Két szegedi kiemelt büntetőügy további sorsa is a Kúrián dől el október első napjaiban. A Szeviép-vezérek csődbűncselekmény vádjával folyamatban levő büntetőügyében egy elmarasztaló ítélet és egy felmentés után a Pécsi Ítélőtábla egy hónapja mondta ki, hogy meg kell ismételni a másodfokú eljárást; ez ellen mindegyik fél fellebbezett, a vádat képviselő fellebbviteli főügyészség azt szeretné, ha harmadfokon érdemi döntés születne az elsőfokú ítélet helybenhagyásával. De ha újra is kell tárgyalni másodfokon, azt még nem tudni, hol. Ez esetben egy kijelölő bíróságot kell megneveznie a Kúriának, a Szegedi Ítélőtábla Szeviép-ügyben ugyanis korábban elfogultságot jelentett. A Kúria még várja az iratokat a Legfőbb Ügyészségtől. A PestiSrácok.hu megtudta, hogy egy másik kiemelt szegedi ügy, az úgynevezett VIP-parkolóbérlet mutyi is a Kúrián landolt. Miután a felek megfellebbezték a Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezésről szóló harmadfokú ítéletét, az ügyet a Kúriára továbbították, ahol nem nyilvános tanácsülésen október első felében fog határozat születni.

Egyre több jelentős súlyú korrupciós és költségvetési csalásról szóló büntetőügy mérgezi a szegedi közéletet. Több ügy már bírósági szakaszban van és születtek is ítéletek, azonban egyfelől olyan eljárási hibák történtek, amelyek miatt eljárásokat kell megismételni, továbbá a PestiSrácok.hu által kirobbantott bírósági botrány után Szeged szabadul is minden olyan büntetőügytől, amely közvetlenül vagy érintőlegesen kapcsolatos a városvezetéssel.

A Szegedi Törvényszéken hozott szeviépes felmentő ítélet óta, illetve inkább az azt követő OBH-vizsgálat óta olyan messzire kerültek a döntések Szegedtől, amennyire csak lehet. A Szeviép-ügy például, amit cikkeink előtt gond nélkül tárgyaltak Szegeden a vádlottak, védőik és bírók, illetve az önkormányzat összefonódásai ellenére. Végül a Kúria a Pécsi Ítélőtáblát jelölte ki a harmadfokú eljárás lefolytatására. A Pécsi Ítélőtábla tanácsa kimondta, hogy másodfokon olyan eljárási hibák történtek, amelyek harmadfokon nem orvosolhatók; többek között a Szegedi Törvényszék tanácsa megalapozatlannak mondta ki az elsőfokú ítéletet. Csakhogy ha egy ítélet részben megalapozatlan, akkor azt másodfokon korrigálni kell, további bizonyítások lefolytatásával, ha pedig teljes egészében megalapozatlan egy ítélet, akkor hatályon kívül kell azt helyezni és nem felmenteni a vádlottakat. Pécsett a Szegedi Ítélőtábla ítéletét hatályon kívül is helyezték és új másodfokú eljárás lefolytatását rendelték el. Azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy hogyan tovább, és főleg hol. Az ítélet ellen mindegyik fél fellebbezést jelentett be. A fellebbezések és az ügy iratai azonban egyelőre nem érkeztek meg a Kúriára. Sajtótitkárságuk megkeresésünkre azt írta, információik szerint azok még a Legfőbb Ügyészségen vannak.

A Kúriának a felülvizsgálat során arról kell döntenie, hogy a harmadfokon eljáró Pécsi Ítélőtáblát érdemi, az ügyet lezáró ítéletre kötelezi, vagy kijelöl egy megismételt másodfokú eljárást kijelölő bíróságot. Ugyanis a kijelölés sem történhet az ügy eredeti helyén, a Szegedi Ítélőtáblán azután, hogy elfogultságot jelentettek és kizárták őket az egész Szeviép-ügyből. Csak ezután, egy következő körben derül ki, hogy ha újra kell tárgyalni az ügyet, az hol fog történni.

Hasonló helyzet állt elő a szoci haveroknak felhatalmazás nélkül ingyen osztogatott VIP-parkolóbérletek ügyében is, amelyben Mózes Ervin volt címzetes főjegyző, Solymos László volt alpolgármester és Kalmár Gábor, Botka kabinetfőnöke a terheltek. A városvezetők a vád szerint hűtlen kezelést követtek el, amikor ingyen osztották az önkormányzattal semmilyen kapcsolatban nem állóknak a több tízezer forint értékű parkolóbérleteket. Ingyen parkolhatott például Ujhelyi István, sőt felesége is, ők ugyanis két bérletet kaptak. De VIP-bérletes volt Botka László is úgy, hogy a vagyonbevallása szerint autója sincs, illetve Szabó Sándor volt kabinetvezető, majd MSZP-s országgyűlési képviselő.

Első fokon a Gyulai Járásbíróságon hűtlen kezelés bűntettében bűnösnek találták és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték mind a három vádlottat: a volt címzetes főjegyzőt, Mózes Ervint 8 hónap, a korábbi alpolgármestert, Solymos Lászlót 6 hónap, Botka kabinetvezetőjét, Kalmár Gábort pedig 10 hónap felfüggesztett börtönre, amiért közgyűlési felhatalmazás nélkül osztogatták a haveroknak, hithű elvtársaknak a több tízezer forintot érő éves szegedi parkolóbérleteket, akik mellesleg semmilyen kapcsolatban nem álltak az önkormányzattal.

Az ügy másodfokon a Gyulai Törvényszékre került, amely a 2008 és 2009 közötti időszakra elévülést állapított meg, és erre az időszakra vonatkozóan megszüntette az eljárást. 2010 és 2012 között ugyan megállapította a hűtlen kezelés elkövetését, de a részbeni elévülés miatt a vádlottakkal szemben részben felmentő, részben az eljárást megszüntető döntést hozott és emiatt a vádlottak felfüggesztett szabadságvesztését pénzbüntetésre enyhítette. Ezzel szemben a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség fellebbezést nyújtott be. A Szegedi Ítélőtábla helyt adott a vádhatóság indítványának. Megállapította, hogy a másodfokon eljáró Gyulai Törvényszék súlyos eljárási hibákat vétett, ezért új eljárás lefolytatására kötelezte a másodfokú bíróságot. 

Megkerestük a Gyulai Törvényszéket, akik azonban közölték, hogy hozzájuk még nem kerültek vissza az ügy iratai. A harmadfokú ítéletet hozó Szegedi Ítélőtáblára irányítottak bennünket, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a végzésük ellen bejelentett fellebbezésekre tekintettel az ügy iratait felterjesztették a Kúriára, ahonnan azok még nem érkeztek vissza. A Kúria megkeresésünkre ezt megerősítette. Tudatták, hogy október elejére tűztek ki nem nyilvános tanácsülést. Amennyiben helybenhagyják a Szegedi Ítélőtábla végzését, akkor az abban foglaltak alapján az új eljárásra utasított Gyulai Törvényszék fog eljárni. A Kúria a felülbírálat során hozhat ettől eltérő döntést is, mely befolyásolja az ügy további kimenetelét, azt, hogy melyik, és milyen fokú bíróságnak kell folytatnia az eljárást.

A fentieken túl további, a szegedi közéletet érintő büntetőügy van folyamatban.

  • A mórahalmi makettpark ügyében költségvetési csalás miatt a közelmúltban emelt vádat a Csongrád Megyei Főügyészség. Az ügy vádlottjai többek közt az egyik Szeviép-vezér, illetve D. Imre, a Délmagyarország volt főszerkesztője, a makettpark megálmodója, a projekt gazdája.
  • Joób Márton szegedi szocialista önkormányzati képviselőt több százmilliós áfacsalással gyanúsítják, hét társával együtt a minap hosszabbították meg letartóztatását 90 nappal.
  • Szintén a közelmúltban tettek többen feljelentést visszafizetetlen kölcsönök miatt Pintér Ferenc volt szocialista önkormányzati képviselő, volt jogi bizottsági elnök ellen. Az ügyben ismeretlen tettes ellen folyik nyomozás.
  • A Mars téri piac ügyében az egyik károsult által indított pótmagánvádas büntetőügy tárgyalása szeptemberben lesz, itt Botka László személyesen foglal majd helyet a vádlottak padján.

Vezető kép: Parkolóper a Gyulai Törvényszéken. Fotó: Szegedma.hu

A Szeviép és parkolómutyi: a Kúrián dől el a nagy szegedi ügyek sorsa bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója