Újabb fontos mérföldkövet pipálhat ki az emberiség: feltalálták a papírra nyomtatható, akár zsebméretűre is összehajtogatható, ráadásul vízálló billentyűzetet, írja a Science Alert. A klaviatúra működéséhez ráadásul semmilyen áramforrásra sincs szükség.

A nyomtatás során egy olyan réteggel vonják be a tetszőlegesen kiválasztott papír vagy karton felületet, mely taszítja a port, az olajat és minden folyadékot. A speciális anyag lehetővé teszi több áramköri réteg egymásra nyomtatását anélkül, hogy elkenődne vagy később lebomlana.

A papír másik oldalára pedig a hagyományos tintanyomtatással kerülnek fel a gombok, vagyis a nyomáspontok. Utóbbiak bármilyen funkciót képesek lehetnek megjeleníteni a hangerő-szabályozótól kezdve egy egyszerű numerikus billentyűzetig bezárólag.

A kész eszköz működtetéséhez semmilyen külső energiaforrásra nincs szükség.

A klaviatúra az úgynevezett TENG, vagyis triboelektromos nanogenerátor segítségével működik. A parányi erőforrást ennél a technológiánál az érintésből kinyert mechanikus energia táplálja. Vagyis minél többet írunk, annál több energiát termelünk a billentyűzetünknek.

Triboelectric power generation & wireless data transmission on RF-SPE keypad during user interaction

null

Az akár egy fecnire kinyomtatott billentyűzet Bluetooth-szal kapcsolódik a kiválasztott eszközhöz, például egy tablethez. Méretének köszönhetően kis helyen is elfér, ráadásul nyugodtan össze is lehet hajtogatni, nem tesz kárt benne néhány gyűrődés sem.

Az ilyen technológiával előállított papíreszközök a feltalálók szerint azon túl, hogy olcsók (egy nyomtatás kb. 76 forintba kerül), környezetbarátak is, hiszen a papír újrahasznosítható.

A technológiát kifejlesztő tudósok szerint a billentyűzet csak a kezdet. Az eljárás segítségével a későbbiekben egyszerűbbé és gyorsabbá válhat a személyek beazonosítása például postai csomagátvételnél, de a bevásárlásoknál is segíthet a kiválasztott ételek csomagolásának ellenőrzésénél.

[kapcsolodo]/10-elkepeszto-talalmany-ami-megvaltoztathatja-az-eletunket/[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója