Nagy port kavart az a videó, amelyen jól látszik egy 12 éves gyerek ellen elkövetett durva rendőri fellépés, ami miatt éles kritika érte a hongkongi rendőrséget – írja a Guardian.

[kapcsolodo]felkeszultek-a-bortonre-a-hongkongi-demokratikus-ellenzek-vezetoi-teljes-gozzel-zajlik-a-megtorlas[kapcsolodo]

A városban vasárnap rendezték meg a hónapok óta tartó tüntetéssorozat egyik legnagyobb demonstrációját, amelyen az egy évvel elhalasztott törvényhozói tanácsi választások ellen vonultak utcára az emberek. Ebbe a tömegbe keveredett bele a 12 éves kislány is, aki édesanyja elmondása szerint csupán művészeti kellékeket vásárolt az iskolakezdéshez, amikor összetalálkozott a rendőrökkel.

A videón jól látszik, hogy a gyerek megijed az állig felfegyverkezett rendőröktől, és rohanni kezd.

Ekkor egyszerre három rendőr is a kislány után iramodik, majd az egyikük durván leteperi őt a földre és többedmagával együtt megbilincseli.

A gyermek édesanyja azt nyilatkozta, hogy lánya nem a tüntetőkkel volt, 20 éves bátyjával indultak el művészeti kellékeket venni, amikor az utcán vonuló tüntetők közé keveredtek. A gyermek zúzódásokat és horzsolásokat szenvedett a lelki megrázkódtatáson kívül, az anya bíróságra akarja vinni az ügyet.

A hongkongi rendőrség ugyanakkor azzal védekezik közleményében, hogy a kislány gyanúsan viselkedett, amikor rohanni kezdett, és a lehető legcsekélyebb szükséges erőszakot alkalmazták vele szemben, hogy megállítsák.

“A rendőrség aggódik a kiskorúak miatt az ilyen jellegű tiltott rendezvényeken. Jelenlétük az ilyen kaotikus tüntetéseken veszélyezteti saját biztonságukat” – áll a közleményben.

[next]

A vasárnapi tüntetéseken mintegy 300 embert tartóztattak le, mindehhez 2000 rendőrt vezényeltek ki a hatóságok, gumibottal és paprikaspray-vel léptek fel a tömeg ellen. Az emberek ezúttal azért vonultak utcára az interneten, aninom módon szerveződő tüntetés során, mert vasárnap tartották volna a törvényhozói tanácsi választásokat, amelyet azonban a kormányzat a vírusra hivatkozva egy évvel elhalasztott.

Az ellenzék szerint viszont tisztán politikai lépésről van szó, mivel a körzeti választások eredményei alapján a hongkongi ellenzék 70 százalékos többséget érne el a választásokon, ezt akarta a jelenlegi hatalom megakadályozni a halasztással.

A közvélemény szerint egy iskolaszereket vásárló kislánnyal szembeni ilyen durva fellépés jól példázza azt a túlzó rendőri erőszakot, amelyet a tavaly óta tartó tüntetéseken tanúsítottak a helyi erők. A tüntetéshullám alatt többször lőttek a tömegbe, nyomós ok nélkül alkalmaztak erőszakot a tüntetőkön, és halálos áldozatai is voltak már a zavargásoknak.

A július 1-én bevezetett nemzetbiztonsági törvény pedig csak tovább tetézte mindezt: felhatalmazást adott a hatóságoknak, hogy a Hongkong elszakadására irányuló, továbbá „felforgató és terrorista” tevékenységet akár életfogytiglani börtönbüntetéssel sújthatják, ezzel a rendőrök hatáskörét is megnövelték.

[kapcsolodo]maris-megkezdodtek-a-letartoztatasok-az-uj-nemzetbiztonsagi-torveny-alapjan-hongkongban[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója