül nem teremnek meg a gyümölcsök és a zöldségek.

A klímaváltozásnál világos célt tűzött ki magának az emberiség: a felmelegedést a világ országai 2 C fok alatt szeretnék tartani az évszázad végéig. A biodiverzitás megőrzése kapcsán azonban eddig nem létezett ilyen cél, pedig a tömeges kihalás a tudósok szerint ugyanolyan katasztrofális hatással lehet a gazdaságra, mint a globális felmelegedés.

Mark Rounsewell és kollégái úgy gondolják, ha azt a cél tűzné ki maga elé a világ, hogy évi 20 fajnál nem enged többet eltűnni, az világos üzenet lenne, amit mindenki megért.

A kritikusok szerint azonban a kihalás pontos mértékét nem lehet annyira egzaktan megállapítani, mint az átlaghőmérséklet emelkedését. Sokszor csak évekkel azután nyilvánítanak egy fajt kihaltnak, hogy az utolsó példányát látták. És rengeteg olyan faj lehet, amit még nem ismerünk (vannak, akik nem 2 millióra, hanem 2 milliárdra teszik a létező fajok számát.) Márpedig nehéz lenne azokat az eltűnő fajokat nyilvántartani, amelyeknek még a létezéséről sem tudtunk.

Rounsewell ezt a problémát úgy kezelné, hogy kerek száz évet adna a cél elérésére.

Így szerinte elegendő idő lenne a veszélyeztetett fajok feltérképezésére, és arra is, hogy nyomon kövessük a változásokat. Hogy hol tartunk, azt egy nemzetközi szervezet ellenőrizné.

Ehhez persze előbb a tervet el kellene fogadniuk az országoknak azon a jövő évi ENSZ-konferencián, amit a témában tartanak.

A fényképek feltöltője és a cikk írója