Nagy megtiszteltetés érte a szombathelyieket: a vasi megyeszékhelyre is megérkezett a a HVG elmúlt 40 évének legkeményebb címlapjait bemutató kiállítás, amelyet ünnepélyes keretek között nyitott meg dr. László Győző korábbi szocialista politikus, jelenleg majdnem összellenzéki támogatással befutott alpolgármester. A “jelentős” művészeti értéket képviselő címlapgrafikákon többek között Orbán Viktor, Mészáros Lőrinc, Matolcsy György vagy épp Semjén Zsolt karikatúrái láthatók. A miniszterelnököt több pozitúrában is ábrázolták, glóriával a feje felett, hurkatöltés közben, orosz nemzeti viseletben; a jegybankelnököt rabruhában, Mészáros Lőrincet arany Balaton-táblával a nyakában. A kiállítás “kiemelkedő közérdekű voltára” utal, hogy azt Szombathely Kulturális Központja, az Agora Savaria rendezi meg, természetesen közpénzből.

A korábbi gazdasági hetilap, amely mára tipikus, a kormány ellen uszító balliberális propagandalappá silányult, 40. születésnapját ünnepli. A hűséges médiapartner nem kevesebbet kapott születésnapi ajándék gyanánt Szombathely balliberális vezetésétől, mint egy jókora reklámot, közpénzből finanszírozva, HVG-címlapkiállítás címszóval a város önkormányzati tulajdonú kulturális központjában.

A nagy eseményről, azaz a kiállításmegnyitóról az Ugytudjuk.hu számolt be, amelynek főszerkesztője a mellesleg ugyancsak közpénzből finanszírozott, jóképességű Farkas Bazsi. Ha valaki lemaradt volna róla, a balliberális Átlátszó.hu portálnál is tevékenykedő, Farkast 2019 novemberétől az önkormányzati tulajdonú Szombathelyi Médiaközpont NKft. tanácsadójának nevezték ki, amiért havi 500 ezer forintot kap.

Fotó: Youtube

Szóval az ugytudjuk.hu tudósítása szerint az Agora Savariában berendezett kiállítás “a minőségi újságírás” 40 évét mutatja be. A HVG első száma 1979  június 9-én jelent meg. A jubileum kapcsán a szerkesztőség járja az országot és bemutatják a legjobbnak tartott címlap-plakátokat. Olvasóinknak talán nem kell bemutatni a szóban forgó címlapokat – az ízlésesnek nem éppen mondható grafikák, karikatúrák az utóbbi években szinte kizárólag vezető kormánypárti politikusokat igyekeznek negatív, lejárató pozícióban ábrázolni.

A fake news terjesztésében előkelő helyen álló HVG az ugytudjuk.hu cikke szerint “folyamatosan ott van a magyar sajtó élvonalában, az elemző, minőségi újságírás egyik meghatározó szereplője”.

A megnyitón a kulturális központban kiállított címlapokról gyors közvélemény-kutatást is végeztek. Árulkodó a közönség összetételéről, illetve igényeiről, hogy az egyik kedvenc a “Nagy harácsony” címet viselő címlap lett. A keresztény értékeket gyalázó grafikán a Szent Család helyére Vida Ildikó, Orbán Viktor, és más, közhatalmat gyakorló közszereplők arcát montázsolták, a kis Jézus helyére pedig egy halom aranyat tettek. A gúnyrajz miatt akkor Ékes Ilona korábbi fideszes országgyűlési képviselő pert indított, de a bíróságok elkaszálták.

Rákerestünk a Szombathelyi Kulturális Központ honlapján, milyen kiállításokat szoktak rendezni. Eszerint az idei évben olyan művek kerültek a falakra és paravánokra, mint a gyermeknapi forgatag legjobb fotói, szombathelyi nők fotói Nőnap alkalmából, rajzpályázatra készült gyermekrajzok és festmények, a Dal Napja sajtófotó-kiállítás, valamint a Graffaló című gyermekdarab előadás képei. Ebbe a sorba került be a HVG-címlapkiállítás, amely egy egész hónapon át ékeskedik majd a város kultúrájának házában.

Megkerestük az Agora Savaria vezetését és megkérdeztük, mennyibe kerül az intézménynek, illetve ezáltal a városnak ennek a kiállításnak a megrendezése. Kellett-e fizetni magáért a kiállításért, és milyen összegre jönnek ki a járulékos költségei? Milyen szakmai konzultáció, döntések előzik meg egy-egy kiállítás megrendezéség, vagy hogyan működik ez, ki dönti el, hogy milyen kiállítások lesznek az intézményben? Az idei évben milyen időszakos kiállítások voltak, illetve lesznek még, és ezekre mennyit költenek? Abban az esetben, ha az intézmény nem fizet egy kiállításért, hanem helyet biztosít, akkor a kiállítónak milyen összegű bérleti díjat, térítési díjat kell fizetnie? Ha válaszolnak, válaszaikat a cikk frissítése mellett közöljük.

Vezető kép: HVG

A Közpénzből reklámozza a szombathelyi városvezetés az uszító balliberális propagandalapot bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója