Kezdőlap Politika „Érzékenyítés” újratöltve: újra behálózná a magyar bírákat Soros Helsinki Bizottsága

„Érzékenyítés” újratöltve: újra behálózná a magyar bírákat Soros Helsinki Bizottsága

30
0
Bár az Országos Bírósági Hivatal (OBH) új vezetője világosan kijelentette, nem engedélyez újabb „érzékenyítő kurzusokat” a bíróságokon „civil” szervezeteknek, a korábban magyar bíráknak fejtágítót tartó Magyar Helsinki Bizottság nem adja föl egykönnyen. Újra a magyar bírák testközelébe szeretnének kerülni, s ennek érdekében most új módszert eszeltek ki. Másik bejáraton keresztül rohamozzák meg a bíróságokat…

Kidobták őket az ajtón, hát az ablakon próbálnak visszamászni. A „jogszabályok közérthetővé tétele” ürügyén próbálja újra becserkészni a Magyar Helsinki Bizottság a hazai jogszolgáltatás kulcsszereplőit: a rendőröket, az ügyészeket és a bírákat… Soros György egyik kedvenc hazai leányvállalata közleményben tudatta a világgal, hogy ennek érdekében kampányt indítanak és online tananyagot készítettek.

A magát civilnek mondó, valójában inkább Soros György politikai célkitűzéseit kiszolgáló ügynökszervezet természetesen a lehető legbehízelgőbb stílusban adja elő, hogy milyen angyali jótéteményre készülnek a világ jobbítása érdekében:

A Magyar Helsinki Bizottság a mostaninál közérthetőbb büntető igazságszolgáltatásért dolgozik. A civil jogvédők ezért magyarra fordítottak le a bikkfanyelven megfogalmazott hatósági tájékoztatókat. Online tananyagot készítettek rendőröknek, ügyészeknek, védőknek és bíróknak. Képzéseket is tartanak nekik. A nagyközönséget pedig kvízzel és videóval tájékoztatják. A büntető- és a szabálysértési eljárásokban nagy tétje van annak, hogy a hatóságok mennyire érthetően közlik azt, hogy mit kell pontosan csinálnia, milyen kötelességei és milyen jogai vannak annak, aki ellen egy ilyen eljárás indult. Hiszen ha valaki nem érti meg a jogait, akkor nem is tud élni velük, nem tud megfelelően védekezni, ennek pedig súlyos következményei lehetnek. Ez a probléma rengeteg embert érint.

Tehát nem fogalmaz elég jól a bíróság, de majd a Helsinki Bizottság segít, ők ehhez (is) jobban értenek. Igazából ők mindig segítenek. Olyanok ők, mint a jó úttörő. Legyen szó bangladesi tranzitzónás ügyeskedőkről, vagy éppen a szűk cella miatt magukat rosszul érző, s ebbéli fájdalmukat több millió forintos kártérítéssel enyhíteni kívánó pszichopata gyilkosokról, politikusbűnözőkről. Bárkin. A lényeg, hogy minél több pénzt ki lehessen facsarni az államból. Az állam gyengítése a cél, úgy tűnik. Véletlenül ez egybevág Gyuri bácsi munkálkodásának irányvonalával is.

A Magyar Helsinki Bizottság évek óta azon dolgozik, hogy jól érthetően kommunikáljanak a büntető igazságszolgáltatás legfontosabb szereplői, a rendőröktől a bírókig. A civil jogvédő szervezet korábbi kutatási eredményei világossá tették, hogy a büntetőeljárás elején a hatóság nehezen érthető nyelven ad tájékoztatást az eljárás alanyainak az őket megillető jogokról. A kutatást követően tavaly átírták ezeket a hatósági tájékoztatókat, idén pedig tíz nyelven online tananyagot készítettek az Európai Unió által támogatott, jelenleg is futó projektjükben.
A következő hetekben induló közérthetőségi tréning anyaga hazai és nemzetközi jogi és kommunikációs szakértők bevonásával készült rendőrök, ügyészek, bírák és ügyvédek számára. A szélesebb közönségnek a projektet videóval és kvízzel mutatják be, melynek példáit a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédjeinek mindennapos tapasztalataiból merítették.
A jogi bikkfanyelv a jogegyenlőség ellensége. A Magyar Helsinki Bizottság azért dolgozik, hogy világosan érthető legyen, mit is akarnak az állampolgároktól a hatóságok, rendőrök, ügyészek és bírók. Ahogy a civil jogtudatosító projekt címe is mondja: „Legyen egyértelmű az igazság!”

– írják a helsinkisek, és az ember szeme szinte bepárásodik ekkora jóindulat láttán. Hogy ezek milyen rendes emberek? Sőt, angyalok ők, egytől egyik, földre szállva.

Vannak, akik máris attól tartanak, hogy a Helsinki Bizottság így próbál visszaszivárogni a bíróságokra. Kiskaput keresnek a visszatéréshez. Korábban ugyanis éveken keresztül tarthattak érzékenyítéseket, fejtágítókat magyar bíráknak arról, hogyan kell helyesen értelmezni a jogszabályokat. Ugyanis köztudott, hogy a hülye magyar bírák nem ismerik olyan jól a jogot, mint a helsinkisek…

Forrás: Semper fidelis Facebook-oldal

Például 2016-ban több mint száz bíró és igazságügyi alkalmazott vett részt a Magyar Helsinki Bizottság érzékenyítő képzésein – tájékoztatott korábban az Országos Bírósági Hivatal (OBH). A foglalkozások középpontjában a migránsok, a homoszexuálisok és a társadalom peremén élő egyéb csoportok problémái álltak. Az érzékenyítő tréningeket részben a Brüsszeltől, részben a Soros György által alapított Open Society Foundationstől (OSF) származó bevételeikből finanszírozta a csapat.

  • Tehát senki által meg nem választott, ideológiailag elfogult, napi politikai tevékenységet folytató álcivil ügynökszervezet gyúrhatta, befolyásolhatta a magyar bírókat!

Mindez azért is váltott ki komoly botrányt, hiszen a Helsinki jogászai bírósági képviseletet is ellátnak, azaz előfordulhat, hogy a „kiképző” és a „kiképzett” szembekerül a tárgyalóteremben. Ebben az esetben pedig – külső szemlélő számára legalábbis – megkérdőjelezhetővé válik a bíró elfogulatlansága. Amúgy a tréningeken nem kizárólag a Magyar Helsinki Bizottság munkatársai tartottak előadásokat. A további felkészítők között is találhatók viszont Soros pénzén működő társaságok és személyek. Kiss Valéria például az ELTE ÁJK tanársegédjeként az antidiszkriminációs jogról okította hallgatóságát egy 2015-ös érzékenyítő képzésen, amelynek közreműködője volt az OSF által támogatott Patent Egyesület, egy radikális nőjogi szervezet, valamint a homoszexuálisok szekerét toló Háttér Társaság is.

Szakértők rámutattak: az érzékenyítő tréningekkel súlyosan sérült a bíróságok függetlensége, ideológiailag korrumpálhatták a magyar bírók egy részét. A botrány nyomán Senyei György, az OBH tavaly decemberben megválasztott elnöke a PestiSrácok.hu-nak adott interjúban jelentette be: nem szeretne több „civil” érzékenyítő tréninget engedélyezni a magyar bíróságokon.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter pedig az érzékenyítő tréningek kapcsán korábban úgy fogalmazott:

Az érzékenyítő képzések rossz gyakorlatát az OBH vezetése lezárta, amit fontosnak és indokoltnak tartunk. Jó lenne ha nem külföldről pénzelt szervezetek képeznék tovább a magyar bírákat egyes kérdésekben. Sok esetben a jogvédők nem az áldozatok jogai hanem a bűnelkövetők jogai mellett álltak ki”.

A „Érzékenyítés” újratöltve: újra behálózná a magyar bírákat Soros Helsinki Bizottsága bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója