Kezdőlap Érdekességek Érzékeli a fájdalmat a mesterséges bőr, ami ugyanúgy reagál a nyomásra, a...

Érzékeli a fájdalmat a mesterséges bőr, ami ugyanúgy reagál a nyomásra, a hőre vagy a hidegre

36
0

[sz]Fotó: Technokplorist – Credit: RMIT University[sz]
A melbourne-i RMIT egyetem kutatói olyan mesterséges bőrt alkottak, amely ugyanúgy érzékeli a fájdalmat, mint a valóságos emberi bőr, és képes az arra való gyors reagálásra.

Ez az eszköz azokat az idegpályákat utánozza, amelyek a bőr receptorait összekötik az aggyal és ezáltal kiváltják a test reakcióját.

A kutatás célja javítani a protézisek működését, új alternatívákat nyújtani a bőrátültetésekre, sőt, mint az a kísérletről az Advanced Intelligent Systems című szaklapban megjelent tanulmányból kiderül, kiváltani az emberi bőrt intelligens robotok kifejlesztéséhez.

[kapcsolodo]356-km-h-a-vegsebessege-es-1600-kilometert-megy-egy-toltessel-az-uj-hiperauto/[kapcsolodo]

„A bőr testünk legnagyobb érzékelő szerve, amelynek összetettsége arra való, hogy gyors vészjelzéseket küldjön, amikor valami fáj” – idézte a Futurism Madhu Bhaskarant, a kutatás vezetőjét.

„Állandóan érzékelünk valamit a bőrünkön keresztül, de a fájdalomra adott válaszunk csak egy bizonyos ponton jön elő, amikor hozzáérünk valami túl forróhoz vagy túl éleshez. Eddig még egyetlen elektronikus technológia sem volt képes valóságosan utánozni az emberi fájdalomérzékelést. Különbséget tud tenni aközött, amikor éppen csak megszúrjuk az ujjunkat egy tűvel, vagy véletlenül magunkba döfjük – magyarázta a tudós.

A prototípus a nyomás, a hő vagy a hideg változásait képes érzékelni. Ha ezek átlépnek egy küszöböt, a mesterséges bőr ugyanúgy reagál, mint az emberi. Készült két másik változata is, az egyik 1000-szer vékonyabb, mint egy emberi hajszál, de ez is képes a hőváltozásokat érzékelni.

A fényképek feltöltője és a cikk írója