Kezdőlap Aktuális Merkely: akár százezer koronavírus-fertőzött is lehet Magyarországon

Merkely: akár százezer koronavírus-fertőzött is lehet Magyarországon

14
0

Az ATV Heti Napló című műsorának nyilatkozott Merkely Béla, aki elmondta, hogy a valódi adat nagyjából hússzorosa lehet az igazolt fertőzöttek számának jelenleg.

A SOTE rektora kötelezővé tenné a maszk használatát, mivel szerinte minél többen használják, annál nagyobb az esélye, hogy visszaszorítjuk a reprodukciós rátát.

Utóbbi a múlt héten már a kettőt is meghaladta, vagyis legalább ennyi embernek adta tovább a vírust egy átlagos fertőzött.

A szakértő szerint az első hullámhoz képest a fertőzés cirkulációja legalább tízszerese a tavaszi helyzetnek. Ebből adódóan nagyjából hússzor annyi igazolt fertőzött lehet, mint a hivatalos szám, ami nagyjából 100 ezer embert jelent.

Merkely szerint a határzár már nem elég, mivel túl későn vezették be. Már korábban is nyilatkozta, hogy Horvátország potenciális veszélyt jelent, és szerinte ez be is igazolódott.

Bár most főként a 20-30 éves korosztály fertőződik meg, így a halálozások száma egyelőre alacsony, szerinte összességében így is lehet több haláleset, mint az első hullám alatt – ezt azonban korai még ezt megmondani.

A rektor a külföldi példák alapján azzal számol, hogy 3-4 hét alatt nálunk is berobbanhatnak a számok, de lassíthatjuk ezt a folyamatot, ha figyelünk az idősekre.

[kapcsolodo]merkely-bela-szazezrek-kulfoldon-nyaraltak-ezert-kezdodott-el-hamarabb-a-masodik-hullam/[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója