[sz]Címkép: MTI/Balogh Zoltán[sz]

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem szeptember 1-jétől alapítványi fenntartásba került, az intézményt fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökének pedig Vidnyánszky Attilát nevezték ki. Kinevezése után az SZFE több meghatározó tanára is lemondott. Hétfőn pedig az egyetem teljes vezetése és a szenátus is lemondott.

Az SZFE hallgatóinak kezdeményezésére hétfő estére szolidaritási tüntetést szerveztek Budapesten a Vas utcai épület elé. A diákok azóta elbarikádozták az intézmény bejáratát és nem engednek be senkit az épületbe. Kedden délután egy sajtótájékoztatón olvasták fel a közös nyilatkozatukat: 13 pontban fogalmazták meg a követeléseiket az egyetemet elbarikádozó diákok. Többek között Vidnyánszky és a kuratórium lemondását, valamint autonómiát követelnek.

[kapcsolodo]vidnyanszky-es-a-kuratorium-lemondasat-valamint-autonomiat-kovetelnek-az-szinmuveszetis-hallgatok/[kapcsolodo]

Vidnyánszky Attila kedd este az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendégeként beszélt a kialakult helyzetről.

“Az első pillanattól kezdve igazából az egyetem vezetése nem akart elfogadni semmit, ami változás szempontjából fontos lett volna”

– mondta Vidnyánszky arra kérdésre válaszolva, hogyha ekkora az ellenállás vele szemben, nem gondolkodott-e el azon, hogy visszavonuljon.

Azt is hozzátette, hogy az intézmény szenátusának és hallgatóinak végig lett volna lehetősége a párbeszédre és a tárgyalásra, amivel nem éltek.

“Mindenre volt lehetőség”

– fogalmazott Vidnyánszky, aki szerint az egyetem vezetése kimentette magát az ITM által javasolt tárgyalás alól is, a diákok pedig ultimátumot adtak.

“Elzárkózik az egyetem még mindig mindennemű változás elől”

– mondta Vidnyánszky.

Rónai Egon erre felvetette, hogy a diákok mást mondanak. Vidnyánszky ugyanis múlt héten mindenféle egyeztetés nélkül aláírta az egyetem alapdokumentumait, amely szerint szeptember elsejétől a szenátus, az egyetem legfőbb döntéshozó szerve többé nem dönthet saját működési szabályzatáról, nem szólhat bele a költségvetésbe, nem fogadhatja el intézményfejlesztési tervét, nem választhatja meg az egyetem rektorát, nem jogosult önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat kinevezni, osztályokat indítani. Az SZFE vezetése szerint ezzel az autonómia minden lényeges elemét felszámolták.

Vidnyánszky szerint az egyetem vezetése és a diákok egy része által kifogásolt SZMSZ jogszerű és szabályszerűen jött létre. Azt is hozzátette, hogy csak egy ilyen alapdokumentum mentén lehet esélye a változásnak.

Rónai Egon kijelentésére, hogy ez egy diktatúra az egyetem felett, Vidnyánszky azt válaszolta, nem diktatúráról van szó,

“hanem kényszerhelyzet teremtődik a párbeszédre. (…) Ha kicsit is meghallaná az egyetem, hogy nincs szándék annak kapcsán, hogy a meglévő dolgok eltüntessenek, hanem az a szándék, hogy párhuzamosan felépüljön valami egészen más.”

[next]

Vidnyánszky Attila úgy látja: ahogy tavaly december után a bal- és jobboldali vezetésű városok is meg tudtak egyezni a kormánnyal a színházak működtetéséről, úgy most is lehetőség van a megegyezésre az SZFE jövőjéről.

Vidnyánszky szerint egy nagyon zárt rendszerben, sok szempontból igazságtalanul működik az SZFE, elszakadva a szakma egy részétől.

Arra a kérdésre, hogy akik most az SZFE-n tanítanak, végigvihetik-e az osztályukat, Vidnyánszky igennel válaszolt, majd hozzátette, elindulnak más szemléletű osztályok is.

Valamit arról is beszélt, hogy senkit nem ér retorzió amiatt, mert a vezetői pozíciójáról lemondott. Azt is elmondta, hogy a szenátus ugyanakkor nem mondott le, ő legalábbis egyelőre semmilyen hivatalos dokumentumot nem kapott erről.

Ugyanakkor hivatalos levélben jelezte, hogy holnap találkozni akar Upor László rektorhelyettessel, és reméli, összejön a találkozó. Vidnyánszky Attila elmondta azt is: az általa vezetett társulatban, de családjában is “szabad mást gondolni”, mint ő.

[kapcsolodo]lemond-a-szinmuveszeti-teljes-vezetese-es-a-szenatus-is/[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója