[sz]MTI, SZM, fotó: Pixabay[sz]

Biztonsági megfontolásokból felfüggesztették az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni vakcinájának tesztelését. Az egyik tesztalanynál vélhetően súlyos egészségügyi probléma lépett fel – adta hírül a hvg.hu a Stat News alapján.

Emlékeztetnek rá, hogy ez az a vakcina, amelyből 400 millió adagra szerződött le az unió, ötmillió adagra pedig a magyar kormány.

A cég szóvivője szerint

“a szabványos felülvizsgálati eljárás miatt szüneteltetik a beoltást, lehetőséget biztosítva ezzel a biztonsági adatok ellenőrzésére”.

[kapcsolodo]egyre-tobb-kutato-kiserletezik-sajat-magan-hazi-gyartasu-koronavirus-vedooltassal/[kapcsolodo]

Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kidolgozott koronavírus elleni védőoltást az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is tesztelik, a probléma egy, az Egyesült Királyságban kezelt páciensnél lépett fel. A Stat News szerint a beteg várhatóan meggyógyul.

“A nagyobb kísérletsorozatokban véletlenszerűen felléphetnek megbetegedések, amelyeket azonban független oldalról alaposan meg kell vizsgálni”
– közölte a cég.

Az AstraZeneca szerint gyorsan végeznek a független vizsgálatokkal, és azt állítják, egyedi esetről van szó a klinikai tesztelés harmadik szakaszának több tízezer résztvevője közül.

A The New York Times szerint az egészségügyi probléma gerincvelő-gyulladást takar, amelyet amúgy vírusfertőzés is okozhat.

[next]

Az Európai Unió (EU) megállapodást kötött az AstraZeneca nevű brit gyógyszeripari csoporttal 400 millió adag, koronavírus elleni védőoltás beszerzéséről – közölte az Európai Bizottság augusztusban.

A tájékoztatás szerint a koronavírus elleni védőoltás beszerzésére kötött első, előzetes uniós megállapodás 300 adag vakcina beszerzésére szól, olyan záradékkal, amely lehetővé teszi az uniós tagállamok számára további, legalább 100 millió adag védőoltás vásárlását.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy az EU még július végén 300 millió adag, tesztelési fázisban lévő, koronavírus elleni vakcinát kötött le a Sanofi francia gyógyszergyártónál a tagállamok részére.

Emellett előremutató tárgyalások folynak a Johnson & Johnson amerikai vállalatcsoporttal további 200 millió adag vakcina beszerzéséről.

Bizottsági közlemény szerint az AstraZeneca oltóanyag-fejlesztési projektje a háromfázisú tesztelési folyamat második szakaszába lépett, miután az első vizsgálati szakasz pozitív eredménnyel zárult.

A fényképek feltöltője és a cikk írója