Kezdőlap Aktuális „Van az a halszálka, ami fennakad a torkukban, ez most mi vagyunk”...

„Van az a halszálka, ami fennakad a torkukban, ez most mi vagyunk” – Szász János az SZFE-ről

42
0

Mint arról beszámoltunk, “Harmadik figyelmeztetés: Stafétalánc az SZFE-től a Parlamentig!” címmel élőláncot hirdettek vasárnap a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai.

A hallgatókhoz hatalmas tömeg csatlakozott, az egész Kossuth teret megtöltötték. A tüntetés résztvevői több egyetem érintésével élőláncot alkottak, és kézről kézre juttatták el a Színmű saját chartáját a Parlamentig.

[kapcsolodo]elhelyeztek-a-parlamentnel-az-szfe-s-diakok-chartajat/[kapcsolodo]

Ebben többek között az szerepel, hogy „az egyetem autonóm intézmény, és ahhoz, hogy teljesíthesse feladatát, a kultúra értékeinek létrehozását és átadását, minden politikai, gazdasági és ideológiai hatalommal szemben függetlennek kell lennie.”

A tüntetésen a Euronews stábjának nyilatkozott Szász János filmrendező, egyetemi tanár is.

Ő a következőket mondta:

“Van az a halszálka, ami annyira fennakad a torkukban, hogy nem fognak tudni mit csinálni, szerintem ez most mi vagyunk. Nézze meg ezeket az embereket, ez csodálatos, nagyon fontos. Ez nem egy politikai cucc. Ez egy alapvető kérdés, hogy egy universitas, egy egyetemi polgárság saját magáról rendelkezik, és róluk nem rendelkezhetnek.”

Csákányi Eszter pedig úgy véli, szétvált a szakma. “Kegyetlen. De úgy érzem, hogy ez olyan fantasztikus állapot, hogy itt ennyi ember egy igazi kultúra mellett szavaz, és akarja. Én azt gondolom, hogy ennek előbb-utóbb eredménye kell legyen” – fogalmazott.

Mint azt megírtuk, az egyetem mellett a Velencei Filmfesztiválon tartózkodó rendező, Mundruczó Kornél és Weber Kata is kiállt: legújabb filmjük, a Pieces of a Woman sajtótájékoztatóján #freeSZFE hashtaggel ellátott pólóban jelentek meg.

[kapcsolodo]mundruczo-kornelek-freeszfe-s-poloban-jelentek-meg-a-velencei-filmfesztival-voros-szonyegen/[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója