[sz]Címkép: Northfoto/Represented by ZUMA Press, Inc.[sz]

Uruguayban épül meg a világ első olyan emlékműve, amely a jelenleg is tartó koronavírus-pandémia áldozatainak állít emléket – írja az ArchDaily.

A World Memorial to the Pandemic nevű alkotást a Gómez Platero építésziroda tervezi, egy meglehetősen nagy, körbejárható építményt álmodtak meg az óceánpartra. Az emlékmű bent található majd a vízen, amelyhez egy hosszú, gyalogos hídon lehet eljutni.

Az építmény maga egy hatalmas kör alakú tér lesz, amelynek a közepén egy lyukon át láthatóak az alatta tomboló Atlanti-óceán hullámai.

Az iroda és a projekt főtervezője, Martín Gómez Platero elmondta: egy olyan teret akartak létrehozni, ahol a látogatók átélhetik a gyászt és a szolidaritást közösségi szinteken is a saját egyszemélyes veszteségfeldolgozás mellett. Az emlékmű “érzéki élményt nyújt, amely hidat képez a városi és a természetes világ közötti szakadék felett, egyúttal ideális környezetet teremt az önelemzéshez”.

[kapcsolodo]a-haboruban-megeroszakolt-noknek-allitanak-emlekmuvet-budapesten[kapcsolodo]

Az építmény természetesen figyelembe veszi a társadalmi távolságtartás szabályait is, egyszerre csak 300-an tartózkadhatnak majd a területen.

[next]

„Az építészet erős eszköz a világ átalakításához. Mindenekelőtt egy olyan kollektív és történelmi valóság, amely apró töredékekből áll, amik túlélnek, és idővel kultúrává válnak. Ez egy módja annak, hogy megmutassuk, kik vagyunk ezen a bolygón. Az emlékművek a megosztott kulturális és érzelmi mérföldköveinket szimbolizálják.

Egy emlékmű létrehozásával képesek vagyunk arra, hogy aktiváljuk a látogatók érzéseit és emlékeit, ezáltal emlékeztetjük látogatóinkat – ahogyan a világjárvány is tette -, hogy mi emberi lények a természet alárendeltjei vagyunk, és nem fordítva.”

Az emlékmű előre legyártott, nagyméretű modulokból áll majd, amelyet a helyszínre visznek, ott állítják össze. Ezzel az a céljuk, hogy minél kisebb hatást gyakoroljanak a környezetre. Platero ugyanis a környezettudatos építészet híve:

„Minden egyes projektünkkel arra törekszünk, hogy az élhető város egy újabb darabját hozzuk létre. A nyilvános terek elsősorban közösségi terek: minket jellemez közösségként, és azt tükrözi, hogyan vagyunk képesek osztozni közösségként.”

A fényképek feltöltője és a cikk írója