[sz]Fotó és videó: Átlászó.hu[sz]

Az ürömi Pilisborosjenői-patak medrét évek óta elborítja a kőhulladék, amelyben azbesztpala-, sőt sírkő-darabok is találhatók – írja az Átlászó.hu.

A lap szerint

a patak mellett található a Kosztyu Műkőipari Kft. telephelye, a cég pedig a mederbe hordja a kőmegmunkálás során keletkezett kőmaradékot, hulladékot.

Az Ürömi Polgármesteri Hivatal hiába szólította fel többször a Kosztyu Kft.-t a patakmeder kitisztítására, annak ellenére, hogy a kötőanyag nélkül támfalszerű tákolmány már többször beomlott.

Az Átlátszó információi szerint 2017 májusában, egy nagy esőzés során a támfal bedőlése miatt ki is áradt a patak, és a nagy mennyiségű szennyezett víz elöntötte a szomszédos utca házait, tetemes kárt okozva az ingatlanokban. A támfal helyretételére a katasztrófavédelem többször is felszólította az önkormányzatot, amely ugyan fényképpel igyekezett igazolni a helyreállítást, de az a valóságban nem történt meg.

A 2017-es áradás egyik károsultja, Májer István évek óta küzd azért, hogy végre rendeződjön a fennálló áldatlan helyzet. Történetéből kiderül, hogy ő már 2014-ben értesítette a polgármesteri hivatalt a patakot eltömítő törmelékekről, azonban az önkormányzat felszólítását ezután a Kosztyu Kft. figyelmen kívül hagyta. Emellett a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság is felszólította az ürömi önkormányzatot, hogy a patakmederben szakszerűtlenül épített támfalat építse újra és a vízlefolyást gátló törmeléket, és a növényzetet távolítsa el.

Közben azonban az is kiderült, hogy a cég nem csak a mederben helyez el folyamatosan illegális hulladékot, de engedély nélkül használja a patak melletti területet is.

Ráadásul teljesen érthetetlen módon a telephely (ahová egy iroda- és egy műhelyépületet is engedély nélkül húztak fel) a Pilisborosjenői-patak és egy forgalmas főút között, meglehetősen szűk területen fekszik. Így nem csoda, hogy az évek során a vállalkozás a patakhoz meglehetősen közel terjeszkedett.

[next]

Az oknyomozó portál szerint

az időközben elhunyt cégalapító Kosztyu Zoltán, évekig képviselő volt az ürömi önkormányzatban, és jó kapcsolatot ápolt a nagyhatalmú Laboda Gábor polgármesterrel.

A képviselő-testület egy javaslat nyomán 2018-ban határozatot hozott arról, hogy a Kosztyu Kft. 5 évre visszamenőleg 1 millió 800 ezer forint bérleti díjat fizessen az önkormányzatnak; emellett pedig újfent felszólította a céget, hogy állítsa helyre a patakmeder eredeti állapotát. Csakhogy a kft. egyáltalán nem kívánt fizetni a patakparti terület használatáért. Ügyvédjük álláspontja szerint ugyanis cégük a patakmedret már kitakaríttatta, mégpedig 3 millió forintot meghaladó értékben. Tehát szerintük épp a Kosztyu Kft. követelhetne 1,2 millió forintot az önkormányzattól.

Az ügyet végül egy területcserével igyekezett megoldani az önkormányzat: Laboda Gábor javaslatára, mivel a Kosztyu Kft. egy saját tulajdonában lévő területrészt évekkel ezelőtt használatba adott az önkormányzat számára, a jövőben a kőfaragó cég ingyen használhatja a patak partját. Ezt a testület is elfogadta, visszavonva korábbi határozatát.

Azt azért az előterjesztés is megjegyzi, hogyha a területcserére a földhivatal nem ad engedélyt – hisz a patakpart esetében mégiscsak közterületről van szó –, a felek majd használati szerződést köthetnek egymással.

Vagyis sem a patakot szennyező cég, sem a helyi önkormányzat, sem a hatóságok nem hajlandók a fennálló állapot felszámolásáért érdemi lépéseket tenni. Épp ellenkezőleg: az összes érintett fél azon ügyködik, hogy a felelősséget elhárítsa magától. A lakosság pedig nemcsak kénytelen eltűrni a patak szennyezett állapotát, de továbbra is aggódhat egy újabb áradás miatt – zárja az oknyomozó portál.

A fényképek feltöltője és a cikk írója