Kezdőlap Aktuális Lukasenka szerint bizonyíték van arra, hogy hamisították a Navalnij megmérgezésére vonatkozó adatokat

Lukasenka szerint bizonyíték van arra, hogy hamisították a Navalnij megmérgezésére vonatkozó adatokat

25
0

[sz]MTI, fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij[sz]

Mint azt mi is megírtuk, a Novicsok elnevezésű harci idegmérgek csoportjába tartozó anyagot mutattak ki Alekszej Navalnij szervezetében. A német hadsereg (Bundeswehr) egy különleges laboratóriumában végzett vizsgálat eredménye alapján

nem fér kétség ahhoz, hogy az orosz ellenzék vezérét megmérgezték
– közölte szerdán a német szövetségi kormány.

“Döbbenetes fejlemény, hogy Alekszej Navalnij Oroszországban egy harci idegméreggel elkövetett támadás áldozata lett” – áll a közleményben, amely szerint a német “szövetségi kormány a lehető legélesebben elítéli ezt a támadást”. Nyomatékosan felszólítják az orosz kormányt, hogy adjon magyarázatot a történtekre – tették hozzá.

[kapcsolodo]/novicsok-tipusu-harci-idegmerget-talaltak-navalnij-szervezeteben/[kapcsolodo]

Az ügy kapcsán Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Brüsszelben, az Észak-atlanti Tanács rendkívüli ülését követően pénteken azt közölte, hogy

a NATO minden szövetséges országa elítéli Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ellen elkövetett gyilkossági kísérletet, amely nem pusztán egy személy elleni támadást jelent, hanem az alapvető demokratikus értékek elleni támadásnak számít.

Kiemelte, a vegyi fegyvernek számító novicsok típusú idegméreggel végrehajtott gyilkossági kísérlet a nemzetközi jog súlyos megsértésének számít, ami nemzetközi választ követel. A vegyi fegyverek használata minden körülmények között elítélendő, az emberéletek tiszteletben tartásának teljes hiányát, valamint a nemzetközi egyezmények és normák elfogadhatatlan megszegését jelenti. A gyilkossági kísérlet elkövetőit el kell számoltatni – emelte ki a főtitkár.

Tájékoztatása szerint a NATO-tagállamok egyetértenek abban, hogy Oroszországnak súlyos kérdésekre kell választ adnia az üggyel összefüggésben. Mindeközben nemzetközi szervezetekkel köteles együttműködni a gyilkossági kísérlet teljeskörű és pártatlan kivizsgálása, valamint a vegyi fegyverek, köztük a hágai központú Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) tiltólistáján szereplő idegméreg használata tilalmának betartása érdekében.

A NATO és tagállamai szoros figyelemmel kísérik az ügy alakulását, és megvitatják annak következményeit – tette hozzá Stoltenberg.

[next]

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak pénteken Moszkvában azt mondta, hogy

Alekszej Navanij ellenzéki politikus ügyében de jure akkor indul nyomozás, ha megerősítést nyer az az információ, hogy a szervezetében méreganyagot találtak.

Mint mondta, Moszkva párbeszédre számít a német féllel, és adatokat vár, amelyek elősegítenék az orosz belügyi szakembereknek az ügyben intézett vizsgálatát. “Ez de facto folyamatban lévő nyomozati tevékenység. Ha megerősítést nyer az az információ, hogy a páciens biológiai mintáiban méreganyagot találtak, akkor természetesen nem kétséges, hogy de jure is megkezdődik a nyomozás” – mondta.

Mintegy megerősítve Peszkov nyilatkozatát, az illetékes moszkvai kerületi bíróság nem adott helyt annak a Vjacseszlav Gimagyi, a Navalnij alapította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványának (FBK) ügyvédje által beterjesztett panasznak, amely kifogásolta, hogy a hatóságok nem kezdtek el nyomozni Navalnij ügyében. Az alapítvány azt kívánta elérni, hogy az ügyben közéleti személyiség elleni gyilkossági kísérlet, élet veszélyeztetése címén induljon bűnügyi nyomozás.

A történtekkel kapcsolatban a nyugat-szibériai közlekedési ügyészég kezdeményezett előzetes rendőrségi vizsgálatot. Ennek során átkutatták Navalnij tomszki szállodai szobáját, valamint a városban tett látogatásának helyszíneit, és több mint száz potenciális tárgyi bizonyítékot foglaltak le, húsznál több kriminalisztikai vizsgálatot is elvégeztek.

Az orosz elnöki szóvivő azt is közölte, hogy

Peszkov az értesülések tartalmáról nem adott tájékoztatást.

Peszkov csütörtökön Minszkben arról beszélt Mihail Misusztyin orosz miniszterelnöknek, hogy

a fehérorosz rádióelektronikai katonai hírszerzés elfogott Varsó és Berlin közötti “érdekes” telefonbeszélgetést, amelyben “világosan arról van szó, hogy ez (a mérgezés-ügy) egy hamisítvány”.

A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy az orosz fél a németnél sokkal nagyobb nyitottságot tanúsított az ügyben. Nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, hogy a mérgezés kinek állhatott érdekében Oroszországban vagy külföldön. “Ebben a helyzetben mi magunk a tényekre támaszkodunk és mindenki mást is arra hívunk fel, hogy támaszkodjon a tényekre” – mondta Peszkov.

Berlin egyeztetést kezdett európai uniós, illetve NATO-partnereivel a megfelelő válaszlépésekről. Moszkva a maga részéről kifogásolta, hogy a német fél sem az orosz főügyészség, sem a Navalnijt kezelő orvosok kérésére nem szolgáltatott információt arról, hogy milyen megállapításra jutott.

A fényképek feltöltője és a cikk írója