Kezdőlap Érdekességek Több száz emlősfaj halhat ki az évszázad végére

Több száz emlősfaj halhat ki az évszázad végére

35
0

[sz]Illusztráció: Pixabay[sz]

Egy tudóscsoport előrejelzése szerint legalább 550 emlősfaj kihalhat ebben az évszázadban, ugyanakkor több száz fajt meg lehetne menteni a természetvédelmi erőfeszítések fokozásával – ismertette a kutatás eredményeit a BBC News.

A kutatók a földtörténet korábbi kihalási hullámaiból fennmaradt fosszilis maradványok alapján számolták ki, hogy hány emlősfaj tűnhet el az évszázad végére a Földről.

Mint a Science Advances folyóiratban publikált tanulmányban felhívták rá a figyelmet:
“minden eltűnt fajjal a Föld természettudományának egy darabját veszítjük el”.

A kutatók szerint az elmúlt évtizedekben kihalt emlősökért szinte teljes mértékben az emberi tevékenység volt a felelős. Hozzátették: amennyiben nem sikerül fellépni ez ellen a tendencia ellen, a kihalási arány növekedni fog.

[kapcsolodo]/naponta-6-futballpalyanyi-erdot-pusztitottak-el-pusztulasra-itelheti-a-ritka-foemlosoket-a-kameruni-oserdo-irtasa/[kapcsolodo]

Tobias Andermann, a Göteborgi Egyetem tudósa, a Göteborgi Globális Biodiverzitási Központ kutatója elmondta, hogy
a riasztó forgatókönyv ellenére több száz, akár ezer fajt is meg lehet menteni a kihalástól célzott és hatékony megőrzési stratégiákkal.

[next]

A tanulmányhoz a kutatók létrehoztak egy nagy adatbázist, amelyben a földtörténet legutóbbi kihalási hullámaiból a fosszilis maradványok adatait gyűjtötték össze.

A jelenleg veszélyeztetett státuszú fajokat figyelembe véve, számítógépes szimulációval jósolták meg, hogy 2100-ra milyen arányokat ölthet a kihalás.

Modelljük szerint az elmúlt évszázadokban bekövetkezett kihalások csak a jéghegy csúcsát jelentik, a következő évtizedekben fenyegető kihalási hullámhoz képest.

[kapcsolodo]/ha-a-globalis-felmelegedes-megallna-a-gronlandi-jegmezo-mar-akkor-is-tovabb-olvadna/[kapcsolodo]

Tavaly egy tudósokból álló kormányközi testület arra figyelmeztetett, hogy egymillió állat- és növényfajt fenyeget a kihalás. A szakemberek hangsúlyozták, hogy beléptünk a hatodik tömeges kihalás korszakába, és amit most teszünk, valószínűleg meghatározza majd az emberiség jövőjét.

A fényképek feltöltője és a cikk írója