[sz]Fotó: Gage Skidmore / Wikipedia[sz]

Csalásra buzdította Észak-Karolina szavazóit Donald Trump amerikai elnök, azzal indokolva mindezt, hogy így majd legalább megmutatkoznak a levélszavazás intézményének legnagyobb hiányosságai – írja a New York Times.

Az elnök mindezt akkor nyilatkozta az újságíróknak, amikor szerdán az észak-karolinai Wilmingtonban járt. Az újságírók arról kérdezték, mennyire hisz a levélszavazásban, amelyet a jelenlegi vírushelyzet miatt valószínűleg nagyban ki fognak használni az idei amerikai elnökválasztáson. A válasszal ezúttal sem okozott csalódást:

“Küldjék el a szavazatokat, és menjenek is be szavazni. Ha a levélszavazásos rendszer tényleg annyira jó, amennyire mondják, akkor nyilvánvalóan nem tudják majd így leadni szavazatukat. Viszont ha mindezt nem iktatják táblázatba, akkor szavazataik érvényesek.”

A dupla szavazás ahogy mindenhol, az Egyesült Államokban is illegális. Az amerikai elnök azonban nem most javasolt ilyet először: a támogatóival szervezett privát megbeszéléseken is szóba került már mindez a belsős források szerint.

[kapcsolodo]trump-elhalasztana-az-idei-amerikai-elnokvalasztast[kapcsolodo]

Trump olyannyira ellenzi a levélszavazást, hogy már az elnökválasztás elhalasztásának ötletét is felvetette, mondván, hogy ily módon szerinte könnyen el lehet csalni az eredményeket, emiatt pedig nem lesz igazságos az idei elnökválasztás. Az elnök érzi, hogy szorul a hurok a nyaka körül, a támogatottsága ugyanis az utóbbi hónapokban folyamatosan a mélypont körül mozgott, a járványpolitikája pedig tovább rontott népszerűségén. A slusszpoén pedig Trump levélszavazás-ellenességében, hogy kiderült: ő maga is levélben szavazott a floridai előválasztáson.

[kapcsolodo]trump-a-levelszavazas-legnagyobb-ellenzoje-kervenyezte-hogy-levelben-adhassa-le-voksat[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója